Pila de la Fisc a regelui betoanelor. Funcţionarul statului juca la două capete şi l-a umplut de bani pe milionar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aura Pârvu şi Cristin Zămosteanu ar fi vechi colaboratori, potrivit DIICOT FOTO Adevărul
Aura Pârvu şi Cristin Zămosteanu ar fi vechi colaboratori, potrivit DIICOT FOTO Adevărul

Un personaj cheie în dosarul omului de afaceri ieşean Cristin Zămosteanu este Aura Pârvu, care până în 2016 a fost consilier superior la ANAF Iaşi. Procurorii o descriu ca fiind „creierul” operaţiunilor economice ilicite ale milionarului. Marţi, Curtea de Apel Iaşi a decis ca Zămosteanu, Pârvu şi un alt angajat de-al magnatului, Ovidiu Creţu, să rămână în arest.

Omul de afaceri Cristin Zămosteanu ar fi cooperat cu Aura Pârvu încă din perioada în care aceasta era consilier superior în cadrul ANAF. Procurorii DIICOT, care investighează un presupus grup infracţional din care fac parte cei doi, susţin în referatul de arestare preventivă că ingineriile fiscale care ar fi fost orchestrate de milionar şi angajaţii săi ar avea-o în spate chiar pe Aura Pârvu.

 În perioada 2013 - 2016, când lucra la Fisc, Aura Pârvu nu doar că ar fi oferit consultanţă fiscală milionarului Zămosteanu, dar s-ar fi implicat în mod direct în tranzacţiile cu apartamente ale acestuia.

„Din declaraţiile unora dintre persoanele ascultate în cauză a rezultat că Pârvu Aura nu doar lucra clandestin şi în dispreţul obligaţiilor sale referitoare la incompatibilităţi la firmele inculpatului Zămosteanu, ci aceasta conducea, de fapt, activităţile economice ale firmelor acestuia, având autoritate de decizie pe chestiuni importante, consiliindu-l pe acesta pe chestiuni de fiscalitate”, se arată în referatul prin care s-a cerut arestarea preventivă a celor doi.

În esenţă, procurorii DIICOT susţin că omul de afaceri ar fi prejudiciar bugetul de stat prin modalităţile presupus ilicite de a-şi vinde apartamentele. Construia pe persoană juridică, prin intermediul firmei sale, M.Chim, dar vindea pe persoană fizică, fie direct, fie prin intermediari - în special angajaţii săi. În acest fel, ar fi fost eludate dările către stat. De asemenea, mai susţin anchetatorii, Zămosteanu ar fi umflat cheltuielile din firme, pentru a scădea profitul, contabilizând tranzacţii de imobile de pe numele său, pe cel al firmei, la suprapreţ. Ambele metode ar fi avut ca scop final obţinerea unor sume de bani în conturile personale ale lui Zămosteanu. (foto jos)

zamasteanu

„Modul în care sumele de bani trec din patrimoniul societăţilor inculpatului în conturile sale personale sunt dintre cele mai diverse, deoarece consultanţa oferită de inculpata Pârvu Aura-Florentina este deosebit de competentă, aceasta fiind, cum s-a arătat mai sus, angajata fiscului român pentru mulţi ani”, a mai precizat DIICOT. Procurorii au mai precizat că funcţia de la ANAF a ajutat-o pe Aura Pârvu să se impună în faţa celorlalţi angajaţi de-ai lui Zămosteanu.

„Având în vedere poziţia importantă pe care o ocupa în cadrul ANAF Iaşi, membra grupării Pârvu Aura-Florentina s-a impus în rândul membrilor grupării şi a evoluat ca poziţie, devenind “creierul” operaţiunilor financiar-fiscale ale grupării, având girul liderului care nu atinsese acest nivel de competenţă şi o susţinea”, se mai arată în referatul obţinut de „Adevărul”.

Dincolo de consultanţa oferită de Aura Pârvu lui Zămosteanu, DIICOT a descoperit că aceasta ar fi vândut şi apartamente pentru omul de afaceri. Astfel, pe 7 noiembrie 2014, Pârvu a depus în contul personal al lui Zămosteanu 14.600 de euro, bani cu care milionarul şi-a creditat, în aceeaşi zi, firma. De asemenea, pe 29 ianuarie, aceeaşi Aura Pârvu a depus 170.000 de euro în contul lui Zămosteanu, cu explicaţia „depun. nr. din vanz. Locuinte”.

Aceste sume nu se regăsesc în declaraţiile de avere ale fostei funcţionare publice, a mai notat DIICOT. Din acest motiv, Aura Pârvu a fost pusă sub acuzare şi pentru efectuarea de operaţiuni incompatibile cu funcţia. Ea mai este acuzată de aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită şi spălare de bani.

Inculpata, iniţial chiar din calitate de funcţionar public al statului român (angajată la Direcţia Finanţelor Publice Iaşi) a susţinut în deplină responsabilitate un grup infracţional organizat, a mijlocit toate activităţile la care fusese determinată de liderul grupării şi a gândit mişcările financiare organizate de liderului grupării, deşi sarcina acesteia era tocmai în sens contrar. Alături de inculpatul Zămosteanu, inculpata Pârvu Aura reprezintă, de fapt, gruparea criminală, în jurul celor doi acţionând infracţional ceilalţi membri”, se mai arată în referatul cu propunere de arestare preventivă.

Pe lângă cei arestaţi din dosar, adică Zămosteanu, Aura Pârvu şi Ovidiu Creţu, alte 11 persoane fizice şi una juridică au calitate de inculpat în această investigaţie. Prejudiciul este estimat la 12 milioane de euro.

Apărătorii lui Cristin Zămosteanu şi Aura Pârvu nu au dorit să comenteze acuzaţiile. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Magnatul betoanelor de la Iaşi, reţinut pentru o fraudă de 12 milioane de euro. Cristin Zamosteanu, săltat de DIICOT


Reţeaua Regelui Betoanelor: imperiul fiscal al milionarului Zămosteanu, construit cu ajutorul unui angajat ANAF

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite