Procentul infim de firme româneşti pe piaţa IT din Iaşi. „Apariţia unei crize mondiale ar avea efecte dramatice pentru cei 20.000 de angajaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit principalilor actori din domeniul tehnologiei informaţiei, unul din cele mai importante motoare ale creşterii economice în Iaşi ar putea întâmpina dificultăţi în situaţia unei crize la nivel global.

În ultimii ani, sectorul IT&Outsourcing a cunoscut o creştere masivă pe piaţa muncii din Iaşi, făcând din acest oraş unul dintre pol regional alături de Timişoara şi Cluj. În acest an, consultanţii din domeniu susţin că numărul angajaţilor în acest sector va depăşi 20.000. Cu toate acestea, acest sector este unul foarte vulnerabil în Regiunea de Nord-Est.

La o întâlnire organizată recent de FabLab, fondatorul companiei Gemini CAD Systems, Traian Luca, a declarat: „Din 20.000 de angajaţi câţi sunt în Iaşi în IT, sub 1.000 lucrează în firme cu capital românesc. Deci 5%, în timp ce 95% o fac în firme cu capital străin. Privind macro este un factor de risc enorm. Apariţia unei crize mondiale ar avea efecte dramatice. Din cei 5%, mai puţin de 2% din angajaţi sunt implicaţi în proiecte ale unor firme care deţin copyright”. Omul de afaceri a susţinut că este nevoie de susţinerea guvernanţilor pentru stimularea firmelor care investesc şi creează propriile produse.

Andrei Postolache, unul dintre fondatorii TBNR Accelerator Iaşi dedicat startupuri de high tech, susţine că pentru a crea plus-valoare este nevoie de sprijinirea firmelor autohtone. „Cea mai mare firmă locală de IT din Iaşi are sub 100 de angajaţi. Avem nevoie de firme din Iaşi care să facă produse care să «joace» la nivel european şi, de ce nu, la nivel mondial“, a afirmat Postolache. În acest moment, există numeroase programe de finanţare pentru mediul antreprenorial atât la nivelul Camerei de Comerţ, al Consiliului Judeţean Iaşi, prin Euronest, iar de câteva luni la Iaşi a apărut şi TBNR Accelerator.

„Viziunea noastră sunt startupuri de IT & Tech din Iaşi, regiune şi ţară cu impact european şi mondial. TBNR nu este o «şcoală» de antreprenoriat în sensul că noi nu oferim cursuri sau teorie, noi oferim un program de accelerare intensiv şi aplicat pentru acele echipe a căror ambiţie nu e să devolte business-uri cuminţi, ci care doresc să zgârâie puţin status quo-ul, să zgâlţâie barca, să facă nişte valuri», susţin fondatorii acceleratorului de business. Practic, mai mulţi investitori au adunat suma de 140.000 de euro, iar banii vor fi folosiţi în acest an pentru sprijinirea unor startup-uri.

În această săptămână, a fost anunţată prima investiţie de 33.000 de euro pentru startup-ul Nifty LAS, care oferă o soluţie enterprise de learning administration, iar alte cinci idei de afaceri vor fi sprijinite să se concretizete. Sprijinirea antreprenorilor la început de drum este cu atât mai necesară, cu cât, potrivit datelor de la Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, numărul tinerilor care vor să înceapă propria afacere este redus. Practic, doar 11% dintre persoanele din Iaşi care au propria lor afacere au mai puţin de 30 de ani, cele mai multe afaceri fiind ale unor antreprenori care au între 30 şi 49 de ani.

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite