PNL şi PSD, în concurs de inaugurări la Iaşi. Candidaţii la prezidenţiale, „ataşaţi” de aeroport şi gazoduct, investiţii capitale pentru Moldova

PNL şi PSD, în concurs de inaugurări la Iaşi. Candidaţii la prezidenţiale, „ataşaţi” de aeroport şi gazoduct, investiţii capitale pentru Moldova

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, pe pista nouă a aeroportului, iar Victor Ponta în mijlocul mulţimii care a vizitat şantierul gazoductului FOTO Adevărul

Noua pista a Aeroportului Internaţional Iaşi şi gazoductul Iaşi-Ungheni, cele mai importante proiecte de infrastructură realizate în Moldova în ultimii ani, vor fi inaugurate până la sfârşitul lunii august, în cadrul unor ceremonii fastuoase. Pista este asumată de PNL, iar gazoductul de către PSD.

Ştiri pe aceeaşi temă

Câteva mii de persoane ar trebui să fie prezente joi, 21 august, pe pista Aeroportului Internaţional Iaşi, după „previziunea“ şefului Consiliului Judeţean Iaşi, liberalul Cristian Adomniţei.

Este vorba despre planul de marketing electoral plănuit de şeful PNL Iaşi la inaugurarea pistei noi pentru avioane construită la Iaşi.

Şeful CJ Iaşi susţine că ar fi vorba despre cel mai important proiect de investiţii plănuit şi terminat la Iaşi după 1990, menit să scoată Moldova din izolarea impusă de guvernele postdecembriste.

Ceremonia de inaugurare include clasica tăiere de panglică, slujbe religioase rostite atât de mitropolitul ortodox, cât şi de episcopul catolic ai Moldovei, discursuri electorale şi aterizarea în premieră a unui avion pe pista nouă.

Pentru a-şi pune în practică proiectul, angajaţii CJ Iaşi au trimis zilele trecute între 2.000 şi 3.000 de invitaţii către preşedinţie, membrii guvernului şi ai parlamentului, şefii de consilii judeţene şi Moldova şi primari, oameni de afaceri, toţi ambasadorii din România, preşedinţii raioanelor din Republica Moldova, alţi lideri politici şi din administraţie, şefi ai trusturilor media naţionale.

Cel mai probabil, în centrul atenţiei se va afla candidatul dreptei la prezidenţiale, Klaus Iohannis, aflat şi el pe lista invitaţilor. În plus, au împărţit pe străzile Iaşiului mii de flayere cu invitaţia la ceremonia programată să înceapă la ora 9.30.  

Modernizarea aeroportului din Iaşi a început în august 2013 şi s-a terminat după exact un an, dar cu zece luni mai devreme decât termenul prevăzut în contract.

Proiectul a costat până acum 31 de milioane de euro din fonduri europene, iar pista nouă – lungă de 2.400 de metri – permite aterizarea la Iaşi a avioanelor de mare capacitate, fapt care ar trebui să lege Iaşiul de toate oraşele mari ale Europei.

În total, CJ Iaşi a accesat de la Uniunea Europeană 56,7 milioane de euro pentru modernizarea aeroportului, dintre care 38,7 milioane de euro sunt nerambursabili. Diferenţa, pentru cofinanţare, este asigurată din fonduri ale Guvernului României şi ale CJ Iaşi.

Aproximativ 25 de milioane de euro vor fi folosiţi pentru construirea, în perioada următoare, a unui nou terminal pentru pasageri, al treilea al aeroportului - cu o suprafaţă de 3.400 de metri pătraţi, de trei ori mai mare decât cea actuală, plus o platformă pentru avioane.

Ponta vine la gazoduct

O altă ceremonie de inaugurare cu iz electoral ar urma să aibă loc la Iaşi până la finalul lunii august, cel mai probabil pe data de 27.

De data aceasta, evenimentul este organizat de Guvernul României, care-şi va asuma construirea şi darea în folosinţă a gazoductului Iaşi – Ungheni. Premierul Victor Ponta a anunţat pe 15 august, la Botoşani, că, în cursul acestei săptămâni vine la Iaşi pentru a da în folosinţă gazoductul.

Cu o zi înainte, pe 14 august, la sediul Departamentului pentru Energie din cadrul Guvernului României, a fost semnat acordul de operare a gazoductului Iaşi — Ungheni de către reprezentanţii Transgaz (România) şi ai Vestmoldtransgaz (Republica Moldova).

Primele transporturi de gaz interţări ar urma să aibă loc în luna septembrie. Proiectul conductei de gaz a început tot în august 2013, dar s-a terminat abia acum, deşi premierul a promis la ceremonia de inaugurare că lucrările vor fi gata în decembrie 2013.

Gazoductul în lungime de 43,2 kilometri, dintre care 11 kilometri pe teritoriul Republicii Moldova, a costat circa 26 de milioane de euro.

Pe aceeaşi temă:

Blestemul Aeroportului din Iaşi : planurile de modernizare a aerogării se schimbă ca vremea

Culmea festivismului. Mitropolitul Moldovei, chemat să sfinţească o cupă de pământ ridicată cu excavatorul în preajma Aeroportului Internaţional Iaşi

Soluţie finală pentru modernizarea Aeroportului din Iaşi: investiţie pasată unui privat

„Căpuşă” de 140 de metri pătraţi lângă terminalul Aeroportului Iaşi, demolată de noua conducere

Verdict final la gazoductul Iaşi-Ungheni. Panglica inaugurală ar urma să fie tăiată cu jumătate de an întârziere faţă de data promisă de premierul Victor Ponta

Surprize de la Gazprom: Din anul 2015 Moldova va primi gaze la un preţ mai mic

Muncă tipic românească: gazoductul Iaşi-Ungheni, gata doar în declaraţii

Premierul Iurie Leancă: „România aproape că a finalizat lucrările gazoductului Iaşi-Ungheni. La noi mai durează“

FOTO Final de coregrafie mediatică. Gazoductul Iaşi - Ungheni s-a urnit, după 40 de zile de la semnarea contractului

Preşedintele Băsescu a găsit doar cârtiţe pe şantierul gazoductului Iaşi - Ungheni. Vizita-surpriză a confirmat spectacolul mediatic pregătit pentru Victor Ponta

Cum „s-a evaporat” peste noapte şantierul gazoductului Iaşi - Ungheni, înjghebat pentru ochii lui Victor Ponta

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: