Primarul „detector” de gunoaie. Cum a ajuns în top o comună din Iaşi la capitolul reciclării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gunoaie de pe raza comunei Dobrovăţ, Iaşi   FOTO Arhiva primarului Cătălin Martinuş
Gunoaie de pe raza comunei Dobrovăţ, Iaşi   FOTO Arhiva primarului Cătălin Martinuş

Un primar din judeţul Iaşi poate fi văzut în fiecare zi cum caută prin gunoaie. Face asta ca să afle cine aruncă deşeuri la întâmplare, prin comună. După ce află autorul, trece la avertismente şi chiar amenzi. A fost de ajuns o singură sancţiune de trei mii de lei ca sătenii să fie mult mai atenţi la curăţenie.

Bonuri, facturi şi haine, asta caută în fiecare zi Cătălin Martinuş, primarul comunei Dobrovăţ, prin gunoaiele aruncate pe străzile localităţii ieşene. Acestea sunt, spune edilul, cele mai bune indicii care pot duce la identificarea localnicilor care au aruncat la întâmplare deşeurile. 

De aproximativ un an, oamenii din Dobrovăţ sunt traşi la răspundere şi sancţionaţi dacă au făcut mizerie în comună şi nu s-au obosit să strângă în urma lor. Iniţiativa a luat naştere abia după ce autorităţile locale au venit şi cu alternative.

 „Nu există sancţiuni fără alternative. Iniţial, le-am dat alternative prin faptul că noi colectăm reciclabile gratuit de la fiecare gospodărie în parte. Pe de altă parte, avem un contract de salubritate care sprijină în îndepărtarea deşeurilor menajere. Deci nu mai au justificare pentru a arunca”, explică primarul Cătălin Martinuş. 

Nu e de mirare că localitatea se află pe primele locuri în judeţ la capitolul reciclare.

O iniţiativă care dă roade

Campaniile şi proiectele nu au fost suficiente, altfel că primarul s-a văzut nevoit să treacă la sancţiuni. De fiecare dată când găseşte gunoaie aruncate la voia întâmplării, începe verificările, ajutat de localnici. „Am trecut şi la aspecte care le sunt mai puţin plăcute, respectiv sancţiuni. E adevărat, nu este o muncă uşoară, şi nici o muncă pe placul celor care sunt implicaţi, însă e o acţiune care dă roade şi care a început, uşor-uşor, să fie susţinută de cea mai mare parte a comunităţii”, a explicat primarul Cătălin Martinuş reporterului „Adevărul”.  

Aşa se face că edilul are de partea sa aproape toată comunitatea. Unii localnici care îl ajută să găsească vinovaţii chiar sunt premiaţi. „Avem şi recompense, dar sunt suportate din buzunarul propriu. Mărturisesc că nu a fost nevoie de foarte multe ori să apelez la ele, pentru că există situaţii în care cetăţenii ne sprijină necondiţionat”, adaugă edilul comunei Dobrovăţ. 

Iniţiativa dă roade. Luni, 30 august, primarul Cătălin Martinuş s-a declarat mulţumit de cum arăta comuna. „Am parcurs kilometri întregi azi dimineaţă (luni, 30 august n.r.), dar nu am găsit gunoaie”. 

Sancţiune de 3.000 de lei

Un rol important în identificarea făptaşului îl au oamenii din comună, care comunică deschis cu primarul. Pentru a discuta mai uşor, edilul a făcut pe WhatsApp un grup cu toţi locuitorii din Dobrovăţ. 

Poze cu gunoaiele aruncate la margine de drum, nume ale localnicilor care s-au debarasat ilegal de deşeuri, dar şi exemple demne de urmat, toate sunt discutate online. „Au fost situaţii în care cetăţeni din localitate mi-au trimis, pe un grup de comunicare pe care l-am înfiinţat la nivelul comunei, fotografii cu zonele în care s-au creat probleme. Şi, de cele mai multe ori, când a fost cazul am primit şi numele cetăţeanului care a creat problemele respective. Astfel, am putut să luăm şi măsuri. În conformitate cu legislaţia în vigoare, pentru a aplica o sancţiune trebuie să avem şi martori”, declară primarul Cătălin Martinuş. 

Cea mai mare sancţiune aplicată în cazul unui cetăţean al comunei Dobrovăţ care a aruncat gunoaiele pe stradă a fost de 3.000 lei. „Am fost nevoit să o dau din cauza încăpăţânării cetăţeanului respectiv în a nu salubriza zona pe care a murdărit-o. A avut cuantum de 3.000 de lei. Fără să aplicăm sancţiuni, se pare că nu funcţionează”, adaugă edilul din Dobrovăţ.

Judecata de apoi, pe Facebook

Pagina de Facebook a primarului s-a umplut de postări cu gunoaie. Unele dintre ele menţionează chiar şi numele celor care au făcut mizerie şi nu s-au mai obosit să strângă. Aşa că, de ruşine sau de teama amenzilor mari, oamenii au devenit mai atenţi la curăţenie.

„Acum aproximativ trei săptămâni a fost în localitate o petrecere pentru un copil. Probabil pentru copilul de 4 ani, băiat, pasionat de Spiderman. S-au folosit farfurii de carton cu Spiderman. Copilul a primit cadou o maşinuţă cu telecomandă. Tatăl poartă mărimea L la cămaşă. Sunt suficiente detalii, mai ales că nu multe familii au copii la vârsta respectivă”, a scris pe Facebook primarul Cătălin Martinuş.

Oamenii nu au ezitat să sară în ajutorul edilului. 

Orăşenii, principalii vinovaţi

După ce a dat sancţiuni în cazul cetăţenilor din comuna pe care o conduce, primarul Cătălin Martinuş a ajuns la concluzia că, în prezent, cele mai multe gunoaie sunt lăsate de ieşenii care îşi petrec timpul liber în aer liber, la Dobrovăţ, sau în apropierea mănăstirii din localitate. 

„E un alt fenomen. Sunt mulţi ieşeni care vin în zonă în weekend-uri, de exemplu, şi nu strâng după ei. Mai sunt, de asemenea, şi cei care vin la Mănăstirea Dobrovăţ. Sticle, ambalaje, de toate”, conchide Cătălin Martinuş, primarul comunei Dobrovăţ.

Edilul speră că într-un final va reuşi să-i responsabilizeze pe toţi localnicii şi astfel problema gunoiului să dispară definitiv. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Haosul facturilor continuă. Cum şi-a înşelat clienţii un furnizor de energie electrică şi gaze din Ardeal

Continuă loviturile pentru industria auto. Criza semiconductorilor se adânceşte, iar cel mai mare producător de cipuri din lume anunţă scumpiri

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite