Premieră naţională la Iaşi. Cardiologii au lansat o aplicaţie pentru telefonul mobil care îţi arată dacă suferi de hipertensiune arterială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aplicaţie pe telefon pentru diagnosticarea hipertensiunii arteriale
Aplicaţie pe telefon pentru diagnosticarea hipertensiunii arteriale

Cea mai frecventă afecţiune cardiovasculară poate fi de astăzi diagnosticată cu ajutorul telefonului mobil. Societatea Română de Cardiologie a lansat la Iaşi o platformă online care poate fi descărcată inclusiv pe telefonul mobil cu ajutorul căreia afli dacă tensiunea ta este în parametri normali sau trebuie să te prezinţi de urgenţă la medic. În România, 8 milioane de oameni suferă de această afecţiune cardiovasculară.

Cardiologii au lansat platforma online www.tensiuneamea.ro care permite oricărui utilizator care are un tensiometru electronic să îşi verifice singur valorile tensionale. După ce îşi măsoară tensiunea introduce date pe aplicaţia descărcată, iar aceasta îi generează un răspuns în doar câteva secunde.

Dacă tensiometrul arată o valoare până în 130, atunci i se face recomandarea de a se măsura din nou peste 6 luni.

Dacă valoarea este puţin mai mare, atunci trebuie să-şi monitorizeze măsurătorile pentru următoarele 7 zile.

În schimb, dacă valoarea este de aproape 200, este alertat că trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.

Specialiştii în cardiologie spun că au realizat această platformă şi după ce au văzut că tot mai multă populaţie are acces la internet. 

‘’Am făcut această aplicaţie pentru telefoane şi calculatoare pentru că am observat că  oamenii sunt din ce în ce mai aplecaţi să acceseze reţele de socializare, să acceseze internetul. Avantajele sunt imense pentru că sunt alertaţi dacă rezultatele nu sunt bune, oamenii vor merge la doctor şi ne ajută şi pe noi să le monitorizăm corect tratamentul’’, spune prof. dr. Daniela Bartoş, preşedintele Grupului de Lucru pentru Hipertensiune Arterială. 

În plus, cardiologii au observat că această boală afectează tot mai mulţi tineri, exact grupul lor ţintă – persoanele cu vârsta între 16 şi 45 de ani. 

‘’Plaja de patologie cardiovasculară din păcate se mută din ce  în ce mai mult către persoanele tinere. Sunt convinsă că primii care vor accesa acest program vor fi tinerii pentru că lor le place să manevreze aceste programe  pe telefon’’, spune prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu, şef Clinică de Cardiologie la Institutul de Boli cardiovasculare Iaşi. 

Statisticile arată că 8 milioane de români suferă de hipertensiune arterială, iar această aplicaţie absolut gratuită le va uşura şi medicilor munca. Un alt avantaj ar fi că tensiunea luată acasă este mai bună chiar decât cea luată în cabinetul medicului. 

‘’România are cam 8 milioane de pacienţi hipertensivi. Pentru a lua corect tensiunea arterială este nevoie de  15 minute. Noi am calculat că un medic de familie care are cam 1.500 de pacienţi pe listă pentru a lua tensiunea arterială corect la toţi cei 1.500 de pacienţi ar trebui să petreacă 2 luni pe an, 8 ore pe zi numai pentru a lua tensiunea arterială‘’, spune Gabriel Tatu-Chiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie. 

Platforma conţine ultimele recomandări ale Ghidurilor de practică medicală referitoare la această afecţiune. Aplicaţia face parte din programul de autodiagnostic al hipertensiunii arteriale şi a fost elaborată de Societatea Română de Cardiologie. Scopul programului este ca populaţia să conştientizeze uşurinţa cu care se poate autoevalua la domiciliu tensiunea arterială. 

Vă mai recomandăm:

Bolile de inimă fac ravagii printre tineri. Viaţa haotică şi stresul trimit săptămânal la spital câte un tânăr cu infarct

Cea mai mare maternitate din Moldova a rămas fără cardiolog. Pacientele sunt expediate la alte clinici pentru analize obligatorii înainte de operaţie

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite