Portret/ Florian Mastacan, campionul naţional la căţărat pe gheaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florian Mastacan
Florian Mastacan

Florian Mastacan practică alpinismul de 14 ani şi deţine monopolul la competiţiile de căţărat pe gheaţă din ţară. Sportivul a străbătut şi cele mai dificile trasee din Moldova.

Pentru Florian Mastacan căţăratul pe gheaţă este ca mersul pe jos. Ieşeanul, care este şi director la o firmă de publicitate, renunţă de multe ori la costum pentru hainele groase şi colţari. Este multiplu campion naţional la căţărat pe gheaţă, iar de trei ani nu a mai fost învins.

„Căţăratul pe gheaţă mă defineşte ca persoană şi sper să reuşesc să ţin ştacheta sus cât mai mult. Este o parte importantă a vieţii mele fără de care nu aş putea fi“, susţine sportivul. Pasiunea pentru alpinism o are din copilărie şi a fost indusă de părinţi, care-l duceau mereu în excursii la munte. Deoarece în Iaşi nu erau cluburi de profil ,la 16 ani a început să se caţăre singur pe stânci, iar ulterior i s-au alăturat şi nişte amici.

As la viteză pe gheaţă

„La 18 ani am primit primul echipament pentru alpinism şi am început din ce în ce mai des să ne antrenăm în zona Repedea, unde sunt poligoane deschise. Nu aveam vreo metodă pe care o aplicam când ne antrenam, ci toţi eram autodidacţi“, povesteşte Florian Mastacan. Din anul 2001 a început să participe şi la concursurile de escaladă, iar ulterior a optat pentru o ramură mai dificilă a alpinismului şi anume căţărarea pe gheaţă.

După câţiva ani de antrenamente, rezultatele au început să apară. În 2007 a câştigat cupa la Campionatul Naţional de Escaladă Mixtă- Cupa Răchiţele, în 2008 a fost campion naţional la viteză pe gheaţă, iar în 2010 s-a clasat pe acelaşi loc atât la viteză pe gheaţă , cât şi la dry tooling (n.r. căţărare pe teren mixt- stâncă şi gheaţă).

„Performanţele mele au fost în special pe linia de iarnă, deşi pregătirea este doar sezonieră, din noiembrie până în februarie“. În 2006 la Campionatului Mondial de la Buşteni -a clasat în semifinala la dry tooling şi pe locul 8 la viteză pe gheaţă.

A doborât recorduri naţionale

Pe linie de escaladă, alpinistul a reuşit să-şi adauge în palmares o serie de trasee dificile pe care le-a parcurs. „Traseul cel mai dificil a fost Matrix Reloaded din Cheile Bicazului, cu grad de dificultate 10 (8b), apoi la Cheile Bicăjelului am parcurs traseul Millenium (M10-). Primul a  mai fost parcurs doar de două persoane, iar al doilea doar de una“, explică alpinistul.

Florian Mastacan este şi unul dintre cei trei fondatori ai „Alpin Club Repedea“ din Iaşi. „Este o asociaţie sportivă care are ca principal scop participarea membrilor ei la competiţii interne şi internaţionale. Clubul l-am şi legitimat la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă şi este şi mediul legal prin care putem face rost de sponsorizări şi prin care unii membrii pot participa la competiţii internaţionale“, precizează sportivul. În paralel cu alpinismul, Florian Mastacan este pasionat şi de calculatoare.

Profil
Născut. 7 iulie 1979, Ploieşti.
Studii. A absolvit Facultatea de Automatizări şi Calculatoare, Universitatea „Gh. Asachi“ Iaşi.
Familie. Este necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
La ce competiţii v-aţi propus să participaţi în acest an?
Am în proiect ca în 2010-2011 să mă pregătesc corespunzător şi să particip la Campionatul Mondial la căţărat pe gheaţă. Acesta implică un circuit de competiţii în Rusia, Coreea, Elveţia şi România şi, la sfârşit, cel care a obţinut puctajul cel mai mare va câştiga competiţia.
Alpinismul este un sport costisitor?
Este foarte costisitor să practici acest sport. Doar o coardă costă 600 şi 700 de lei şi distrug cam una pe sezon. Pioleţii tehnici pentru căţărat costă 1.400 de lei, iar espadrilele aproximativ 280-450 de lei. Din păcate, nu am avut niciodată sponsori deoarece majoritatea se îndreaptă spre fotbal.

Ce-i place
Florian Mastacan apreciază la o persoană punctualitatea. Alpinistul susţine că mâncarea lui preferată esta lasagna şi îi place şi berea.

Ce nu-i place
Sportivul nu suportă ipocriţii şi politica. „Nu îmi place politica pentru că indiferent cine ajunge în vârf nimic nu se schimbă“, spune Florian Mastacan. Acestuia nu-i plac nici răciturile.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite