Pivniţele lui Vasile Pogor, canal de legătură între Kogălniceanu şi Nicolae Gane FOTOGALERIE

Pivniţele lui Vasile Pogor, canal de legătură între Kogălniceanu şi Nicolae Gane FOTOGALERIE

Hrubele de sub reşedinţa lui Vasile Pogor

Pivniţele de sub moşia fostului primar al Iaşiului, Vasile Pogor, sunt de o rară frumuseţe. Construite în secolul al XVI-lea şi puse în valoare trei secole mai târziu, galeriile subterane din Copou au funcţionat câţiva ani şi ca restaurant.

Ştiri pe aceeaşi temă

Labirintul vinului. Pivniţe care ascund istoria viticulturii în România FOTOGALERII

Istoria pivniţelor din Copou începe în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, atunci când domnitorul Ioan Teodor Callimachi acordă numeroase proprietăţi boierilor pe Dealul Copou.


Vezi mai multe imagini cu pivniţele lui Vasile Pogor

Expansiune urbanistică în Copou în creştere îşi are explicaţia în marele incendiu din 1827, atuni când Curtea Domnească este mistuită de flăcări. După această tragedie, boierii aleg dealurile din Copou pentru a-şi construi case cu pivniţe întinse şi curţi largi.

Citeşte şi: Labirintul misterios de 600 de ani de sub Palatul Culturii FOTOGALERIE

VIDEO Beci supraetajat, vechi de câteva secole, în centrul Iaşiului. Vezi la ce folosea pivniţa FOTO

Pivniţa Casei Pogor datează din secolul al XVI-lea şi abia trei secole mai târziu este pusă în valoare. Publicistul şi poetul ieşean Vasile Pogor a construit locuinţa din Copou în 1855. Galeriile subterane au fost moştenite şi erau folosite pentru depozitarea butoaielor de vin.

Hrubele de câţiva metri lungime sunt strucurate pe două nivele şi mai multe ramificaţii, iar acum trei secole puteau comunica cu privniţelor moşiilor vecine. „Pivniţa comunica cu cea a vornicului Costache Conachi de peste stradă, unde a funcţionat fosta editură Junimea, cu Casa Mihail Kogălniceanu şi casa Nicolae Gane", povesteşte Daniel Corbu, directorul Muzeului Literaturii Române. Pentru câţiva ani, hrubele au fost amenajate şi vizitate de clienţii Clubului Pogor.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările