Păţania unei ieşence care a luat o subvenţie consistentă pentru a se muta la ţară. De ce-i cere statul banii înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din judeţul Iaşi este aproape de a fi obligată să restituie către stat banii primiţi pentru a-şi dezvolta o afacere agricolă. Ea este acuzată că nu a respectat contractul de finanţare şi a folosit  fondurile pentru cheltuieli personale.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) se luptă în instanţă pentru a recupera o finanţarea acordată acum opt ani unei femei din comuna Stolniceni Prăjescu, judeţul Iaşi.

Liliana Echimof, o femeie din această comună, a câştigat în 2012 un proiect prin programul „Instalarea Tânărului Fermier“ şi a primit pentru implementare aproape 65.000 de lei. Banii au intrat în contul întreprinderii individuală a femeii, însă la un control efectuat de AFIR în 2015 s-a aflat că nu au fost folosiţi corespunzător, inspectorii găsind mai multe neregului.

Reprezentanţii AFIR au luat acum cinci ani măsura cea mai dură: recuperarea banilor. Instituţia a încercat în primă fază prin intermediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, obţinând executarea silită a femeii. Fără folos, însă. Entitatea juridică a Lilianei Echimof fusese radiată în 2017, aşa că tot ce le-a mai rămas reprezentanţilor AFIR a fost să se îndrepte „pe persoană fizică“ împotriva femeii.

Două instanţe au decis deja ca Liliana Echimof să plătească cei aproape 65.000 de lei primiţi în 2012 de la AFIR, însă sentinţa nu este definitivă deoarece a fost contestată cu recurs. Zilele trecute, dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Iaşi, instanţă care va pronunţa sentinţa definitivă în acest caz. De menţionat că, până acum, ieşeanca a invocat în instanţă că dreptul AFIR de a-şi recupera banii s-ar fi prescris.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite