Prăbuşirea profesorului Astărăstoae. Cel mai influent medic ai ultimilor ani părăseşte scena pe uşa din dos, măcinat de scandaluri şi de dosare penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai influenţi oameni din sistemul sanitar românesc, Vasile Astărăstoae, a rămas în doar câteva luni fără cele mai importante funcţii după ce a fost îngenuncheat de procurori şi măcinat de scandalurile colegilor.

Finalul săptămânii trecute a dus la terminarea unei era din sistemul sanitar românesc. Unul dintre cei mai influenţi oameni ai breslei, Vasile Astărăstoae, a ieşit din scenă pe uşa din dos după ce a fost îngenuncheat de justiţie şi măcinat de scandalurile pe care le-a tolerat cu stoicism în ultimii ani. 

În urmă cu cinci ani, Astărăstoae ajunsese la un nivel de popularitate foarte mare în domeniul medical. Cumula, la acea vreme, nu mai puţin de cinci funcţii publice de conducere, printre care şi cele de şef al Colegiului Medicilor (CMR) din România şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) “Gr. T. Popa” din Iaşi.

Acum, profesorul care compara la un moment dat anchetele procurorilor cu metodele staliniste nu mai are nimic. A demisionat din funcţia de rector al UMF după ce a fost strâns cu uşa de ANI şi DNA iar vineri a demisionat şi de la Colegiul Medicilor după ce a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. 

Colegii săi: “o decizie de onoare”

Demisia de Colegiul Medicilor a fost anunţată de Astărăstoae în şedinţa de vineri, ce a avut loc la Bucureşti. Luminţa Vâlcea, purtător de cuvânt al acestei instituţii, a precizat pentru “Adevărul” că Astărăstoae a anunţat că renunţă la funcţie în faţa colegilor săi, urmând ca demisia să fie discutată pe 17 aprilie, atunci când se va lua o decizie privind interimatul instituţiei. La rândul său, vicepreşedintele Constantin Cârstea, a catalogat demisia lui Astărăstoae ca “un gest de onoare”. Un gest de onoare care a venit la o zi după ce Judecătoria Iaşi l-a găsit vinovat pe profesorul ieşean pentru comiterea infracţiunii de conflict de interese şi l-a condamnat la un an şi jumătate de închisoare. 

Paradoxul decăderii lui Astărăstoae este că acesta a renunţat la funcţie deşi chiar anul acesta, în iarnă, mandatul său se termina. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul celeilalte funcţii importante la care Astărăstoae a renunţat, în urmă cu două luni. Cea de rector al UMF, de unde a demisionat cu câteva luni înainte de a i se termina mandatul. 

A fost nevoie de scandal, condamnări, anchete penale şi multe critici venite din partea societăţii civile pentru ca Astărăstoae să renunţe la funcţiile sale. Acelaşi conflict de interese care i-a adus o condamnare lui Astărăstoae a fost soluţionat, pe cale civilă, şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Sentinţa se dădea în iulie anul trecut şi Astărăstoae era obligat să îşi dea demisia de atunci de la UMF. Nu a făcut-o şi a generat astfel o acţiune fără precedent din partea ANI. Zeci de colegi de ai săi din Senatul universităţii au fost amendaţi pentru că au refuzat să voteze pentru demiterea lui Astărăstoae iar DNA a deschis un nou dosar la UMF Iaşi în acest caz, pentru abuz în serviciu. 

Rămas fără funcţii şi fără putere, Astărăstoae mai are un test important în justiţie. El este judecat la Tribunalul Suceava, în dosarul privind posibila trucare a unui proiect derulat din fonduri europene. Cât priveşte condamnarea sa şi demisia de la Colegiu, Astărăstoae a intrat în silenzio stampa refuzând să comenteze oficial cele două decizii. 

În dosarul în care a fost găsit vinovat pentru conflict de interese procurorii au susţinut că Astărăstoae s-ar fi angajat pe sine într-un proiect european derulat, în 2010, de Institutul de Medicină Legală din Iaşi, acolo unde era director la vremea respectivă. 

Citeşte şi:

Vasile Astărăstoae, condamnat la un an şi jumătate de închisoare după ce s-a angajat pe sine în proiecte europene

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite