Paturile pentru arşi, o raritate: o femeie cu arsuri pe 60% din corp nu a fost transferată în Capitală din lipsă de locuri

Paturile pentru arşi, o raritate: o femeie cu arsuri pe 60% din corp nu a fost transferată în Capitală din lipsă de locuri

FOTO Inquam Photos/Ovidiu Micsik

Medicii ieşeni au încercat să transfere la Bucureşti o pacientă cu arsuri pe 60% din suprafaţa corporală, dar nu au reuşit din lipsă de locuri pentru această categorie de bolnavi.

Ştiri pe aceeaşi temă

O femeie de 52 de ani din judeţul Iaşi, arsă pe mai bine de jumătate de trup, a rămas internată în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, după ce medicii bucureşteni au anunţat că nu au paturi libere pentru victimele arse.
 
Pacienta originară din localitatea Valea Lupului a ajuns la spital sâmbătă, 19 august, în jurul orei 14.30. Femeia s-a rănit grav după ce i-a explodat în faţă cazanul cu ţuică. Pacienta a fost transportată în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi de un echipaj de prim ajutor SMURD. Medicii din UPU au precizat că victima prezenta arsuri de gradul I, II A şi II B pe faţă, abdomen şi torace.
 
Specialiştii ieşeni au anunţat existenţa cazului la 112 şi au cerut transfer într-un spital din Capitală, într-o clinică în care pacienta să poată primi îngrijirile cele mai bune. Solicitarea lor nu a fost rezolvată întrucât în acel moment, spitalele bucureştene nu aveau niciun pat liber pentru un pacient cu arsuri. Prin urmare, femeia a rămas sub supravegherea medicilor ieşeni, în secţia ATI a clinicii de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.
 
„Pacienta a ajuns în UPU după o explozie a unui cazan cu ţuică. Victima prezenta o arsură prin flacără de gradul IIA şi IIB pe membre pelviene bilateral, abdomen, torace, facies, pavilioane auriculare bilateral. Pacienta prezenta arsuri pe 60% suprafaţa corporală. Colegii mei au sunat la COSU la ora 14.24, dar cum nu sunt locuri pentru pacienţi arşi la Spitalul «Bagdasar - Arseni» şi nici la Spitalul Floreasca, pacienta a rămas în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul «Spitalul Sfântul Spiridon»“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.
 
Clinica de chirurgie plastică a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi funcţionează în condiţii de provizorat din 2012, într-un spaţiu improvizat între clinicile ORL, BMF, Cardiologie şi Oftalmologie. Din ianuarie 2017, spitalul are un nou spaţiu destinat clincii, însă pacienţii încă nu sunt îngrijiţi aici din lipsă de dotare medicală. Pentru aparatura necesară, spitalul are nevoie de 15 milioane de lei. 
 
Citeşte şi:
 
 

 

citeste totul despre: