Pedeapsa unui cadru universitar care a cerut unei studente să facă sex cu el. „Te aştept în semestrul II şi în fiecare săptămână, aranjată, frumuşică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Tribunalului Iaşi au finalizat judecata dosarului în care conferenţiarul Dumitru Păduraru, fost cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi, a fost acuzat că a cerut unei studente să se culce cu el.

Magistraţii ieşeni au stabilit că încadrarea juridică stabilită de anchetatori în cazul lui Păduraru a fost una greşită. Profesorul ieşean a fost trimis în judecată pentru luare de mită, tentativă la viol şi şantaj, infracţiuni pentru care, de regulă, instanţele pronunţă condamnări cu executare. Pentru luare de mită Păduraru a fost achitat, tentativa de viol a fost schimbată în folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, fiind condamnat pentru această infracţiune la un an de închisoare. 

Pentru şantaj, conferenţiarul a primit doi ani de închisoare. Contopind pedepsele, judecătorii au stabilit o pedeapsă finală de doi ani şi patru luni cu suspendare. Păduraru a fost, de asemenea, obligat să plătească daune morale de 25.000 de lei studentei şi să facă muncă în folosul comunităţii. „Nu comentăm nici de aceasta dată soluţia instanţei, pe care o respectăm. Am formulat apel împotriva sentinţei şi vrem să obţinem achitarea”, ne-a spus Robert Amuntencei, avocatul care l-a scăpat de puşcărie pe Dumitru Păduraru. 

Acuzaţiile aduse 

Păduraru a fost trimis în judecată la începutul acestui an. Procurori notau în rechizitoriu că profesorul a remarcat-o pe studenta care avea să-l denunţe, o tânără de 19 ani, din judeţul Vaslui, la orele pe care le-a predat în semestru I la UMF. După susţinerea probei de la Anatomie, materie la care preda Păduraru, studenta, la solicitarea conferenţiarului, a mers în biroul acestuia, acolo unde Păduraru ar fi “încercat să-i pipăie sânii, să-i mângâie părul şi să îi atingă buzele, solicitându-i să-l muşte de deget”, au precizat procurorii. 

Aceştia au mai arătat că tot atunci conferenţiarul i-a solicitat tinerei să facă sex cu el spunându-i că nu va putea promova la disciplina sa dacă nu se va conforma. După acea întâlnire studenta a mers la DNA şi a fost sfătuită să îl înregistreze pe profesor. A doua întâlnire s-a petrecut pe 23 ianuarie, atunci când, cu câteva ore înainte de proba scrisă de la Anatomie, fata a mers în biroul profesorului, unde i s-a solicitat din nou să întreţină relaţii intime. Păduraru i-ar fi spus tinerei că trebuie să se “obişnuiască” să treacă pe la el după examene. Cea de-a treia întâlnire dintre profesor şi studentă, de asemenea înregistrată, a avut loc pe 26 ianuarie, atunci când profesorul i-a spus fetei: “te aştept în semestrul II şi în fiecare săptămână, aranjată, frumuşică, cum eşti (…) Săptămânal, în semestrul II te aştept.” 

Tot atunci, Păduraru ar fi întrebat-o pe studentă ce culoare are lenjeria sa intimă şi “şi-a dezlănţuit instinctele, demonstrând un comportament şocant, cu tente patologice.” Bănuind că ar putea fi denunţat, profesorul ar fi ameninţat-o cu moartea pe studentă, potrivit DNA: ”Sigur tu nu spui la nimeni? (…) Sunt în stare să te omor, dar nu te omor eu, te omoară altcineva”, ar fi spus profesorul atunci. Fata ar fi primit atunci un alt termen de gândire, până pe 16 februarie. La scurt timp însă procurorii au descins la UMF şi l-au ridicat pe Păduraru. Acesta a demisionat din funcţia de conferenţiar la UMF Iaşi la scurt timp după ce Tribunalul Iaşi a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite