Pericol de antrax în nordul Moldovei. Medicii veterinari refuză vaccinarea cailor dintr-un motiv birocratic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 60 de medici veterinari din judeţul Iaşi au notificat Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alime­ntelor (DSVSA) Iaşi că nu vor recolta sânge şi vaccina caii din circumscripţiile lor, din cauza unui blocaj birocratic. Veterinarii susţin că nu vor putea realiza nici vaccinarea anticăr­bu­noasă de prevenire a antraxului, boală ce, contractată de animale, poate fi transmisă şi omului.

Pe 13 martie, cei 60 de medici veterinari au depus câte o notificare la DSVSA Iaşi în care au arătat că sunt în imposibilitatea recol­tării probelor pentru depistarea anemiilor in­fecţioase ecvine, dar şi a vaccinărilor anticăr­bunoase. Medicii invocă faptul că Serviciul Control Oficial Sănătate Animală ar condiţiona efectuarea ac­ţiunilor veterinare de prezenţa paşaportului şi în­registrarea în Sistemul de Identificare şi Înregistrare a Ecvinelor (SIIE).

„Mă văd în imposibilitatea realizării acţiu­nilor din punct de vedere tehnic întrucât eu, ca medic veterinar, nu am acces la SIIE, nu am obligaţii legale prin care să solicit proprie­tarilor deţinerea de paşaport şi efectuarea mişcărilor la specia ecvine, obligaţie ce revine în totalitate proprietarului ecvinei“, s-au plâns medicii veterinari, potrivit documentelor ajunse la DSVSA Iaşi. Surse din sistem au precizat că condiţionarea ar fi fost impusă de şeful Serviciului de Sănătate Animală, Petru Opriş, aflat în această perioadă în concediu.

Baza de date a cailor din judeţ este administrată de Oficiul Judeţean de Zootehnie, la Iaşi cea responsabilă de inventarierea cabalinelor fiind Costela Brânzanu, un inginer zootehnic cercetat de procurori pentru că ar fi oferit unor samsari de animale, ilegal, sute de paşapoarte necesare sacrificării unor cabaline.

Reacţia şefului DSV

Medicii ve­terinari invocă „situaţia specială“ de la OJZ, unde nu ar exista o situaţie clară a paşapoartelor emise sau ridicate de proprietari, fapt ce i-ar împiedica pe medicii veterinari să recolteze probe şi să vaccineze caii. Petru Toma, şeful OJZ, a refuzat, ieri după-amiază, să comenteze situaţia. „Nu am atribuţii pentru a oferi informaţii presei, vă rog să vă adresaţi purtătorului de cuvânt“, s-a scuzat acesta.

Problemele din baza de date a cailor ar putea avea o explicaţie inclusiv în emiterea fictivă a unor paşapoarte, unele documente fiind obţinute de samsari pentru a putea sacrifica animale cumpărate clandestin. O altă cauză e că, în mediul rural, negoţul cu animale se realiza arareori cu documente. Un medic veterinar din Iaşi, de pildă, a aflat că, dintr-un efectiv de 150 de cai din comună, 80 figurau sacrificaţi, deşi animalele se aflau în curtea sătenilor.

„Este o aberaţie să ceri ca deţinătorul de cabalină să aibă paşaport şi să figureze în SIIE pe numele celui care se prezintă la acţiunea de recoltare probe sânge şi vaccinare dacă tu, OJZ Iaşi, nu ai distribuit paşapoartele cetăţenilor, nu ai operat în baza de date schimbarea de proprietar şi nu ai pus în practică alte obligaţii pe care le ai conform legii“, s-a plâns un medic veterinar.

Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iaşi, a admis, în cursul zilei de ieri, blocajul invocat de medicii veterinari, menţionând însă că rezolvarea ar trebui să vină de la nivel central.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite