Prima universitate din ţară a lansat un produs de colecţie. „Vinul lui Cuza“ este realizat din struguri de pe propriile domenii din Grădina Botanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Iaţu prezintă „Vinul lui Cuza“ FOTO uaic.ro
Corneliu Iaţu prezintă „Vinul lui Cuza“ FOTO uaic.ro

Vinul a fost produs de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din struguri culeşi de pe terenul deţinut de instituţia de învăţământ superior în Grădina Botanică din Iaşi.

Un produs inedit a fost lansat de cea mai veche universitate din ţară. Conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a lansat „Vinul lui Cuza“, produs din strugurii de pe domeniile UAIC. 

Vinul a fost realizat în ediţie limitată, fiind îmbuteliate doar 400 sticle de Fetească Neagră, respectiv 400 de Frâncuşă, două soiuri româneşti renumite. „Este pentru prima dată când Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a luat decizia să îmbutelieze o parte din vinul care se produce de la Grădina Botanică. Este o producţie a anului 2016, cu struguri bine aleşi, iar pentru vinificare am apelat la un parteneriat cu una din cele mai cunoscute companii din branşă – Cotnari”, a precizat prof.univ.dr. Cornel Iaţu, prorector pentru strategie, dezvoltare instituţională şi managementul calităţii.

 Acesta a explicat şi calităţile vinului care va fi folosit doar pentru protocol: „Avem de-a face cu vinuri de foarte bună calitate şi e normal să fie aşa, atâta timp cât vorbim de două soiuri autohtone. Am ţinut foarte mult să promovăm soiuri româneşti – feteasca neagră şi frâncuşa. Feteasca neagră este unul dintre cele mai vechi soiuri autohtone, pentru că se cultivă de pe vremea dacilor, iar soiul rezistă la foarte bine la îngheţ şi la secetă – deci foarte bine adaptat acestor ţinuturi“.

„Vinul lui Cuza“ FOTO uaic.ro

Conceptul grafic al etichetei a fost realizat de specialiştii Universităţii, iar alegerea numelui şi a parteneriatului cu Cotnari nu au fost întâmplătoare, potrivit uaic.ro. „Dincolo de faptul că Alexandru Ioan Cuza este patronul Universităţii noastre, pe vremea domniei în Moldova, Cotnari trimitea pentru prima dată un vin la concursul mondial la Paris, Grasa de Cotnari, acolo unde a luat distincţia maximă. Am decis să iniţiem un parteneriat strategic cu cei de la Cotnari şi prin această prismă, a rezonanţei istorice – la Cotnari se produce vin de cel puţin 2000 de ani”, a explicat Iaţu.

Universitatea „Cuza” are podgorie de viţă de vie în Grădina Botanică, folosită în special în scop didactic. „Primele plantări au fost realizate în urmă cu 40 de ani, cu scopul de a diversifica colecţiile de plante care erau la momentul respectiv în Grădina Botanică, dar şi de a îmbogăţi baza didactică şi de cercetare”, a precizat prorector prof. univ. dr. Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice. Astfel, la sfârşitul anilor 70 şi începutul anilor 80, în Grădina Botanică au fost puse diverse soiuri ca Frâncuşa, Tămâioasa românească, Grasa de Cotnari, dar şi Feteasca Albă şi Feteasca Neagră, în scopuri didactice.

Citeşte şi:

Parc industrial gigantic construit în mediul rural. Cum a ajuns Miroslava cea mai bogată comună din România

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite