Povestea aspirinei, medicamentul minune născut după un experiment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chimistul german Felix Hoffman, inventatorul recunoscut al aspirinei FOTO Pinterest/ Deirdre Coltrera
Chimistul german Felix Hoffman, inventatorul recunoscut al aspirinei FOTO Pinterest/ Deirdre Coltrera

După descoperirea acidului acetilsalicilic pur, chimistul Felix Hoffman a devenit conducătorul departamentului farmaceutic al companiei Bayer.

Povestea aspirinei se scrie din Antichitate. „Universul Farmaceutic”, revista farmaciştilor din România, arată că istoria celui mai longeviv medicament începe înaintea erei noastre.

Cel mai cunoscut medic al Greciei antice, Hipocrate, a descris în lucrările sale, în secolul al V-lea î.Hr., detalii despre o pudră amară extrasă din scoarţa de salcie care avea puterea de a uşura durerile şi de a reduce febra. Amerindienii foloseau acelaşi remediu pentru a combate durerile de cap, febra, durerile de muşchi şi reumatismul. Proprietăţile pudrei din scoarţă de salcie au fost menţionate şi în texte antice din Sumer, Egipt şi Asiria.

În secolul al XVIII-lea, preotul britanic Edmund Stone, a scris că scoarţa salciei este un remediu eficient împotriva febrei. Salicina, extractul activ al scoarţei de salcie, a fost izolat în formă cristalină în 1828, de către farmacistul francez Henri Leroux şi chimistul italian Raffaele Piria.

Controversa din jurul inventatorului

Istoria consemnează că inventatorul oficial al aspirinei este chimistul german Felix Hoffmann. Născut în Ludwigsburg, în 1868, cu studii farmaceutice urmate la Universitatea din Munchen, Hoffman s-a alăturat companiei lui Friedrich Bayer & Co. în 1894. Chimistul a sintetizat chimic o formă stabilă de pudră de acid salicilic în timp ce experimenta pentru a găsi o metodă curativă pentru reumatismul tatălui său. După descoperirea acidului acetilsalicilic pur a devenit conducătorul departamentului farmaceutic al companiei Bayer.

aspirin sursa pinteres deirdre coltrera

FOTO Pinterest/Deirdre Coltrera

În 1949, chimistul german Arthur Eichengrün a declarat că el a plănuit şi dirijat sinteza aspirinei. Versiunea lui Eichengrün nu a fost luată în calcul timp de 50 de ani, până în 1999, când Walter Sneader de la Departamentul de Ştiinţe Farmaceutice de la Universitatea din Strathclyde, Glasgow, a reevaluat cazul. Sneader a ajuns la concluzia că Eichengrün ar trebui recunoscut pentru invenţia aspirinei. Compania Bayer nu recunoaşte această variantă nici până în ziua de astăzi.

Ce indică prospectul produsului

Agenţia Naţională a Medicamentului arată în prospectul pentru „Aspirin” că produsul Bayer conţine acid acetilsalicilic. Acest acid este un analgezic, adică are proprietatea de a reduce durerea, şi un antipiretic, adică scade febra. „Aspirin” este utilizat pentru tratamentul simptomatic al febrei şi al durerii de intensitate uşoară până la moderată, cum sunt durerea de cap, sindromul gripal, durerea dentară, durerea musculară.

aspirin sursa pinteres deirdre coltrera

FOTO Pinterest/Deirdre Coltrera

Produsul este indicat adulţi şi adolescenţilor cu vârsta de 12 ani şi peste, cu o greutate corporală de 40 kg sau mai mare. Acidul acetilsalicilic poate fi folosit pentru tratamentul afecţiunilor reumatice. Folosit pe termen lung, acidul acetilsalicilic poate diminua riscul de infarct. Termenul „Aspirin” reprezintă denumirea sub care compania Bayer din Germania a produs pentru prima dată acest medicament. În prezent, denumirea este folosită pentru desemnarea acestui medicament, incluzând chiar variantele care nu sunt produse de compania germană.

Citeşte şi: 

O istorie a vaccinurilor: cine este autorul primului vaccin realizat de savanţi şi care este legătura dintre „vacă” şi „vaccin”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite