UPDATE Primarul Gheorghe Nichita, reţinut 24 de ore de DNA. Baronul Iaşului este acuzat că folosea Poliţia Locală ca să-şi spioneze duşmanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, a fost reţinut în noaptea de joi spre vineri (1 mai 2015), pentru abuz în serviciu. Baronul PSD e acuzat de procurorii DNA că transformase Poliţia Locală Iaşi în serviciu secret de spionaj, folosind instituţia pentru filarea adversarilor săi. Alături de Nichita au mai fost reţinuţi şeful şi adjunctul Poliţiei Locale, toţi trei urmând a fi duşi, vineri, în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE ora 02.52 Gheorghe Nichita, primarul PSD al Iaşului, a fost reţinut pentru 24 de ore, în noaptea de joi spre vineri, de procurorii DNA Bucureşti, fiind acuzat de abuz în serviciul. Alături de baronul Nichita, liderul PSD Iaşi, au mai fost reţinuţi şi Liviu Hliboceanu, şeful Poliţiei Locale Iaşi, precum şi adjunctul acestuia, Ştefan Avarvarei. Toţi trei vor fi prezentaţi, în cursul zilei de vineri, în faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Nichita este acuzat de procurori că transformase Poliţia Locală într-un serviciu secret de spionaj, subordonat intereselor lui. 

UPDATE ora 22.35 Şeful Poliţiei Locale Iaşi, Liviu Hliboceanu, a fost reţinut pentru 24 de ore la capătul audierilor de la DNA Bucureşti.

UPDATE ora 17.30 În total, au fost ridicate de la Iaşi şi transportate la Bucureşti pentru audieri şase persoane. În afară de primarul Gheorghe Nichita, a mai fost urcat în dubă Liviu Hliboceanu, şeful Poliţiei Locale Iaşi, Eugen Chişcă, fostul şofer personal al primarului Gheorghe Nichita, Dumitru Tomorug, şeful Direcţiei Tehnice din Primăria Iaşi, Adina Samson, şefa Serviciului Managementul Calităţii din Primăria Iaşi, şi un angajat la Biroul pentru Relaţii cu Publicul de la Salubris, societatea care se ocupă de curăţenie în oraşul Iaşi.

UPDATE ora 14.35 Primarul Gheorghe Nichita a ieşit din locuinţa personală din Copou flancat de doi mascaţi şi a fost urcat direct în duba DNA, cu care va fi transportat la structura centrală de la Bucureşti. Baronul PSD a refuzat să facă declaraţii. În schimb, a vorbit avocatul său, Marius Striblea: "Este vorba despre o acuzaţie de abuz în serviciu. Clientul meu va fi transportat la structura centrală a DNA".

UPDATE ora 13.05 Percheziţiile DNA continuă şi la această oră la locuinţa primarului de Iaşi, Gheorghe Nichita. La descinderea începută la ora 7.00, mascaţii Jandarmeriei au fost nevoiţi să spargă poarta de la intrarea vilei baronului PSD, după ce aceasta a refuzat să răspundă apelurilor la sonerie. În acelaşi timp, forţele de ordine au fost nevoite să pulverizeze spray paralizant pentru a imobilza câinele ciobănesc german al primarului lăsat liber în curte. Potrivit unor surse din anchetă, vila primarului ar fi înţesată cu opere de artă.

UPDATE ora 11.55 Potrivit unor surse din anchetă, majoritatea celor de filaţi de Poliţia Locală Iaşi la ordinul primarului Nichita ar fi fost subordonaţi din PSD, pe care primarul i-ar fi suspectat de colaborare cu "duşmanii" politici.
 

UPDATE ora 11.30 Procurorii DNA ar fi găsit ţigări cu cannabis în urma percheziţiilor efectuate la domiciliul unui şef al Poliţiei Locale Iaşi.

UPDATE ora 10.34 În momentul descinderilor procurorilor DNA Bucureşti, primarul Gheorghe Nichita se afla la vila sa din cartierul Copou, evaluată la 500.000 de euro. Cu puţin timp în urmă, la domiciliul baronului PSD a ajuns avocatul Marius Striblea (foto jos), decanul Baroului Iaşi şi reprezentantul Elenei Udrea în dosarul de corupţie instrumentat de DNA. Un al doilea reprezentant legal solicitat de primarul PSD de Iaşi este Ionel Nechita, un alt avocat cunoscut în capitala Moldovei. Atât Striblea, cât şi Nechita şi-au făcut un renume la Iaşi ca "avocaţi ai interlopilor", după ce i-au apărat în mai multe procese penale pe membri ai clanului Corduneanu.

Gheorghe Nichita a anunţat oficial în urmă cu şase zile că va candida în 2016 pentru un nou mandat în fruntea Primăriei Iaşi. Nichita conduce Iaşiul din 2003, atunci când Constantin Simirad a plecat ca ambasador al României în Cuba.

image



Percheziţii DNA mai sunt efectuate şi la sediul Salubris, societatea care se ocupă de curăţenia oraşului, precum şi la domiciliul lui Ioan Apostol, directorul Salubris.

UPDATE ora 10.00 Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, primarul Nichita este suspectat de abuz în serviciu, pentru că a folosit instituţia Poliţiei Locale în interes personal. Percheziţii mai sunt făcute şi la şeful Poliţiei Locale Iaşi, Liviu Hliboceanu (foto dreapta), precum şi la Ştefan Avîrvarei, şeful Biroului Control Urbanism din cadrul Poliţiei Locale. Nichita i-ar fi cerut în nenumărate rânduri lui Hliboceanu să trimită poliţişti locali să fileze diverse persoane, precum şi să-i furnizeze informaţii despre diverse autoturisme. Liviu Hliboceanu s-ar fi conformat de fiecare dată, răspunzându-i primarului că va trimite "de îndată mesaj cu ce găseşte".

Potrivit surselor din anchetă, primarul PSD Iaşi este suspectat că, "în scopul obţinerii pentru sine a unor foloase necuvenite, a solicitat şefilor Poliţiei Locale Iaşi să efectueze acţiuni de supraveghere operativă a unor persoane, folosind personalul poliţienesc şi bunurile aflate în dotarea poliţiei". Nichita dorea să ştie cu precizie detalii de tipul: cât stau persoanele filate într-un loc, cu cine se întâlnesc, unde pleacă şi de unde vin.

image

Avocatul Marius Striblea în faţa vilei primarului Nichita

UPDATE Surse din Primărie au precizat, pentru "Adevărul", că, până la acest moment, activitatea din Primărie este blocată. La fel şi activitatea de la sediul Poliţiei Locale, precum şi la punctul de lucru al acestei instituţii din zona CUB. Primarul Gheorghe Nichita a solicitat prezenţa unui avocat, care se îndreaptă spre locuinţa sa.

image


Jandarm în faţa vilei lui Gheorghe Nichita

UPDATE Potrivit unor surse juridice, percheziţiile de la primărie au început la ora 7.00 şi vizează corpul A al instituţiei.


În fundal, vila primarului Gheorghe Nichita, în faţa căreia este parcată o maşină a Jandarmeriei

image

Printre instituţiile la care ar mai avea loc percheziţii, potrivit unor surse judiciare, se număra Poliţia Locală din oraş.

"În cursul zilei de 30 aprilie 2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 21 locaţii situate în judeţul Iaşi, din care trei sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice", au precizat reprezentanţii DNA.

Nichita este primar din partea PSD din 2003 şi pe numele său au fost înaintate mai ulte plângeri penale de-a lungul timpului.

image

Locuinţa lui Nichita 

În luna septembrie, DNA a dispus o clasare într-un dosar întocmit pe numele primarului în care acesta era acuzat de abuz în serviciu pentru cheltuirea iresponsabilă a creditului împrumutat pentru asfaltarea oraşului. 

Gheorghe Nichita a mai fost reclamat la DNA şi în problema falimentării unor regii cum ar fi CET sau RATP. De asemenea, el mai mai fost acuzat şi falimentarea echipei de fotbal a oraşului, precum şi de falimentul RATP. O decizie luată zilele trecute de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a României pune sub un butoi de pulbere primăria condusă de baronul PSD Gheorghe Nichita. Judecătorii din Capitală au admis, printr-o hotărâre irevocabilă, un prejudiciu de aproximativ 2,7 milioane de lei ce ar fi fost produs de municipalitatea ieşeană în cadrul unui program de asfaltări derulat din bani împrumutaţi de Primăria Iaşi.

ÎCCJ a judecat legalitatea unui raport întocmit de Direcţia Regională a Finanţelor Publice (DGFP) Iaşi, conform căruia autorităţile locale ieşene au decontat, unor firme apropiate, mai multe sume de bani fără a respecta legile în vigoare. Soluţia luată pe latură civilă de judecători poate avea însă efecte directe şi într-un dosar penal în care Gheorghe Nichita a fost reclamat de trei foşti consilieri locali pentru abuz în serviciu.

Mai puteţi citi:

Portret de baron local. Cum a ajuns Gheorghe Nichita din mahalaua Dorohoiului în vârful ierarhiei politico-administrative a Iaşiului şi Moldovei

Stăpânii politici ai Iaşiului. Ascensiunea şi apogeul lui Gheorghe Nichita şi Relu Fenechiu, baronii care au controlat judeţul transpartinic în ultimii 10 ani

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite