Primii bolnavi internaţi la „Institutul Inimii” după un incendiu de proporţii. Care sunt secţiile în care se oferă îngrijiri

Primii bolnavi internaţi la „Institutul Inimii” după un incendiu de proporţii. Care sunt secţiile în care se oferă îngrijiri

„Institutul Inimii” din Iaşi FOTO Facebook/IBCV Iaşi

Imediat după incendiu, activitatea celor două spitale a fost sistată, iar bolnavii critici au fost preluaţi şi internaţi în secţiile ATI din alte spitale din municipiul Iaşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele două spitale din Iaşi afectate de incendiul din noaptea de 10 aprilie, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George Georgescu” (IBCV) şi Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, şi-au reluat o parte din activitate.
 
La „Institutul Inimii” au fost preluaţi încă de ieri, 16 aprilie, doi pacienţi în stare gravă, transferaţi în noaptea incendiului către alte spitale din Iaşi. La Spitalul „Parhon” începând de astăzi, 17 aprilie, bolnavii primesc îngrijiri medicale în ambulatoriu. Cele două instituţii sanitare au fost afectate de incendiul de săptămâna trecută întrucât funcţionează în aceeaşi clădire. Incendiul a izbucnit la etajul al şaselea al clădirii IBCV din cauza efectului termic al curentului electric, după cum au subliniat reprezentanţii ISU Iaşi.
 
Imediat după eveniment, activitatea celor două spitale a fost afectată, bolnavii critici fiind preluaţi şi spitalizaţi în secţiile ATI din alte spitale din municipiul Iaşi. Luni, 16 aprilie, doi pacienţi transferaţi după incendiu de la IBCV la Institutul Regional de Oncologie Iaşi au fost transportaţi la „Institutul Inimii” pentru îngrijiri medicale specifice. Un bărbat de 54 de ani cu proteză de valvă aortică şi o femeie de 78 de ani, cu diagnosticul de stenoză aortică degenerativă severă, au fost primii pacienţi în stare gravă îngrijiţi la IBCV după incendiu. Pe de altă parte, la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” miercuri, 17 aprilie, s-a reluat activitatea în ambulatoriu.  
„Secţiile de urologie şi de nefrologie nu şi-au întrerupt activitatea niciun moment, ci şi-au întrerupt două componente foarte importante: intervenţiile chirurgicale, la urologie, şi dializa, la secţia de nefrologie. Începând de astăzi am reluat activitatea pe ambulatoriu, adică pe internări de zi. Pe secţia de dializă încă nu s-a reluat activitatea normală. Temporar, la pacienţii cronici se face dializă în centrele private. La pacienţii acuţi, dializa se face într-un alt spaţiu, în secţia de transplant. Pentru secţia de terapie intensivă începem de astăzi (n.r.17 aprilie) cu un salon, să asigurăm o parte de urgenţe”, a arătat dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „Dr. C. I. Parhon” Iaşi. 
Conform Consiliul Judeţean Iaşi, pagubele de după incendiul de la IBCV Iaşi se ridică la aproape 10 milioane de Euro, bani pe care „Institutul Inimii” speră să-i primească de la Guvern prin ordonanţă de urgenţă. 
 
 
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, pentru stingerea incendiului de la IBCV s-a folosit o cantitate mare de apă care s-a infiltrat la etajele inferioare ale clădirii, în spaţiile în care îşi desfăşurau activitatea institutul şi Spitalul „Dr. C. I. Parhon”. În urma evenimentului, blocul operator al IBCV a fost inundat şi declarat inutilizabil. Au mai fost inundate spaţiile destinate Unităţii de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici, secţia ATI aferentă sălii de operaţii de la clinica de urologie şi dializa de la clinica de nefrologie a Spitalului „ Dr. C.I. Parhon”. 
 
În consecinţă, bolnavii cu urgenţe urologice şi nefrologice au fost preluaţi de la Spitalul CF Iaşi şi Spitalul Militar Iaşi. Pacienţii internaţi în secţia ATI au fost transferaţi la IBCV şi la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi. Bolnavii dializaţi la Spitalul „ Dr. C.I. Parhon” au fost direcţionaţi către centrele private care fac dializă în Iaşi în baza contractelor cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Citeşte şi:

VIDEO Incendiu puternic la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi. Focul s-a reaprins după 12 ore

citeste totul despre: