PORTRET/ Gheorghe Boroianu - Chimistul care compune rebusuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Boroianu
Gheorghe Boroianu

Gheorghe Boroianu a conceput mii de rebusuri, anagrame şi probleme de enigmistică în ultimii 40 de ani, multe publicate în revistele „Rebus“ şi „Flacăra“.

Gheorghe Boroianu s-a născut în satul comisului Ioniţă, personajul pitoresc al lui Sadoveanu din „Hanu Ancuţei“, şi pare că a moştenit din carisma lui, dar din spiritul locului.
Nemţeanul pare să aibă mereu pregătită o vorbă de duh, care să-ţi aducă zâmbetul pe faţă. Odată cu asta, are şi cuvintele potrivite, încrucişate, pentru a-ţi pune creierul la treabă.

Colaborator vechi al revistelor de profil
A descoperit rebusurile şi anagramele în timpul liceului, când a hotărât că ar putea nu doar să le rezolve, ci să le şi creeze. „La început, concepeam probleme enigmistice destul de simple. Le trimiteam revistelor de profil şi ei mă sfătuiau să mai încerc“, îşi aminteşte Gheorghe Boroianu.


Multe îi erau refuzate doar pentru că era începător. „După ani, am mai trimis din nou câteva dintre primele mele anagrame şi au fost acceptate. Erau chiar bune“, adaugă el. Ani la rând a corespondat cu revistele „Rebus“ şi „Flacăra“. Nu va uita niciodată problema care avea ca rezolvare cuvântul „sternocleidomastoidian“.

Pe atunci, câştiga şi nişte bani din asta. „Acum nu se mai face aşa. Poţi trimite dacă vrei, dar cu siguranţă nu mai eşti remunerat. Redacţiile revistelor de profil au propriul «grup de elită», care se ocupă de rebusuri şi de celelalte jocuri“, explică nemţeanul. Chiar şi în aceste condiţii, nu a încetat să fie interesat de ce se găseşte între paginile revistei „Rebus“, spre exemplu, la care încă este abonat.

Compune gratis
În acelaşi timp, încă îşi trimite noile formule de cuvinte încrucişate. Este pensionar, are timp liber, iar domeniul îl pasionează într-atât încât nu mai contează banii. Gheorghe Boroianu a vrut, la un moment dat, să-şi unească forţele cu ceilalţi rebusişti şi să pună bazele unui club, dar nu a reuşit.

În schimb, corespondează cu oameni care-i împărtăşesc pasiunea din alte judeţe ale ţării. „Nu am prea fost la întâlnirile organizate de cluburile din ţară, dar ne telefonăm, ne scriem unii altora. M-a sunat recent un amic din Vaslui pentru a-mi vorbi despre nemulţumirea vechilor rebusişti vizavi de noile politici ale revistelor“, spune el. Dar în ultimele patru decenii nu a făcut doar rebusuri, anagrame, criptograme şi alte jocuri. De la absolvire, a fost chimist până în 1995, când a trebuit să se pensioneze. A lucrat în fabricile care aveau nevoie de un specialist, fie că era vorba despre una care producea fibre sintetice, fie o cooperaţie meşteşugărească, unde se produceau de toate.

Profil
Născut. 17 aprilie 1949, Drăgăneşti, Neamţ.
Studii. A absolvit Şcoala
Postliceală Tehnică, specializarea Chimie.
Familie. Este căsătorit,
are doi fii.

Întrebări şi răspunsuri
Care este secretul careurilor, anagramelor reuşite? Cum vă vin ideile?
Mi se întâmplă adesea ca atunci când citesc ziarul să dau peste un cuvânt interesant şi încep să-i amestec literele ca să văd ce poate ieşi pentru o anagramă,
spre exemplu.
Vi s-a întâmplat să vă rezolvaţi propriile rebusuri?
Acum ceva timp, mă apucasem să rezolv un careu dintr-o revistă şi era destul de complicat. La un moment dat, mă enervasem pentru că nu găseam rezolvările. M-am uitat la numele autorului doar pentru a afla cine e tâmpitul care a făcut aşa ceva. Am descoperit cu stupoare că „vinovatul“ eram chiar eu.

Ce-i place
Se relaxează uitându-se adesea la televizor cu soţia sa, în special la evenimente sportive şi la ştiri. „Fotbalul e sportul meu preferat, dar dacă se întâmplă să fie ştiri din handbal, gimnastică, raliuri nu schimb postul“, a spus rebusistul.

Ce nu-i place
„Mă deranjează să fiu minţit, cu atât mai mult cu cât mi se pare inutil, până la urmă tot aflu adevărul“, explică el. Din acest motiv spune că nu-i plac nici politicienii.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite