Patru avocaţi şi un judecător au fost interceptaţi într-un dosar al DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru cunoscuţi avocaţi ieşeni, un judecător, un om de afaceri şi doi membri ai lumii interlope au fost interceptaţi într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi. Timp de câteva luni telefoanele celor opt le-au fost ascultate după ce magistraţii anticorupţie au aflat că un membru al clanului Corduneanu ar putea fi pus în libertate pentru o mare sumă de bani

Nume grele din justiţia ieşenă au fost implicate într- unul dintre dosarele care s-au aflat pe masa procurorilor anticorupţie ieşeni. Avocaţi, judecători, oameni de afaceri, interlopi şi o sumă mare de bani ar fi fost "ingredientele" necesare pentru unul din cele mai răsunătoare dosare ale DNA Iaşi. După câteva luni însă totul s-a dovedit a fi doar un foc de paie.

În luna aprilie 2009 magistraţii anticorupţie au cerut interceptarea telefoanelor avocaţilor Ionel Nechita, Marius Striblea, Sandra Grădinaru şi Gabriela Grădinaru, judecătoarei Anda Ciocântă, actuala preşedintă a Judecătoriei Iaşi, omului de afaceri Ghiţă Cheşcu, Elenei Călin(soacra lui Vasile Călin, fost Corduneanu) şi a unui apropiat al acestuia, Radu Prundeanu. Cercetările în cauză au fost demarate după ce procurorii anticorupţie aveau informaţii că Vasile Călin (fost Corduneanu), arestat în urma scandalului de la începutul anului trecut din clubul ieşean Hypnotic, urma să fie pus în libertate pentru o sumă de bani. Potrivit informaţiilor pe care le aveau anchetatorii, unul dintre avocaţi ar fi trebuit să îi dea 100.000 de euro judecătoarei Anda Ciocântă, pe atunci la Tribunalul Iaşi, pentru ca la recursul la prelungirea măsurii de arestare preventivă să respingă cererea procurorilor.

Astfel procurorii au solicitat pe lângă interceptarea judecătoarei şi pe cea a avocaţilor care au intrat în dosarul Hypnotic, a soacrei lui Călin şi a unui amic al acestuia, Radu Prundeanu. La începutul anului Ionel Nechita, îl apăra pe Călin,  Gabriea Grădinaru, pe Cătălin Costea (Băcăuanu), arestat în acelaşi caz, Sandra Grădinaru, l-a apărat pe prietenul lui Băcăunau,  Dragoş Dumitroaie,  Marius Striblea, l-a vizitat de câteva ori în arest pe Vasile Călin, iar omul de afaceri Ghiţă Cheşcu, este cumnatul lui Dumitroaie. După câteva luni anchetatorii au constat că informaţiile nu s-au confirmat şi au dispus neînceperea urmăririi penale pentru cele opt persoane pentru luare şi dare de mită.

Avocaţii interceptaţi în dosar susţin că niciuna din informaţiile vehiculate nu este reală, lucru confirmat şi de soluţia procurorilor."Nu este nimic adevărat, doar nişte zvonuri provocate", a declarat Ionel Nechita, fostul avocat al lui Călin. Gabriela Grădinaru susţine că este deranjată de această situaţie. „Mă deranjează această situaţie, mai ales că faptele nu au legătură cu persoana pe care o apar. Judecătorul în cauză a intrat la recurs dar a menţinut măsura de arest preventiv", a declarat Gabriela Grădinaru, avocata lui Băcăuanu.

În schimb avocata Sandra Grădinaru spune că interceptările au fost făcute ilegal. „Apreciez că nu este corect şi că dreptul la viaţa intimă este garantat de constituţie. Consider că interceptările făcute nu respectă dispoziţiile legale, deoarece au fost efectuate fără a începe urmărirea penală, dar cum fenomenul de corupţie a luat amploare în România sunt de acord sa se lupte împotriva acestui flagel prin toate mijloacele", a declarat Sandra Grădinaru, fosta avocată a lui Dumitroaie. Judecătoarea Anda Ciocântă nu a putut fi contactată pentru a-şi spune punctul de vedere.

Am fost surprins neplăcut. Sunt foarte revoltat", a declarat avocatul Marius Striblea.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite