Primul bogat al Iaşului. Povestea de film a milionarului care avea lumea la picioare şi a ajuns, la bătrâneţe, la azil

Primul bogat al Iaşului. Povestea de film a milionarului care avea lumea la picioare şi a ajuns, la bătrâneţe, la azil

Ioan Creţu a fost primul milionar al Iaşiului

În primul an de după Revoluţie, ieşeanul Ioan Creţu putea să se plimbe în 14 Dacii noi şi să trăiască în 10 apartamente. Primul milionar al Iaşului a cheltuit însă banii pe jocuri de noroc şi femei şi a ajuns acum să-şi ducă bătrâneţea într-un azil de bătrâni.

La finele anului 1990, Ioan Creţu, zis Gala, strânsese deja primul milion de lei, o sumă fabuloasă la acea vreme. Adunase banii după ce deschisese prima consignaţie din Iaşi iar banii îi ţinea în trei lăzi. A pornit cu o investiţie de 10.000 de lei într-un spaţiul închiriat şi a deschis consignaţia în mai 1990.

"Aveam 45 de ani şi mult optimism. Cum toţii începuseră să meargă în Turcia după marfa, am fost asaltat de deponenţi şi nici nu ştiu când am ajuns, în câteva luni, să strâng trei lăzi cu bani. Când i-am numărat şi am văzut că am peste 1.000.000 de lei, am zis că mi-a pus Dumnezeu mâna în cap", povestea, acum câţiva ani, Ioan Creţu.

Lui Gala i-au plăcut însă jocurile de noroc. Iar patima aceasta, contabilul şi neinspiraţia de a-şi depune averea la FNI au pus capac averii primului privatizat al Iaşului. "Am descoperit într-o seara, în coşul de gunoi din biroul contabilului, o grămadă de foi pe care exersa semnătura mea. Imediat am mers la Banca Comerciala şi am verificat situaţia contului. Mi-am pus mâinile în cap când am vazut cu câte dispoziţii de plată false ridicase bani în numele meu. Mi-a fost mila să depun plângere penală, pentru că ar fi înfundat puşcaria ani mulţi, aşa că l-am dat afară", mai povestea Creţu. 

În final, consignatiei "Gala International" a dat faliment iar o aventură cu o tânără de 20 de ani avea să-i distrugă şi viaţa personală. "Era un copil când am angajat-o! Atât de sensibilă şi atentă cu mine, când toţi nu mai ştiau cum să mă jupoaie de bani... Ce mai! M-am îndrăgostit nebuneşte, iar când am făcut dragoste cu ea şi am vazut că mai era şi virgină, am fost în al noualea cer. Problema e că ne-a prins nevasta asupra faptului şi a intentat divorţ imediat, în 1994", îşi mai amintea Creţu. Atunci a pierdut la partaj casa, bani şi bijuterii, după care a renunţat şi la un alt magazin al său, dotat şi cu un bar, în favoarea fiicelor.

Lovitura fială a primit-o în 1997 când a depus de mai avea la FNI. În anii 2000, ajunsese să locuiască cu gazdă fiind doar amintirea unui fost milionar. "Cred ca am fost blestemat de am ajuns în halul ăsta. Nu m-am gindit şi eu să fi investit măcar o ladă din banii pe care i-am avut”, mai spunea ieşeanul. În prezent, acesta îşi trăieşte bătrâneţea la un azil.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: