Portretul psihiatric al studentului judecat pentru uciderea colegului de cameră: „Nu manifestă empatie faţă de victime“

Portretul psihiatric al studentului judecat pentru uciderea colegului de cameră: „Nu manifestă empatie faţă de victime“

Aurelian Giosan FOTO Adevărul

Magistraţii ieşeni refuză eliberarea din arest a unui tânăr de 23 de ani acuzat că a înjunghiat doi colegi de cămin. Deşi au trecut doi ani de la eveniment şi Aurelian Giosan nu recunoaşte fapta, judecătorii consideră ca sunt destule indicii cu privire la vinovăţia sa. Aceştia invocă şi un portret psihiatric care ar releva că tânărul nu are empatie faţă de victimele sale.

Ştiri pe aceeaşi temă

După doi ani de la momentul agresiunii, Aurelian Giosan susţine în continuare că este nevinovat în dosarul carnagiului din căminul C4 al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“. Chiar dacă invocă în continuare prezumţia de nevinovăţie, judecătorii ieşeni arată, într-un document oficial, că toate probele prezentate de Parchet conturează vinovăţia lui Aurelian Giosan. Mai mult, judecătorii consideră că eliberarea acestuia, aşa cum suspectul a solicitat în nenumărate rânduri, ar reprezenta un pericol sporit pentru societate.

Judecătorii de la Tribunal au audiat mai mulţi martori în timpul procesului, precum şi pe fostul coleg de cameră al lui Giosan, care a supravieţuit loviturilor de cuţit primite. Deşi a negat permanent comiterea faptelor, procurorii au adunat suficiente probe incriminatorii pentru tânărul de 23 de ani.

Mai mult, o altă teamă de-a judecătorilor este reprezentată şi de profilul psihiatric al lui Giosan, despre care o expertiză de specialitate a relevat că nu îi pasă de moartea fostului coleg de cameră şi de rănirea celuilalt. „În acest context, al existenţei suspiciunii rezonabile de vinovăţie în ceea ce îl priveşte pe inculpat, concluziile expertizei psihiatrice în care se reţine că inculpatul nu manifestă empatie faţă de victime, regret faţă de faptele comise, conturează periculozitate extremă a acestuia, dovedind pe deplin riscul concret pentru ordinea publică pe care îl reprezintă punerea sa în libertate“, au concluzionat judecătorii, într-o încheiere din luna august, prin care au refuzat eliberarea lui Giosan. Acum două zile, judecătorii au refuzat încă o dată să îl elibereze pe suspect.

Ce spun avocaţii suspectului

Motivând refuzul plasării tânărului în arest la domiciliu, judecătorii au arătat că familia ar putea fi, mai degrabă, un mediu nepotrivit pentru tânăr. „Din probele dosarului rezultă că mama inculpatului ar fi distrus laptopul ce pare că aparţinea uneia dintre victimele inculpatului, resturile acestuia fiind identificate ascunse într-un butoi. Prin urmare, lăsarea inculpatului în sânul familiei ar impulsiona dorinţa acestuia de a împiedica buna desfăşurare a procesului penal, familia inculpatului neoferind garanţii suficiente că va susţine revenirea acestuia pe o cale licită, ci dimpotrivă, că va susţine orice încercare a inculpatului de a se sustrage de la asumarea faptelor sale şi a posibilelor lor consecinţe“, au stabilit judecătorii.

Apărătorii lui Giosan invocă perioada mare de timp de când acesta a fost arestat şi susţine nevinovăţia tânărului.

„Pe toată durata procesului penal, atât pe parcursul urmăririi penale, cât şi în faţa instanţei de judecată, inculpatul a avut o atitudine constantă, deşi s-a considerat că, prin faptul că nu a recunoscut faptele pentru care a fost trimis în judecată, acesta a avut o atitudine de sfidare. Aşa cum a arătat şi în faţa tribunalului, reiterează faptul că, prin atitudinea pe care o are, inculpatul de fapt este sincer, aceasta fiind atitudinea pe care poate să o aibă o persoană care nu a săvârşit faptele pentru care este trimisă în judecată“, a precizat avocatul lui Giosan, potrivit motivării. 

Tânărul de 23 de ani ar fi comis fapta în noiembrie 2015, atunci când era student în anul I la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor şi era cazat în căminul C4. Giosan ar fi înjunghiat doi colegi, Victor Nour şi Casian Harpă, ultimul revenindu-şi după mai multe zile de comă. Harpă a relatat că cel care a comis fapta a fost Giosan, mărturia sa fiind una dintre cele mai importante în materialul adunat de procurori. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: