Peste 11.000 de elevi din satele ieşene nu pot participa la lecţiile online. Gestul lăudabil al unor localnici

Peste 11.000 de elevi din satele ieşene nu pot participa la lecţiile online. Gestul lăudabil al unor localnici

Foto Arhivă

Peste 11.000 de elevi din mediul rural ieşean nu pot participa la lecţiile online. Cifrele provin dintr-un răspuns al ministrului Educaţiei, Cristina Monica Anisie. Pentru a veni în sprijinul elevilor, ieşenii au început să doneze telefoane mobile, laptop-uri şi tablete.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un total de 11.807 elevi din satele ieşene nu au, la momentul actual, acces la internet. Totodată, 10.964 nu au nici acces la un dispozitiv care se poate conecta la internet, pentru a participa la lecţiile online în această perioadă. Cifrele provin dintr-un răspuns al ministrului Educaţiei Cristina Monica Anisie, trimis senatorului USR Dan Lungu în urma adresării unei întrebări referitoare la situaţia elevilor care pot participa activ la cursurile online în aceste luni.
 
Ministrul Educaţiei menţionează faptul că la nivelul judeţului Iaşi, în mediul rural, numai 72,19% dintre elevi au acces la internet, 73,91% au acces la un dispozitiv care se poate conecta la internet şi numai un total de 69,90%  dintre elevi au acces şi la internet şi la un dispozitiv care să permită participarea la şcoala online. În ceea ce priveşte numărul total al elevilor din mediul rural ieşean, conform unui raport privind starea învăţământului preuniversitar ieşean – Anul şcolar 2019-2020, Semestrul I, realizat în luna februarie a acestui an, acesta este de 53.104. Într-o analiză care vizează participarea elevilor la şcoala online, trebuie însă exclus numărul preşcolarilor, anume 10.934. Astfel, totalul elevilor vizaţi de Ministerul Educaţiei în răspunsul său este de 42.170.
 
Totodată, la nivel naţional, conform celor menţionate în răspuns, 12% din totalul elevilor din România nu au în prezent acces la internet şi tot 12% nu au acces la un dispozitiv care i-ar putea ajuta să participe la ore.
 
Defalcat pe medii de rezidenţă, există un procent de 22% dintre elevii din mediul rural din România care nu au acces la internet şi tot 22% care nu au calculator, laptop, tabletă sau smartphone. În mediul urban situaţia este mai îmbucurătoare, răspunsul arătând că doar 6% dintre elevii din oraşele României nu au acces la internet şi 7% dintre ei nu au acces la un dispozitiv.
 
„Mă întristrează să văd că din nou sunt defavorizaţi copiii care nu au nicio altă vină decât aceea de a se fi născut la sat, în România. Ministerul Educaţiei a întocmit extrem de greu acest inventar, iar cifrele referitoare la numărul copiilor care nu pot sub nicio formă participa la şcoala online au apărut târziu. Mulţi dintre copii, fără să primească vreun ajutor la timp, vor renunţa poate la şcoală, iar o parte din vină e a Ministerului care a venit prea încet cu soluţii pe care trebuie să şi-o asume. Mulţi dintre elevii din rural vor fi implicaţi în treburi casnice sau agricole mult mai mult decât până acum.
 
Împreună cu echipa cabinetului meu parlamentar, prin proiectul nostru «Până hăt de carte!» am lansat în urmă cu aproape trei săptămâni o invitaţie tuturor ieşenilor care doresc să sprijine educaţia şi cultura la sate – i-am rugat ca dacă au acasă un laptop, un calculator, o tabletă sau un smartphone pe care nu-l mai folosesc, să ne contacteze şi să-l doneze echipei noastre. Mai departe, cu ajutorul voluntarilor, acestea vor fi distribuite către elevii din judeţul Iaşi care au nevoie de astfel de resurse. Până în prezent am strâns 13 laptopuri, 7 calculatoare, 4 tablete şi 3 telefoane, dintre care 11 dispozitive deja au ajuns la elevi din comunele Cotnari şi Ipatele. Campania noastră continuă şi aşteptăm membrii comunităţii care doresc să ne întindă o mână de ajutor nouă şi, implicit, şcolarilor de la sate, să ni se alăture”, a declarat Dan Lungu.
 
Donaţiile pentru elevii din satele ieşene pot fi făcute la sediul cabinetului parlamentar (adresa: str. Grigore Ureche, Bl. Walter Mărăcineanu, Nr. 3., Mezanin, Iaşi), iar pentru mai multe detalii, puteţi contacta membrii echipei la adresa de e-mail cabinet.senator.danlungu@gmail.com sau apelând numărul de telefon 0725 321 313.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: