Ploaia a risipit coada de pelerini la Iaşi. Culoarele amenajate pentru credincioşi au rămas în totalitate goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr considerabil mai mic de pelerini s-au aşezat marţi, 11 octombrie, la coada din preajma Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru a se închina la Cuvioasa Parascheva, a cărei hram este peste două zile.

Ploaia continuă din cursul zilei de marţi a convins mulţi credincioşi care au de gând să se roage la racla Sfintei Parascaheva să mai aştepte o zi. După ce în prima zi a acestei săptămâni peste 15.000 de pelerini de pelerini s-au închinat la Cuvioasă, ieri sub 5.000 de persoane  s-au aşezat la coadă pentru a accede la baldachinul cu racla Sfintei Parascheva, situat în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Ploaia a început să cadă peste Iaşi încă din noaptea de luni spre marţi şi a continuat să plouă, pe alocuri torenţial, şi în cursul zilei. În jurul prânzului, culoarele special amenajate pe străzile din preajma Catedralei Mitropolitane erau goale. Câteva sute de oameni s-au aflat constant în curtea instituţiei bisericeşti, pelerinii ajungând la raclă în maximum o oră.

Prin frig şi ploaie la Sfântă

Spre comparaţie, luni, când vremea a fost mai frumoasă, coada pelerinilor s-a întins şi pe câteva sute de metri, existând un timp maxim de aşteptare de şase ore. Afluxul de pelerini s-a datorat în special celor 100 de autocare de turişti care au ajuns la Iaşi din oraşul Voluntari.



Pe o temperatură sub 10 grade şi cu ploaie constantă, pelerinii au fost în special dintre cei care au ajuns în Capitala Moldovei din alte localităţi. Cornelia Gliţă a venit alături de o vecină de a sa dintr-un sat din judeţul Vaslui. Femeia de 68 de ani a venit cu trenul la Iaşi şi ne-a precizat că frigul sau ploaia nu ar trebuie să oprească niciun credincios să se roage la moaştele Cuvioasei Parascheva. „Cu cât aşteptarea e mai greu, cu atât bucuria de a ajunge să te rogi la Sfântă este mai puternică. Îmi doresc de mulţi ani să ajung să mă închin la Parascheva, ca să mă ajute pe mine şi familia mea să fim sănătoşi. Păcat că nu suntem lăsaţi să stăm mai mult timp pentru a ne închina, însă aşteptatea a meritat”, ne-a spus femeia.

image



Cu câţiva metri înainte de a ajunge la racla Sfintei, cu umbrela în mână, aştepta să se închine şi George Voican, de 55 de ani. Bărbatul este dintr-o comună din judeţul Iaşi şi ne-a spus că va rămâne în oraş, la un frate de al său, până pe 14 octombrie, când va participa la slujba de pomenire a Cuvioasei Parascheva. „În fiecare an vin şi mă rog la Sfântă pentru copiii mei care sunt plecaţi în Italia. Am o nepoţică de care am grijă cât sunt ei plecaţi însă azi nu am luat-o pentru e prea frig. Sper să pot veni şi cu ea, pe 14 octombrie, dacă vremea va fi mai frumoasă”, ne-a spus bărbatul.

image



20 de cazuri medicale

Autorităţile ieşene estimează că de la finele săptămânii trecute, când a început pelerinajul, şi până marţi în jur de 30.000 de persoane trecuseră pe la moaştele Sfintei Parascheva. E de aşteptat ca cifra să crească semnificativ în următoarele două zile, atunci când numărul de pelerini – raportat la experienţele din anii anterior, va creşte considerabil.

image



Ionuţ Catană, purtătorul de cuvând al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, unitate ce asigură ordinea şi liniştea publică la acest eveniment, ne-a precizat marţi, în jurul orei 15.30, că, de la începutul pelerinajului, 20 de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale, cei mai mulţi dintre aceştia acuzând oboseala, dureri de cap sau afecţiuni preexistente. „Ziua de azi a fost caracterizată, e adevărat, de o uşoară scădere a fluxului de pelerini faţă de ziua precedentă”, ne-a spus Catană.

Alte moaşte vor ajunge la Iaşi cu avionul

Miercuri, 12 octombrie, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi vor ajunge şi moaştele Cuviosului Neofit Zăvorâtul. Acestea vor fi aduse cu avionul de la Cipru, alături de o delegaţie bisericească din această ţară. După-amiază, de la ora 17.00, va avea loc şi o conferinţă despre acest sfânt şi opera sa.

Seara, între 19.00 şi 20.30 va avea loc „Calea Sfinţilor”, o procesiune în cadrul căreia moaştele Sfintei Parascheva şi a Cuviosului Neofit Zăvorâtul vor fi purtate pe mai multe străzi din centrul oraşului.
 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite