FOTO Primul muzeu de arheologie industrială din ţară, la mila finanţatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de Ţigarete din Iaşi
Fabrica de Ţigarete din Iaşi

Ineditul  muzeu va conţine utilaje vechi, maşini cu abur, motoare utilizate de fostele „glorii comuniste” din ţară şi va fi amplasat într-o clădire-monument, fostul depozit de tutun al Fabricii de Ţigarete.

Specialiştii din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Moldova” au reuşit să salveze fostul depozit de tutun de la degradare şi din mâinile celor care îl utilizau ca sursă pentru colectarea de fier vechi.  

„Noi am reuşit să salvăm o clădire. Este cea mai frumoasă din cele care existau la momentul finalizării demersurilor noastre. Cu toate că situl este foarte mare, din păcate este distrus. Pentru moment, clădirea a intrat în conservare”, a explicat situaţia imobilului Lenuţa Chiriţă, coordonatorul Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal.

În clădirea care se întinde pe aproape 6.000 de metri pătraţi ieşenii vor avea inedita ocazie de a vedea motoare şi echipamente vechi folosite în fabricile care reprezentau mândria ţării în Epoca de Aur, dar şi piese de muzeu care au fost expuse în cadrul Palatului Culturii până la intrarea acestuia în lungul proces de reabilitare. Coordonatorii proiectului îi vor aştepta pe vizitatori şi cu surprize. Astfel, muzeul ieşean va fi unic în ţară. “Va fi un muzeu modern, interactiv. Acum avionul care era în fosta curte interioară a Palatului Culturii este dus pentru a fi recondiţionat şi va fi, la rândul său, expus în cadrul muzeului”, a completat Lenuţa Chiriţă.

Investiţie de trei milioane de euro

De la proiect până la concretizarea acestuia este, însă, un drum anevoios. Clădirea intrată în patrimoniul Ministerului Culturii are nevoie de reabilitare, investiţie care depăşeşte puterea financiară a celor de la Complexul Muzeal. 

„Această clădire este extrem de importantă pentru noi deoarece ne oferă spaţiu suplimentar de expunere. Dacă am beneficia de finanţare am putea începe lucrările de consolidare, restaurare a clădirii şi de amenajare propriu-zisă a muzeului. Noi am vrea să putem face acolo şi un centru de cercetare”, a explicat Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Naţional Muzeal “Moldova”. Astfel, pentru a pune pe picioare primul muzeu de arheologie industrială din ţară suma necesară ar fi de nu mai puţin de 3 milioane de euro. Cei de la Complexul Muzeal au încercat în mai multe rânduri să obţină finanţare europeană  pentru concretizarea ineditului proiect, dar până acum nu au primit niciun răspuns favorabil.

Valoare istorică deosebită

Istoria depozitului de tutun al fostei Fabrici de Ţigarete din Iaşi este una care sporeşte valoarea muzeului ce urmează să fie creat aici. Construcţia Fabricii a început în anul 1875, aceasta fiind pusă în funcţiune la sfârşitul anului 1876. În anul 1929 aceasta este inclusă în Casa Autonomă a Monopolurilor Regatului României.

Ca urmare a luptelor purtate la Iaşi în cel de-al Doilea Război Mondial, Fabrica de Ţigarete este bombardată în aprilie 1944, clădirile fiind în mare parte distruse. Reconstruit ulterior, complexul şi-a reluat activitatea în 1945, iar în anul 1998 Fabrica de Ţigarete Iaşi producea zilnic 12 tone de ţigări.

Ca urmare intrării în insolvenţă şi a executării silite a Societăţii Naţionale “Tutunul Românesc”, din care făcea parte şi fabrica ieşeană, clădirea şi dotările acesteia au intrat în administrarea Ministerului Finanţelor Publice. Anul 2010 a însemnat transferarea Depozitului de Tutun în proprietatea Ministerului Culturii şi în administrarea Complexului Naţional Muzeal “Moldova”.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite