Primar-sforar celebru printre judecători, băgat la puşcărie la miez de noapte pentru o fraudă enormă

Primar-sforar celebru printre judecători, băgat la puşcărie la miez de noapte pentru o fraudă enormă

Ioan Leonte şi Constantin Lupei au fost încarceraţi FOTO Adevărul

Fost şef al Protecţiei Consumatorului Iaşi, ex-primar al comunei Gorban, a fost condamnat, vineri, 14 decembrie, la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României i-au mai condamnat pe fostul consilier local din Gorban, Constantin Lupei, care a primit 4 ani şi 2 luni de închisoare cu executare.

Gabriel Barbălată, la rândul său fost consilier local în Gorban, a primit 3 ani de închisoare cu executare. Fratele său Romică, a primit aceeaşi pedeapsă, însă cu suspendare. În cazul lui Vasilică Apetrei şi Mihnea Prisăcariu judecătorii au constatat că faptele s-au prescris. Prin sentinţa de vineri aseară, ÎCCJ a mai decis ca APIA să primească 400.000 de lei de la Leonte, Lupei şi fraţii Barbălată.

Fraudă cu fonduri APIA

Faptele datează din 2009, când Consiliul Local Gorban şi societatea Agroind Gorban au încheiat un contract de arendă prin care firma a primit 461 de hectare din păşunea comunală, deşi societatea nu deţinea animale şi nu desfăşura activităţi cu profil zootehnic sau vegetal, fiind înfiinţată în scopul exclusiv de arendare a păşunii comunale şi de obţinere în mod ilegal a subvenţiei anuale pe suprafaţă acordate de A.P.I.A.

Mai mult, la momentul votului din Consiliu Local asociaţii/administratorul firmei erau persoane aflate în relaţii de rudenie sau afinitate cu funcţionarii publici participanţi la vot. Contractul a fost semnat de Leonte, primar al comunei Gorban, dar şi de Lupei şi Barbălată.

„Ulterior, inculpatul Barbălată Gabriel, consilier local, pentru a ascunde faptul că aprobarea a fost acordată ilegal firmei fratelui său S.C. AGROIND GORBAN S.R.L. şi pentru a putea obţine aprobarea Instituţiei Prefectului judeţului Iaşi, a falsificat această hotărâre şi a menţionat că aprobarea arendării s-a realizat în favoarea ASOCIATIEI CRESCATORILOR DE ANIMALE GORBAN (asociere inexistentă).
Folosind acest contract de arendă şi alte înscrisuri false, inculpaţii Barbălată Romică şi Lupei Constantin au solicitat A.P.I.A. – Centru Zonal Iaşi, în numele S.C. AGROIND GORBAN S.R.L., subvenţia aferentă anului 2009 şi au obţinut în mod ilegal suma de 91.641,07 lei, acordată din fondul F.E.G.A. Din aceşti bani, inculpatului Lupei Constantin i-a revenit suma de 10.000 lei. Barbălată Romică a depus la dosar şi o adeverinţă în care se atesta în mod nereal că firma sa deţine animale, adeverinţă întocmită în fals de inculpatul Prisacariu Mihnea, medic veterinar, care, în acest scop, a primit de la Barbălată Romică suma de 500 lei cu titlu de mită”, au precizat procurorii DNA, în rechizitoriu.

Care a fost prejudiciu 

Pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, banii au fost transferaţi prin conturile mai multor societăţi comerciale, sub aparenţa unor tranzacţii fictive şi pe baza unor documente contabile false întocmite de inculpaţii Apetrei Sănducu – Vasilică şi Barbălată Gabriel, de unde au fost ulterior retrase în numerar pentru a fi împărţite şi folosite în interes personal de către inculpaţii implicaţi în procesul de obţinere a subvenţiei ilegale.

De asemenea, în anul 2010, Consiliul Local Gorban a aprobat arendarea păşunii comunale (suprafaţa de 409,54 ha) către Asociaţia Crescătorilor de Bovine, Ovine şi Caprine, în care Constantin Lupei, consilier local, avea interes direct, fiind preşedinte al Asociaţiei.

„Inculpatul Lupei Constantin, în calitate de preşedinte al Asociaţiei, folosind acest contract de arendare şi alte documente false, pe care le-a întocmit personal sau i-au fost puse la dispoziţie de Leonte Ioan (contract de cesiune, o anexă, un tabel al membrilor asociaţiei, proces verbal de recepţie a lucrărilor, act adiţional al contractul de concesiune), a solicitat şi a obţinut ajutoare financiare provenite din fonduri F.E.G.A. în valoare totală de 334.730,62 lei, aferent schemelor de sprijin pe suprafaţă acordate pentru anii 2010 şi 2011”, au mai arătat procurorii.

Ioan Leonte mai are o condamnare, de trei ani de închisoare cu suspendare, el fiind găsit vinovat de trafic de influenţă într-un dosar în care a fost implicat şi fostul preşedinte al Tribunalului Iaşi, Radu Tărniceriu. Magistratul ar fi acceptat să primească 50.000 de euro de la Ioan Leonte, fostul edil din Gorban, pentru a-l ajuta pe acesta din urmă să obţină o sentinţă favorabilă într-un proces soluţionat de două judecătoare de la instanţă condusă de Tărniceriu. 

În trecut, Leonte se lăuda într-o discuţie cu corespondentul „Adevărul” că ştie toţi judecătorii din Iaşi. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările