Preoţii, politica şi baronii locali. Cum se implică Mitropolia Moldovei în campania electorală a PSD

Preoţii, politica şi baronii locali. Cum se implică Mitropolia Moldovei în campania electorală a PSD

Victor Ponta şi preotul Florin Chirilă, într-o discuţie din vara lui 2012 despre campania electorală care ar fi trebuit să fie privată FOTO Adevărul

Implicarea preoţilor în campaniile electorale reprezintă un subiect dificil de adus în dezbatere publică. Informaţiile disparate venite de "pe surse" sunt dublate periodic de acuzaţii ale enoriaşilor şi chiar de "spovedanii" copilăreşti ale clericilor. De notorietate la Iaşi este celebra replică "Muncim ca domnul primar să iasă cu majoritate!", rostită de un influent preot al Mitropoliei Moldovei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu puţin timp după debutul campaniei electorale pentru Parlamentul European, atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Victor Ponta au organizat acţiuni oficiale legate de Biserica Ortodoxă Română (BOR).

Premierul Ponta, însoţit de vicepremierii Liviu Dragnea, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin, precum şi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a întâlnit cu Patriarhul Daniel în cursul zilei de 28 aprilie. Prea multe informaţii despre agenda întrevederii n-au fost făcute publice. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica a acreditat ideea unei "binecuvântări".

"Ceea ce a apărut ca agendă de discuţii în unele media reprezintă simple speculaţii de presă fără legătură cu realitatea", a spus atunci Stoica.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat pentru Mediafax că întâlnirea de la Patriarhie face parte dintr-o tradiţie în care Patriarhul invită oficialităţi, inclusiv pe guvernatorul băncii centrale, "la o masă după Paşte".
 
Potrivit consilierului, guvernatorul Mugur Isărescu este invitat permanent la această reuniune, mai ales că BNR a fost cea care, când legea îi permitea, a finanţat refacerea clădirii Patriarhiei.
 
Pe 29 aprilie, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Cotroceni, preşedintele Băsescu a decorat zece prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Române care slujesc peste hotare.
 
Pe 1 mai, preşedintele României a avut o intervenţie publică în care a avertizat că „se încearcă apropierea preoţilor de partide". Pe de altă parte, şeful statului a evitat să-şi întărească avertismentul cu argumente şi a ţinut să laude activitatea şefului BOR, Patriarhul Daniel.
 
„Nu a lăsat Biserica să se implice sau nu a stimulat Biserica să se implice şi a atenţionat întotdeauna înainte de campanie preoţii, să nu se implice. Că s-au implicat, e altă socoteală. Pe de altă parte, Preafericitul este un tip foarte pragmatic. Adică are nevoie de bani să îşi termine Catedrala Mântuirii Neamului, se zbate pentru mase, să aibă bună relaţie cu majoritatea. Este clar că se încearcă apropierea preoţilor de partide, însă eu cred că marea majoritate vor rămâne deasupra bătăliei politice“, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la „Evenimentul Zilei“.
 
Cu acelaşi prilej, Traian Băsescu a mai spus că acţiunea de la Palatul Cotroceni, de decorare a mai multor prelaţi, a fost planificată cu mult timp înainte şi nu a avut nicio legătură cu întâlnirea Patriarhului cu premierul Victor Ponta.
 
Cât contează implicarea Bisericii în politică
 
Surse din rândul strategilor PR susţin că implicarea slujitorilor Bisericii în campaniile electorale ar putea influenţa 10 - 12% din opiniile alegătorilor. Procentul este indicat de studiile neoficiale efectuate pe acest palier. În acelaşi timp, în subteran circulă informaţii despre întâlniri discrete în preajma campaniilor electorale, organizate în diverse colţuri ale ţării, între lideri politici din diverse partide şi înalţi clerici ai Bisericii Ortodoxe Române.
 
Oficial, prelaţii BOR au negat întotdeauna implicarea preoţilor în campaniile electorale şi, cu atât mai mult, diversele beneficii financiare pe care le-ar obţine în urma acestor "parteneriate".
 
Pe de altă parte, unul dintre cei mai influenţi preoţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei "a scos porumbelul pe gură" în cadrul unei întâlniri informale cu Victor Ponta din vara anului 2012. În acea perioadă, Ponta devenise proaspăt prim-ministru al României, iar la Iaşi, unde a avut loc discuţia, era în plină desfăşurare campania electorală pentru alegerea primarului, PSD-istul Gheorghe Nichita.

Autorul "autodenunţului" este Florin Chirilă, şeful Corpului de Inspecţie şi Control din cadrul Centrului Eparhial Iaşi şi parohul Bisericii "Sf. Iulian din Tars", construită în complexul studenţesc "Tudor Vladimirescu" din donaţiile omului de afaceri Iulian Dascălu. La Iaşi, colaborarea între Iulian Dascălu, primărie şi mitropolie este de notorietate.
 
În acest context, preotul Chirilă l-a întâmpinat pe premierul Ponta la poarta Catedralei Mitropolitane. Ponta a întrebat într-un context protocolar „Ce mai faceţi?", iar preotul Florin Chirilă s-a grăbit să răspundă: „Ce să facem? Muncim ca domnul primar (n.r. - moment în care a arătat cu mână înspre Gheorghe Nichita) să iasă cu majoritate!". „Să iasă, să iasă! Şi după aia să muncească şi el", a replicat primul ministru. Scena, surprinsă de o cameră de luat vederi, s-a încheiat în hohotele de râs ale protagoniştilor.
 
Ulterior, oficialii Mitropoliei au vorbit despre incident ca despre un accident. „Sunt în măsură să vă înştiinţez că este vorba despre un dialog neoficial, care nu denotă vreo implicare în campania electorală a unor clerici din Arhiepiscopia Iaşilor. De astfel este uşor de sesizat, urmărind imaginile video cu reacţiile celor prezenţi la dialog, că intervenţia preotului este percepută ca o glumă, chiar dacă una neinspirată şi care nu-şi avea, cu siguranţă, locul într-un astfel de cadru", se arată într-un comunicat de presă semnat de ÎPS Teofan, ca răspuns la scrisoarea lui Nicuşor Păduraru, un alt candidat la Primăria Iaşi.
 
Pe aceeaşi temă:
 
 
 
 
 
citeste totul despre: