Preoţii nu vor pomeni numele olimpicului de la Iaşi care s-a sinucis şi care va fi condus astăzi pe ultimul drum

Preoţii nu vor pomeni numele olimpicului de la Iaşi care s-a sinucis şi care va fi condus astăzi pe ultimul drum

Robert Ciobanu, dublu medaliat cu argint la Olimpiada de Informatică, s-a sinucis fără a lăsa un bilet prin care să-şi explice gestul FOTO Arhivă personală

Robert Ciobanu, olimpicul de la Iaşi care s-a sinucis, este condus astăzi, 19 octombrie, pe ultimul drum. El nu va fi pomenit de preoţi, pentru că se fac slujbe la înmormântările persoanelor care îşi iau viaţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai multe cadre didactice, prieteni şi rude ale familiei îndoliate participă sâmbătă la înmormântarea lui Robert Ciobanu (14 ani), ce are loc la Cimitirul “Sfinţii Petru şi Pavel” din Iaşi.

Apropiaţii elevului de la Liceul Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” îi aduc acestuia un ultim omagiu începând cu ora 14.30. Conform regulilor bisericeşti, trupul neînsufleţit al băiatului nu va putea fi depus în biserică. 

De asemenea, spun reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, numele acestuia nu va fi pomenit în timpul ritualului.

În situaţii de genul acesta, se face slujbă în biserică doar dacă există dovezi că persoana avea afecţiuni psihice. Dacă nu, şi înţeleg că acum ne aflăm în această situaţie, preotul va merge în urma convoiului şi va stropi cu agheasmă. La mormânt se face o mică slujbă, dar nu se pomeneşte numele decedatului, ci numele altor membri ai familiei trecuţi la cele veşnice. Această rânduire are o explicaţie de natură pedagogică: nu vrem să încurajăm acest comportament“, a explicat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al MMB, pentru Ziarul de Iaşi.

Robert Ciobanu de 14 ani, elev în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” din Iaşi, s-a spânzurat, miercuri seară, folosind un cablu de la bicicletă. Băiatul a fost găsit de tatăl său, într-o cameră a vilei în care aceştia locuiau.

Robert provenea dintr-o familie bună din Iaşi, mama sa fiind profesoară la unul dintre cele mai bine cotate licee din ţară, “Emil Racoviţă”, iar tatăl său este de profesie inginer. Băiatul mai avea o soră în clasa I. El era pasionat de informatică şi la această materie, în 2011 şi 2012, a obţinut două medalii de argint la olimpiada naţională.

CITEŞTE ŞI

Misterioasa moarte a unui elev de geniu. Colegii olimpicului din Iaşi care s-a sinucis, consiliaţi de psihologi

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: