Poluare la cote alarmante la Iaşi. Semnal de alarmă tras de specialişti: „Practic înghiţim praf la kilogram“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Silviu Gurlui
FOTO: Silviu Gurlui

Poluarea rămâne o mare problemă la nivelul multor oraşe din România, iar la Iaşi nivelul este de şase ori peste limita maximă admisă.

Poluarea din municipiul Iaşi a atins cotele maxime de poluare în primele luni ale anului 2022, mai ales la finalul lunii martie. Toţi senzorii montaţi în şase zone ale oraşului au înregistrat valori de şase ori mai mari decât limita maximă admisă. 

Specialiştii trag noi semnale de alarmă pentru ca ieşenii să se protejeze în această perioadă, împotriva poluării masive care s-a abătut asupra oraşului.

„Creşterile sunt de peste şase ori peste limita maximă la particule mari. Practic înghiţim praf la kilogram. În Iaşi în mare parte este numai praf. Peste zi, concentraţiile de azot şi benzen ating cote de avarie. Este şi inversiune termică. Dar cui îi mai pasă?”, a transmis cercetătorul Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cel care măsoară poluarea din oraş cu aparate profesionale, din proprie iniţiativă. 

În afara traficului, care este o mare problemă în oraşul din Moldova, incendiile de vegetaţie care au loc în fiecare zi, de la începutul primăverii, au crescut foarte mult poluarea în judeţ. 

„Valorile nu sunt influenţate semnificativ de situaţia din Ucraina, ci provin din surse locale: încălzire rezidenţială, trafic, salubrizarea şi curăţenia de primavară, şantierele, la care se adaugă nenumăratele  incendii de vegetaţie şi deşeuri, precum şi lucrările agricole specifice perioadei. Numai în ultima săptămână au avut loc cca 80 de incendii, din care un număr de 30 în Zona Metropolitană Iaşi în aria de influenţă a staţiilor de monitorizare, în întreg judeţul arzând peste 500 de ha cu vegetaţie uscată, 2,5 tone deşeuri, precum şi bunuri materiale”, transmite Garda de Mediu Iaşi.  

Vegetaţie afectată de poluare / FOTO: Silviu Gurlui

vegetatie

Pe fondul secetei, a lipsei vegetaţiei şi corelate cu condiţiile meteo nefavorabile dispersiei frecvent întâlnite în acestă perioadă (inversiune termică, calm atmosferic), concentraţiile orare de poluanţi au fost şi de cca 5-6 ori mai mari decât cele curente, fâcând aerul greu de respirat.

„La un astfel de nivel al poluanţilor este recomandat ca populaţia să evite pe cât posibil activităţile în aer liber în zonele poluate sau să poarte mască de protecţie în caz de necesitate. 

Autorităţile, operatorii  economici trebuie să ia măsurile necesare pentru o mai bună gestionare şi un control riguros al activităţilor generatoare de emisii, stoparea incendiilor de vegetaţie şi deşeuri, pentru a menţine la un nivel cât mai scăzut emisiile de poluanţi astfel încât să nu fi afectată sănătatea populaţiei şi calitatea mediului.

Facem apel la responsabilitate şi implicare din partea tuturor, de la operatori economici la instituţii cu competenţe de control şi primării, de a interveni pentru eliminarea/diminuarea surselor de poluare. 

Nu în ultimul rând, facem apel la populaţie de a nu mai incendia vegetaţia sau deşeurile, de a se implica activ în identificarea incendiilor/surselor suplimentare de poluare a aerului, să anunţe la numărul unic de urgenţă 112 şi să-şi dea concursul pentru sprijinirea autorităţilor la identificarea autorilor unor astfel de acţiuni nu doar ilegale, dar care pun în pericol viaţa şi sănătatea noastră, biodiversitatea şi calitatea  mediului în general”, au mai spus reprezentanţii Gărzii de Mediu Iaşi.   

Potrivit Gărzii de Mediu, până la jumătatea lunii martie au fost semnalate, în toată ţara, peste 6.000 de arderi ilegale de vegetaţie, ceea ce înseamnă de 3,7 ori mai multe incendii faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.


Vă recomandăm să citiţi şi: 

Fost comandant NATO: Putin vrea să „dezarmeze” Occidentul lăsându-l să creadă că se opreşte la Ucraina

Şeful MI6: Ştiam despre planurile lui Putin de a ucide civili în timpul invaziei din Ucraina FOTO

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite