Povestea celui mai vechi oraş din lume, înconjurat cu ziduri de apărare

Povestea celui mai vechi oraş din lume, înconjurat cu ziduri de apărare

Ierihon FOTO Arhivă

Ierihonul este considerat cel mai vechi oraş din lume. El se află pe teritoriul Palestinei, pe malul de vest al râului Iordan. Biblia vorbeşte despre Ierihon, pe care îl numeşte „oraşul palmierilor“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel mai vechi oraş din lume cu ziduri de apărare este considerat Ierihonul, ruinele acestuia fiind la Vest de actuala aşezare cu acelaşi nume din Palestina. Istoricii afirmă că primii locuitori s-au stabilit în acest loc prin mileniul VIII î.Hr. Conform Enciclopediei Minunilor Lumii, în perioada 1952-1955, arheologul Kathleem Kenyon a descoperit în urma săpăturilor un turn masiv din piatră, având un diametru de 8 metri.

El a fost datat în perioada neolitică, fiind distrus în jurul anilor 8000-7000 i.Hr. Au mai fost găsite morminte din perioada chalcolitică şi ziduri urbane din perioada bronzului, care au fost distruse, conform Bibliei, de trâmbitele israelitilor (renumitele „Trâmbite ale Ierihonului”). Dealul Tell Es-Sultan ascunde mai multe aşezări, construite fiecare peste ruinele celei dinainte. La poalele acestui deal, există izvorul profetului Elisei, a cărui apă era nepotabilă şi care, conform Bibliei, prin cuvântul profetului, a devenit bună de băut.

În partea de nord-vest a Ierihonului este muntele pe care Iisus a postit 40 de zile, fiind ispitit de către diavol cu toate bogăţiile acestei lumi (Muntele Carantaniei).

„În epoca bronzului, Ierihonul era un oraş înfloritor. El este primul oraş din lume îngrădit cu ziduri de apărare. Acestea sunt construite din cărămidă nearsă. Clădirile oraşului erau construite foarte aproape una de alta. În acele timpuri, numărul de locuitori din oraş era de 2.000 - 3.000 de oameni, ceea ce constituia o densitate a populaţiei foarte mare”, se arată în Enciclopedia Minunilor Lumii.

În timp, au fost emise teorii care afirmă că oraşul vechi a fost distrus de către evreii antici care au năvălit în Canaan, în jurul anului 1550 î.Hr.

Şi în Biblie găsim referire la acest eveniment, Scriptura Vechiului Testament povestind că toţi locuitorii Ierihonului au fost ucişi, chiar şi animalele acestora fiind omorâte. Singura care a scăpat a fost o femeie, Rahab, cea care i-a ajutat pe evrei să cucerească oraşul.

În urma acestui eveniment, Ierihonul a fost incendiat.

Astăzi, Ierihonul are o populaţie ce depăşeşte 20.000 de locuitori (palestinieni). Oraşul a mai fost numit în Biblie şi „oraşul palmierilor”.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: