Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a fost exclus din PSD. Un viceprimar şi un fost deputat au fost şi ei daţi afară din partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Permanent Judeţean al PSD Iaşi a votat pentru excluderea din partid a primarului Mihai Chirica. Viceprimarul Gabriel Harabagiu şi fostul deputat Sorin Iacoban au fost, de asemenea, excluşi.

Decizia a fost luată vineri după-amiază şi anunţată de liderul interimar al filialei judeţene a PSD Iaşi, Maricel Popa, de asemenea preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.

„Suntem cel mai mare partid la conducerea ţării şi trebuie să respectăm statutul. De nenumărate ori, cei incriminaţi nu au respectat statutul şi au ieşit în spaţiul public cu diverse declaraţii. Oricine are dreptul – şi suntem un partid democratic, pentru a găsi cele mai bune soluţii şi luăm întotdeauna cele mai bune idei. Dar, acest opinii trebuie exprimate în cadru statutar, în cadrul Biroului Politic Judeţean, a CEX-ului şi nu la orice colţ de stradă sau în crâşme”, a declarat Popa.

Acesta a menţionat că pe lângă excluderea lui Mihai Chirica, Gabriel Harabagiu şi a lui Sorin Iacobam, alte două persoane au fost sancţionate cu avertisment.
 

Popa a anunţat că urmează ca membrii PSD să voteze pentru desemnarea unei alte persoane care să ocupe funcţia de viceprimar, după ce Gabriel Harabagiu şi-a pierdut calitatea de membru de partid. 


Excluderea celor trei din PSD ar fi fost votată de 18 dintre cei 23 de membri ai Biroului Permanent Judeţean, a transmis primarul din Târgu Frumos, Ionel Vatamanu, la ieşirea din sală, cifre confirmate şi de către Maricel Popa. La întâlnirea de vineri a fost prezent şi primarul Mihai Chirica alături de fostul deputat Sorin Iacoban şi de viceprimarul Gabriel Harabagiu. Acesta din urmă va pierde funcţia de viceprimar, cei din PSD discutând deja despre un înlocuitor.

„Mi-am spus punctul de vedere referitor la prostiile pe care le-a avansat Comisia de Etică. Multe dintre ele erau extrase din presa pe care dumnealor o studiază, nu înseamnă faptul că nu mi-am recunoscut opoziţia faţă de diverse acţiuni pe care Dragnea le-a facut în diverse faze de guvernare. M-am prezentat la această comisie pentru a reface unitatea partidului, pe nişte principii foarte clare, bazate pe programul electoral, pe programul de guvernare şi bineînţeles bazate pe relaţia pe care trebuie să o porţi cu comunităţile care te-au trimis, aşa încât am facut apel la unitatea partidului“, a spus edilul Chirica la ieşirea de la întâlnirea BPJ al PSD.

Europarlamentarul Cătălin Ivan: „E o nebunie generală ce se întâmplă la Iaşi“


* Sursa VIDEO YOUTUBE Ziarul de Iaşi

Acesta a vorbit şi spre fracturarea dintre Organizaţia Municipală şi cea Judeţeană a PSD Iaşi. Mai mult, primarul susţine că, statutar, nu poate fi exclus, deoarece decizia Biroului Judeţean trebuie trimisă la organizaţia municipală. Şi fostul deputat PSD, Sorin Iacoba, a declarat că raportul Comisiei de Etică nu le-a fost transmis şi nu s-au putut „apăra cum trebuie“ în faţa colegilor din BPJ al PSD.

Hotărârea finală urmează să fie luată în cadrul Comitetului Executiv Judeţean al organizaţiei abia săptămâna viitoare, Chirică declară că decizia este un „abuz politic” şi anunţă că o va contesta odată devenită definitivă.

Înaintea BPJ al PSD de vineri, de la ora 12.00, europarlamentarul Cătălin Ivan a postat pe pagina sa de Facebook: „Ştim cu toţii deznodământul şedinţei de astăzi. Îşi vor aduce toţi aminte de tot felul de nemulţumiri, mai ales parlamentarii. Când s-au făcut listele pentru alegerile din 2016 Mihai Chirica a garantat pentru fiecare dintre ei chiar cu riscul de a supăra partidul. Era nevoie de o înnoire a clasei politice, iar PSD Iaşi a venit cu nume noi. Cât de trist este să îi vezi pe cei noi chiar mai răi, mai slugarnici, mai oportunişti, decât cei vechi! Nu ne pierdem speranţa şi continuăm împreună! Când zic împreună, mă refer la Mihai, Gabi şi Sorin. Pentru mine sunt mai social democraţi decât Camelia Gavrilă şi infinit mai social-democraţi decât toţi cei veniţi de prin PRM, PNL sau PD şi care împart acum dreptatea lui Dragnea, nu întâmplător venit de la PD“.

Potrivit Victorel Lupu şi secretarul executiv Vasile Cîtea, în timp ce trezorier este Vasile Lupaşcu. Dintre parlamentari, în afară de Cîtea, mai au drept de vot Silviu Macovei, Vasile Axinte şi Camelia Gavrilă. Dintre primarii din judeţ, BPJ îi are în componenţă pe Ion Vatamanu (Târgu Frumos), Costică Postârnac (Ipatele), Dănuţ Nechifor (Ruginoasa), Ionel Oneaga (Gropniţa), Cătălin Lupu (Ciurea), Costel Iosub (Tătăruşi) şi Dumitru Pantazi (Paşcani). Vicepreşedinţi ai organizaţiei mai sunt Cristian Stanciu (lider al consilierilor judeţeni), Gabriela Nedelcu (fost deputat de Paşcani), Ovidiu Laicu (director Regionala de Drumuri Naţionale), Cristina Nichita (fost deputat), Paul Boişteanu (şef al organizaţiei municipale a PSD Iaşi) şi Florin Constantinescu (fost senator). Alţi patru membri ai BPJ sunt Mihaela Ivancia (consilier judeţean), Bogdan Cojocaru (ministru al Comunicaţiilor), Bogdan Crucianu (consilier local, şef Casa de Cultură a Studenţilor) şi Ştefan Călin (şef al organizaţiei de pensionari PSD).

Citeşte şi:

VIDEO UPDATE Luptă la baionetă pentru statutul de membru PSD al lui Mihai Chirica. Primarul de Iaşi susţine că nu mai poate fi exclus din partid

Cătălin Ivan: Dacă Chirica e exclus din PSD, partidul renunţă definitiv la orice şansă de a mai câştiga Primăria Iaşi în 2020


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite