Portret / Ostin C. Mungiu şi-a dedicat viaţa cercetării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ostin C. Mungiu
Ostin C. Mungiu

Profesorul Ostin C. Mungiu şi-a început cariera acum 47 de ani cu studiul efectelor antibioticelor asupra omului. În ultimele două decenii a studiat durerea.

Ostin Mungiu este „părintele“ algeziologiei, disciplină care vizează studierea durerii, şi care a fost introdusă de ieşean în orarul studenţilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi în anul 1997. Finalitatea celor 47 de ani de studii o reprezintă înregistrarea a 11 brevete şi invenţii, elaborarea primului şi singurului tratat dedicat studiului durerii şi zeci de premii şi diplome de la instituţii de prestigiu din toată lumea.


A lucrat la primul institut de studiu de cancer


Apropierea de cercetare s-a produs în timpul facultăţii, când Ostin Mungiu s-a lovit pentru prima oară de lipsa de cunoştinţe din lumea medicală. „Eram în anul al treilea de facultate şi aveam în grijă un pacient, ca toţi colegii mei, iar bărbatul se plângea de dureri insuportabile. Într-una din zile i s-a făcut brusc rău, iar când am alergat la medicii de gardă aceştia mi-au spus că nu este nimic de făcut pentru acel bolnav, lucru care m-a revoltat“, povesteşte Ostin C. Mungiu.


Moartea unui alt bolnav în timpul unei operaţii banale la care a asistat, în acelaşi an, l-a revoltat pe Ostin Mungiu, care a ales să lupte cu necunoscutele din domeniul medical.


Primele sale lucrări au vizat studierea efectelor antibioticelor asupra omului, iar studiile efectuate între 1966 şi 1971 au fost publicate în reviste internaţionale. Următorul pas important a fost plecarea sa în America, în 1971, când a lucrat pentru un an la primul institut de cancer din lume.
„Diferenţa între studiile care se făceau la noi şi ce am găsit în Statele Unite era ca între un deluşor şi Vârful Himalaya. În primele luni m-am pus la curent cu aparatura şi cunoştinţele folosite de americani şi până la sfârşitul anului am participat efectiv la studii“, îşi aminteşte profesorul ieşean, căruia i s-a oferit atunci şansa de a lucra în cadrul Roswell Park Memorial Institute.


Luptă cu durerea de peste 20 de ani


„Am refuzat bursa care mi se oferise, fiindcă nu am putut să mă despart de părinţi“, spune doctorul în medicină.


„De aproape două decenii mă ocup cu studiul durerii. Din 2002 am deschis la Universitate, cu fonduri de la Banca Mondială, un centru de studiu şi terapie a durerii“
, adaugă profesorul. 

_____________

profil
născut.
16 octombrie 1941, la Iaşi.
studii. Facultatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi.
familie. Este căsătorit şi are doi copii.

întrebări şi răspunsuri
Care sunt cele mai puternice dureri?
Amputarea chirurgicală a degetului mare provoacă cele mai mari dureri unui pacient din cauza numărului mare de nervuri. Pe locul doi ca intensitate sunt durerile provocate de lezarea trunchiurilor nervoase, braţe, picioare, iar pe locul trei este durerea suferită la prima naştere de o gravidă care nu este corect pregătită pentru acest moment.
Cum comunicaţi cu copiii dumneavoastră?
De multe ori aflăm de la televizor pe unde se află Alina şi Cristian. Suntem foarte mândri de ei şi comunicăm cât de des putem. De Sărbători ne întâlnim în seara de Crăciun, eveniment la care prezenţa este obligatorie.

ce-i place
Ieşeanul este un colecţionar pasionat de ceramică. Ostin Mungiu ţine acasă, dar şi la biroul său de la UMF zeci de obiecte confecţionate de meşteri populari. „Târgul de ceramică din Copou a fost organizat pentru prima oară la iniţiativa mea, eu am pus bazele acestui târg. Este cadoul meu făcut ieşenilor“, spune Ostin C. Mungiu.

ce nu-i place
„Nu-mi plac impostura, urâtul şi minciuna“, afirmă profesor doctor Mungiu. „Eu sunt o fire optimistă, care nu renunţă atunci când apar piedici. Motto-ul meu este «Gândeşte pozitiv!»“, adaugă ieşeanul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite