Primarul Iaşiului, despre cheltuirea banilor publici la echipa de fotbal: "Nu-i dau voie lui Florin Prunea să răspundă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Prunea, preşedintele CSMS Iaşi, alături de Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului FOTO ziaruldeiasi.ro
Florin Prunea, preşedintele CSMS Iaşi, alături de Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului FOTO ziaruldeiasi.ro

Gheorghe Nichita, primarul PSD al municipiului Iaşi, a refuzat din nou să furnizeze informaţii despre cheltuielile făcute la echipa de fotbal. CSMS Iaşi este finanţat cvasi-majoritar de la bugetul public al municipalităţii.

Bugetul echipei de fotbal sponsorizată de Primăria Iaşi a intrat în sfera legendelor de peste 10 ani, perioadă în care municipalitatea a fost condusă de Gheorghe Nichita.

Primarul refuză cu obstinaţie să răspundă atât solicitărilor scrise, cât şi celor verbale, înaintate de mass-media locală, referitoare la sumele de bani alocate anual din bugetul public pentru clubul de fotbal.

În cursul zilei de astăzi, 1 august, la Primăria Iaşi a avut loc o conferinţă de presă în cadrul căreia au fost prezentaţi cei nouă jucători transferaţi la CSMS Iaşi înainte de începerea sezonului 2014-2015.

Cu această ocazie, primarul a fost întrebat din nou cât s-a cheltuit din bani publici pentru noii jucători şi care este bugetul echipei pentru sezonul următor.

"N-avem o asemenea evaluare şi doi: n-o să-i dau voie lui Florin Prunea să vă răspundă, dintr-un motiv foarte clar: clubul de fotbal nu este ca o investiţie de asta, cum facem pasajul de la Octav Băncilă. Sunt contracte confidenţiale, trebuie să creăm o atmosferă corectă la club. Nici la Manchester United sau Barcelona nu se ştie exact fiecare jucător pe cât joacă. E un contract, are clauze. Nouă ne-ar mai trebui 1,5 – 2 milioane de euro ca să putem ajunge în cupele europene", a răspuns primarul Gheorghe Nichita.

În ciuda afirmaţiilor primarului PSD, toate cluburile de fotbal private, inclusiv cele din România, îşi fac publice bilanţul contabil, cheltuielile pentru transferuri şi salariile jucătorilor.

Potrivit unui articol apărut recent pe antitepari.ro, de exemplu, SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA a încheiat anul 2012 cu o cifră de afaceri de 44.394.822 lei şi a înregistrat un profit net de 8.422.035, iar la data de 31 martie 2013 nu avea niciun leu datorii la stat.

Nichita s-a arătat deranjat, în general, de solicitările contribuabililor privitoare la cheltuirea fondurilor publice. Menţionăm că greşelile gramaticale sunt conforme cu discursul original.

"Tot ceea ce costă bani e costisitor. Pe foarte mulţi, când începem un proiect important la Iaşi, îi interesează cheltuielile. Dacă facem «Sărbătorile Iaşului» – «cât costă?» Dacă facem revelion în stradă, prima întrebare a cei răutăcioşi – «cât costă?» Dacă facem concurs de şah european - «cât va costa şi de ce-l faceţi». Dacă dăm ajutoare sociale - «de ce daţi, că-i campanie electorală?»", a răspuns edilul.

Echipa de fotbal a Iaşiului, fosta Politehnica, actuala CSMS, s-a aflat permanent, din 2004 până în prezent, sub controlul Consiliului Local Iaşi, care a deţinut la un moment dat chiar şi 99,8% din acţiunile clubului. În noiembrie 2010, societatea a intrat în insolvenţă, cu datorii oficiale de 14,8 milioane de lei, şi nici n-a mai primit licenţierea pentru Liga II, unde tocmai retrogradase.

Şefii Primăriei Iaşi au apelat la crearea unei echipe noi, care să fie scutită de moştenirea datoriilor. Aşa a apărut Clubul Sportiv Municipal Studenţesc (CSMS) Iaşi, care a urcat din nou în „A“, la sfârşitul anului 2012.

De atunci şi până în prezent, pe mormântul fostei societăţi Fotbal Club Politehnica Iaşi SA este instrumentat un proces de insolvenţă complex. Cea mai mare pagubă se înregistrează chiar în dreptul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi, pe care defuncta Politehnica Iaşi a păgubit-o cu 6,4 milioane de lei.

Echipa de fotbal este finanţată la Iaşi printr-un sistem asemănător celui practicat de Romeo Stavarache la Bacău pentru echipa de handbal a oraşului. Majoritatea banilor sunt viraţi în conturile echipei prin intermediul Fundaţiei Sportului Ieşean.

Prin bugetul Primăriei Iaşi pe 2013, echipa de fotbal a oraşului a primit încă un milion de euro. Restul bugetului, estimat, potrivit unor surse, la 2,5 milioane de euro, este format din sponsorizări venite fie din partea societăţilor din subordinea Primăriei Iaşi, fie a unor investitori locali din mediul privat.

În 2010, înainte ca Poli Iaşi să intre în insolvenţă, 54 de consilieri locali sau judeţeni, dar şi primarul Gheorghe Nichita, erau puşi sub învinuire de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru un contract de asociere dintre FC Politehnica Iaşi, Consiliul Judeţean şi Primăria Iaşi. La mijloc erau 4 milioane de lei, bani acordaţi de la primărie şi CJ, în baza acelui contract de asociere considerat ilegal de către procurori.

Mai puteţi citi:

Cum a stors primarul Nichita zeci de milioane de euro din bugetul public pentru Poli Iaşi, echipa care promovează în Liga I în anii electorali

Bizarerie statistică: CSMS, echipa de fotbal a Primăriei Iaşi, promovează în prima ligă numai în ani electorali

FOTO Istoria fotbalului la Iaşi. 68 de ani de existenţă, opt denumiri ale echipei, zece retrogradări în diviziile inferioare şi un singur sezon de povestit nepoţilor

Un nou "tun" prin faliment premeditat la Primăria Iaşi. Paguba pentru statul român, aproape 150 de milioane de lei

Fotbalul pe bani publici - o afacere voit falimentară. Studiu de caz: Politehnica Iaşi

CSMS Iaşi s-a lepădat de numele „Politehnica“ de frica datoriilor

Cum a stors primarul Nichita zeci de milioane de euro din bugetul public pentru Poli Iaşi, echipa care promovează în Liga I în anii electorali

Lux pe bani publici. Şefii CSMS Iaşi au deplasat o delegaţie impresionantă în cantonamentul din Antalya, achitat cu generozitate din taxele contribuabililor

Nebuloasa banilor publici băgaţi la Iaşi în fotbalul falimentar. Primăria refuză să dezvăluie bugetul CSMS Iaşi pentru 2012

Marius Lăcătuş, noul antrenor al CSMS Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite