Ping-pongul spitalelor CFR, anchetat la DNA. Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor, este urmărit penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relu Fenechiu are bătăi de cap din nou cu procurorii DNA după ce a fost condamnat deja o dată
Relu Fenechiu are bătăi de cap din nou cu procurorii DNA după ce a fost condamnat deja o dată

Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor, încarcerat după ce a fost condamnat în dosarul „Transformatorul”, este urmărit penal într-un nou dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, privind transferul spitalelor CFR.

Fostul ministrul al Transporturilor, aflat acum în penitenciar, este urmărit penal în acest dosar în care anchetatorii investighează modul în care Fenechiu a înaintat o ordonanţă de urgenţă prin care spitalele de tip CFR din ţară au fost trecute din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului Sănătăţii. Între timp, de la momentul depunerii plângerii, spitalele de acest tip s-au reîntors în subordinea Transporturilor, însă anchetatorii vor să afle legalitatea acelei prime decizii de transfer, dar şi dacă acest transfer a creat sau nu prejudicii.

Curtea Supremă a întors dosarul

Dosarul numărul 478/P/2013 a fost deschis pe rolul DNA urmare a unei plângeri intentate de Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR. În respectiva plângere, se menţionau interese meschine cu privire la transferul unităţilor spitaliceşti, cel vizat în principal fiind Relu Fenechiu, ex-ministru.

„Credem că această grabă a ministrului Relu Fenechiu pentru aprobarea ordonanţei este determinată de interese imobilare, întrucât prin transferul la Ministerul Sănătăţii se vor desfiinţa spitalele CFR, iar terenurile trecute în administrarea autorităţilor locale pot ajunge mult mai uşor pe mâna baronilor locali şi a clientelei politice“, se preciza în plângerea respectivă, acolo unde sindicaliştii mai notau că Relu Fenechiu ar fi exercitat presiuni asupra angajaţilor pentru a facilita promovarea respectivei ordonanţe de urgenţă, din februarie 2013.

Pe 26 martie 2015, acest dosar a fost închis de către DNA, soluţia fiind atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României de către aceeaşi uniune sindicală. Judecătorii au desfiinţat ordonanţa de clasare şi au dispus reînceperea urmăririi penale şi audierea mai multor persoane, printre care şi Relu Fenechiu. „Procurorul trebuie să efectueze o anchetă efectivă care să implice cel puţin administrarea următoarelor mijloace de probă: audierea reprezentanţilor petentei Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR; audierea numiţilor Fenechiu Relu, Septimiu Buzaşu, Daniel Purghel şi a persoanelor care au participat la ela¬borarea OUG nr. 27/2014“, au precizat judecătorii Curţii Supreme, în soluţie.

Istoria mutării spitalelor CFR

Sindicaliştii din spitalele CFR s-au opus vehement încă din perioada premergătoare transferului spitalelor promovării unui act normativ în acest sens. Într-un document remis lui Relu Fenechiu înainte ca acesta să promoveze transferul, sindicaliştii invocau mai multe acte normative pe care trecerea spitalelor CFR de la un minister la altul le-ar încălca. „Din considerentele prezentate, vă aducem la cunoştinţă că, în cazul în care nu veţi renunţa la Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind NU REORGANIZAREA, aşa cum se stipulează, CI DISTRUGEREA reţelei sanitare proprii a MT, vom ataca dispoziţiile acesteia care contravin prevederilor art. 115 alin (4) din Constituţia României“, ameninţau sindicaliştii, care nu aveau să fie ascultaţi de Relu Fenechiu.

Tot înainte de transferul spitalelor, fostul ministru al Justiţiei, ieşeana Mona Pivniceru, îl informa pe Fenechiu că demersul său ar încălca Constituţia. Demersul sindicaliştilor s-a dovedit, ulterior, unul corect întrucât, la începutul acestui an, spitalele CFR au revenit la Ministerul Transporturilor, printr-un act normativ publicat în Monitorul Oficial.

Relu Fenechiu este află în prezent în Penitenciarul Vaslui, acolo unde execută o pedeapsă de cinci ani de închisoare. El a fost condamnat pentru fapte de abuz în serviciu în dosarul „Transformatorul“, fiind acuzat că a vândut unei societăţi cu capital de stat mai multe transformatoare uzate, la preţuri de catalog. Atât în timpul procesului, cât şi după condamnare, Fenechiu a negat că ar fi vinovat în acest dosar.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite