FOTO Cununie politico-economico-religioasă cu efecte pe termen lung. Cum funcţionează filiera Nichita-Fenechiu-Dascălu-PF Daniel la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căsătoria religioasă a omului de afaceri Iulian Dascălu a fost oficiată de Prea Fericitul Daniel, la vremea respectivă Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Naşul de cununie a fost Dan Stuparu, recent trecut în nefiinţă FOTO evz.ro
Căsătoria religioasă a omului de afaceri Iulian Dascălu a fost oficiată de Prea Fericitul Daniel, la vremea respectivă Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Naşul de cununie a fost Dan Stuparu, recent trecut în nefiinţă FOTO evz.ro

Edilul-şef al Iaşiului, Gheorghe Nichita, se încăpăţânează să stea aproape de "cele sfinte" cu cheltuieli astronomice făcute din bugetul public pentru Biserică. Printre lăcaşele de cult favorizate sunt cele păstorite de liberalul Relu Fenechiu sau de omul de afaceri Iulian Dascălu, cununat în 2007 de însuşi Prea Fericitul Daniel, un susţinător fervent al controversatului proiect imobiliar Palas.

Recent, municipalitatea ieşeană a anunţat că 28 de unităţi de cult din oraş au fost finanţate, anul trecut, cu 1,34 de milioane de lei, din taxele şi impozitele încasate de la contribuabili. Printre parohiile alese să primească bani de la buget se numără şi ctitoria ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu.

Biserica, ridicată în cartierul de vile construit de liberal în zona rezidenţială Bucium, a primit de la Primăria Iaşi, în 2012, o „atenţie” de 20.000 de lei. Practic, a fost dublată suma pe care preotul paroh al Bisericii cu hramul „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul“ susţine că o încasează într-un an de la cele 150 de familii care locuiesc acum în cartier.

Construcţia bisericii a început în 2008, iar grosul investiţiilor de până acum, de 1,5 milioane de lei, au fost asigurate chiar de către Guvernul condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu. Lucrările la biserică au stagnat în ultimii ani, însă schelele au reapărut pe construcţie, odată cu venirea primăverii.

„Sf. treime”: Dascălu, Nichita şi PF Daniel

Pe lista celor mai consistente finanţări făcute de Primăria Iaşi pentru lăcaşurile de cult se numără şi Biserica „Sf. Iulian din Tars”, ridicată în mijlocul campusului studenţesc Tudor Vladimirescu, în imediata vecinătate a centrului comercial Iulius Mall. Biserica a primit, în 2012, 100.000 de lei din bugetul Iaşiului.

Construcţia acestui lăcaş de cult a început în 2004, în urma unei donaţii consistente, de peste 1 milion de lei, asigurată de omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu, cunoscut şi ca „regele mall-urilor”. Punerea pietrei de temelie la biserică a coincis cu aprobarea în Consiliul Local Iaşi a controversatului proiect imobiliar Palas, administrat tot de Dascălu, o iniţiativă susţinută puternic de către PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la vremea respectivă Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.


PF Daniel a oficiat ceremonia religioasă a căsătoriei lui Iulian Dascălu, care a avut loc în Italia, iar relaţia strânsă între cei doi şi primarul Gheorghe Nichita este binecunoscută. Surse din mediul de afaceri susţin că donaţia lui Iulian Dascălu pentru biserică ar fi fost parte a condiţiilor puse de PF Daniel pentru susţinerea proiectului Palas, prin care Dascălu a primit în concesiune de la municipalitatea ieşeană 12 hectare de teren pentru o investiţie imobiliară.

În plus, dărnicia primarului Nichita poate fi explicată şi prin faptul că preotul paroh al bisericii din Tudor Vladimirescu este Florin Chirilă, şeful Corpului de Inspecţie şi Control din cadrul Centrului Eparhial Iaşi şi unul dintre cele mai influente personaje din clerul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Preotul Chirilă a devenit celebru în toată ţara în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din vara anului trecut, cu o replică şocantă adresată premierului Victor Ponta, dar surprinsă de camerele de luat vederi: „Muncim ca domnul primar să iasă cu majoritate!”.

Bani de la bugetul local pentru lăcaşurile de cult au mai ajuns, ca în fiecare an, la Catedrala Mitropolitană, „sponsorizată” cu 200.000 de lei. O sumă consistentă s-a dus şi la Mănăstirea Golia, un obiectiv de cult care a beneficiat în ultimii ani de investiţii majore din bani europeni pentru reabilitarea construcţiei şi a picturii murale.

Cu toate acestea, continuă „să înghită” bani atât de la Consiliul Judeţean, cât şi de la Primăria Iaşi. Dacă fostul preşedinte al judeţului, Constantin Simirad, a scos din buget, în 2010, un „mizilic” de 40.000 de lei pentru protocolul de resfinţire, primarul Gheorghe Nichita a ţinut să pluseze în 2012 cu alocări totale de 170.000 de lei.

Pomana Primăriei continuă şi în 2013

Şi în 2013, Primăria Iaşi a prevăzut în buget 500.000 de lei pentru finanţarea a 19 lăcaşe de cult, printre care şi cele două menţionate anterior. Suma poate şi, cel mai probabil, va fi modificată pe parcurs, în condiţiile în care alocarea s-a făcut la capitolul „Cultură, recreere şi religie”, care are prevăzut fonduri totale uriaşe, de 30,2 milioane de lei.

Aprobarea banilor pentru biserici a stârnit discuţii aprinse în Consiliul Local Iaşi în iunie 2012. „Biserica Ortodoxă Română a raportat un profit imens. Alocă şi acest for ceva pentru investiţiile de la biserici? Există vreun filtru prin care municipalitatea a verificat modul în care se distribuie aceşti bani? Spun asta pentru că alocarea pare mai degrabă o recompensă post-electorală”, a afirmat atunci Gabriel Grigore, de la PDL.

Replica primarului a fost acidă şi vagă. „E frumoasă politica. Am început să ne certăm de la credinţă. Lista cu bisericile care primesc bani de la buget a fost aprobată la începutul anului, iar acum am mai adăugat şapte. Mitropolia are buget separat de parohii. Daca Mitropolia are bani, ei pleacă pentru investiţii. Parohiile sunt sărace, ne roagă chiar enoriaşii să dăm bani pentru biserici“, şi-a argumentat primarul Gheorghe Nichita alocările către Biserică.

Citeşte şi:

Bani publici pentru biserica din campus

Banii pentru biserici, printre care şi cea din cartierul deputatului Fenechiu, contestaţi în şedinţa de Consiliu Local Iaşi

Prelat de la Mitropolia Moldovei raportează premierului Ponta: „Muncim ca domnul primar să iasă cu majoritate!“

Nunta unui miliardar roman i-a uimit pe italieni
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite