Portretul şpăgarului în tinereţe. Tudor Chiuariu, „un tânăr mafiot obraznic“, băgat în politică pe uşa din dos ca să-l apere de Justiţie pe stăpânul Fenechiu

Portretul şpăgarului în tinereţe. Tudor Chiuariu, „un tânăr mafiot obraznic“, băgat în politică pe uşa din dos ca să-l apere de Justiţie pe stăpânul Fenechiu

Tudor Chiurariu şi Relu Fenechiu în tinereţe FOTO barfadeiasi.ro

Pe 5 aprilie 2007, Tudor Chiuariu, un membru PNL de 30 de ani cvasi-necunoscut, a fost numit ministru al Justiţiei prin decizia primului ministru Călin Popescu Tăriceanu. La aproape 8 ani distanţă, Chiuariu se află sub control judiciar, suspectat de o şpagă de 3 milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tudor Chiuariu a ajuns ministru în guvernarea Tăriceanu în locul Monicăi Macovei, intrată în digraţia premierului din cauza deselor luări de poziţie tranşante în Executiv. Nominalizarea şi numirea unui tânăr anonim şi lipsit de experienţă a scandalizat la vremea respectivă o bună parte a societăţii civile şi a mediului politic.

Presa locală din Iaşi, locul formării lui Chiuariu, i-a făcut atunci un portret relevant pentru situaţia în care a ajuns astăzi fostul ministru al Justiţiei. Este urmărit penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi aderare la un grup infracţional organizat în dosarul de corupţie legat de atribuirea unor mari suprafeţe de teren forestier în care este arestat preventiv Viorel Hrebenciuc. În plus, procurorii braşoveni au dispus pe numele lui Chiuariu control judiciar pe o durată de 30 de zile din cauză că şpaga pe care este suspectat că i-a cerut-o falsului moştenitor Paltin Gheorghe Sturdza este uriaşă: 3 milioane de euro.

”Tânărul taciturn” a urmat Dreptul la ”particulară”

Într-un articol publicat pe 11 mai 2007, la o lună distanţă de la numirea în Guvern, Chiuariu este descris prin mărturii ale colegilor de facultate, de partid sau ale vecinilor. Originar din Suceava, Chiuariu a venit în Iaşi să facă Dreptul la "particulară", Universitatea "Petre Andrei", pe care a absolvit-o în 2000, cu nota 8,50 la licenţa pe care a susţinut-o la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi.

Din 2000, Chiuariu a ajuns la catedră, devenind preparator la Drept Public, în cadrul Universităţii „Petre Andrei”. A ajuns apoi asistent şi, după plecarea la Departamentul de Luptă Antifraudă, a fost promovat ca lector. O colegă de facultate spunea despre el: „Nu prea avea legături cu nimeni din an. Îl vedeam doar la examene, şi nici atunci nu ne salutam. Nu am remarcat nici să fi avut alţi prieteni”.

Locuia într-un bloc din cartierul Târgu Cucu. Vecinii spuneau, în 2007, că nu ţin minte să fi avut vreodată vreo conversaţie cu tânărul taciturn, care uneori părea prea abătut pentru a saluta. În schimb, oamenii şi-o amintesc pe mama lui Chiuariu, despre care spun că a trimis zeci de reclamaţii împotriva tuturor, la Parchetul Militar sau Poliţie, cerând să se ia măsuri deoarece se simţea urmărită şi ameninţată.

În perioada studenţiei a făcut practică la un cabinet de avocatură unde, se pare l-a cunoscut pe şeful PNL de atunci, Relu Fenechiu. Între 2000 şi 2004 l-a reprezentat pe liberal în mai multe procese.

Din 2003 s-a înscris la doctorat la profesorul Tudorel Toader, şeful catedrei de Drept de la Universitatea "Al. I. Cuza". Potrivit unor surse din PNL Iaşi, Chiuariu i-a fost prezentat lui Toader de către Fenechiu, drept un "un tânăr de viitor, care merită o şansă”. Ulterior, în 2006, Tudorel Toader a fost promovat judecător la Curtea Constituţională.

Avocat fără examen

2000 este anul în care începe şi ascensiunea politică a lui Chiuariu, care a beneficiat de o dublă-legitimare în partid. Fostul decan al Baroului Iaşi, influentul liberal ieşean Adrian Mogoş, a profitat de o reglementare legislativă temporară, valabilă în acea perioadă, şi l-a făcut avocat pe viitorul ministru al Justiţiei fără examen.

Imediat după aceea a ajuns să deţină un cabinet de avocatură, făcându-se cunoscut în Iaşi ca reprezentant al liberalului Relu Fenechiu în toate litigiile. „Nu mi-a pierdut niciun proces. În plus, a reprezentat şi partidul la fel de bine în diverse litigii, fără contract de consultanţă”, declara atunci despre el Fenechiu.


Tudor Chiuariu, în redacţia "Adevărul", imediat după mandatul de la Justiţie

„Între 2000 şi 2004, când eram împreună în organizaţia de tineret a PNL, pe Chiuariu nu-l ştia absolut nimeni. Probabil că era în echipa de lipitori de afişe cu fostul prefect Radu Prisacaru. În 2005, Fenechiu a venit şi ni l-a prezentat o dată, lăudându-se cu cadrele partidului care ajung la Bucuresti şi au rezultate foarte bune”, spune în 2007 Marius Spanu, fost membru al PNL Iaşi.

În ianuarie 2005, după formarea Guvernului Tăriceanu, Tudor Chiuariu a fost numit în funcţia de Secretar de Stat la Cancelaria Primului-Ministru, şeful Departamentului de Inspecţie a Primului-Ministru. În acel moment,  era unul dintre cei mai tineri secretari de stat din Guvernul Călin Popescu-Tăriceanu.

În iulie 2005, el a fost desemnat Şef al Departamentului pentru Lupta Antifraudă – DLAF, structură specializată în controlul fondurilor europene.

Ţinta mandatului de ministru a lui Chiuariu

Pe 5 aprilie 2007, a avut loc numirea bombă, în funcţia de prim-ministru. Mandatul lui Chiuariu (care avea atunci 30 de ani) la Justiţie a fost scurt, de doar 8 luni. S-a sfârşit pe 10 decembrie 2007, la presiunea fostului preşedinte Băsescu. Încă din noiembrie 2007, Băsescu afirma că Tudor Chiuariu este "un tânăr mafiot obraznic", care serveşte o clientelă şi pe care premierul Tăriceanu nu l-ar fi numit ministru, dacă ar fi fost "dezlegat". Băsescu se arăta convins că Tudor Chiuariu a fost numit în guvern pentru a-i proteja pe unii dintre cei aflaţi în vizorul DNA, oameni apropiaţi lui Relu Fenechiu, preşedintele PNL Iaşi.

De altfel, mandatul lui Chiuariu la Justiţie a avut o singură linie conducătoare: demiterea procurorului Doru Ţuluş din funcţia de şef al Secţiei a II-a din cadrul DNA. Surse din magistratură au afirmat la vremea respectivă că Chiuariu ar fi încercat să-l demită pe Ţuluş în toiul nopţii, cu un fax trimis de la sediul Ministerului Justiţiei, la câteva zile după ce a ajuns ministru. Ulterior a dispus controale la DNA, iar în octombrie 2007 i-a trimis preşedintelui Băsescu o cerere de revocare din funcţie a procurorului-şef. Problema este că în sarcina secţiei DNA se afla atunci celebrul dosar "Transformatorul", care i-a adus în cele din urmă lui Relu Fenechiu o condamnare la 5 ani de închisoare.

Tot în mandatul de la Justiţie, Chiuariu a început să fie cercetat de DNA cu privire  la legalitatea unor achiziţii publice realizate de Compania Naţională Poşta Română, precum şi cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei instituţii sau ale angajaţilor ei în diferite firme.

Chiuariu a fost acuzat de emiterea notelor de fundamentare şi a avizelor care au stat la baza emiterii HG 377/2007 privind regimul juridic al unei clădiri de pe Calea Victoriei 133-135 transferate în aprilie 2007 din administrarea Consiliului General al municipiului Bucureşti în cea a companiei Poşta Româna. În urmă cu exact un an, Chiuariu a fost condamnat în acest dosar la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare.

Un alt scandal în care a fost implicat în scurtul mandat la Justiţie a fost cel legat de favorizarea unui dealer auto într-o licitaţie ce prevedea achiziţionarea a 203 automobile pentru Ministerul Justiţiei.

”Nefericitul Chiuariu, un avocăţel neexperimentat de provincie care şi-a petrecut majoritatea mandatului poticnindu-se dintr-un dezastru public în altul”, era una dintre concluziile ironice ale fostului ambasador american la Bucureşti, Nicholas Taubman, într-una dintre cablogramele wikileaks.

Cu câteva zile înainte de numirea lui Chiuariu la Justiţie, presa locală din Iaşi atrăgea atenţia asupra unui dezastru iminent provocat de pupilul lui Fenechiu, prin relaţiile nefireşti cu şeful său politic. Reacţia lui Chiuariu pe 4 aprilie 2007: „Sunt nişte minciuni, nişte speculaţii şi evident un atac politic. Este un atac premeditat pentru că reforma justiţiei şi lupta anticorupţie au în continuare mulţi duşmani”.

Mai puteţi citi:

Tudor Chiuariu, urmărit penal pentru că a cerut 3 milioane de euro mită pentru rezolvarea retrocedării ilegale a 6000 de ha de pădure către Paltin Sturdza

Dosarul Retrocedărilor: Tudor Chiuariu şi-a folosit influenţa asupra prefectului de Bacău, cu care s-a întâlnit în cadru privat

Dosarul „Poşta Română”. Fostul ministru Nagy, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare. Chiuariu a primit trei ani şi şase luni cu suspendare

citeste totul despre: