Paşii legali pe care familiile celor aflaţi în moarte cerebrală trebuie să îi urmeze pentru a le dona organele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi, dr. Raluca Neagu, a explicat care sunt paşii pe care familiile pacienţilor aflaţi în moarte cerebrală îi urmează pentru a le dona organele sănătoase.

Donarea organelor unui apropiat declarat în moarte cerebrală înseamnă şanse la viaţă pentru mai multe persoane care sunt trecute pe liste de aşteptare pentru primirea unui organ sănătos.

Coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi, dr. Raluca Neagu, a explicat ce se întâmplă de la momentul declarării unui posibil donator în moarte cerebrală până la prelevarea organelor acestuia. 

Odată cu declararea unei persoane în moarte cerebrală, medicul din spitalul respectiv responsabil cu anunţarea centrului regional de transplant transmite informaţia coordonatorului său. Acesta din urmă se ocupă cu realizarea documentelor privind acceptul familiei de a dona organele celui care se află în moarte cerebrală.

Coordonatorul centrului se ocupă şi de anunţarea Agenţiei Naţionale de Transplant cu privire la identificarea unui posibil donator. ANT decide ulterior dacă trimite şi echipe de medici din alte centre universitare în spitalul în care are loc prelevarea sau dacă aceasta se va realiza doar cu medici din centrul regional de transplant. 

„În momentul în care colegii din spitale ne anunţă că avem un posibil donator începem formalităţile, adică discuţia cu familia. De multe ori, înainte de a ne da un răspuns final şi de a semna documentele, rudele cer să vorbească cu un preot pentru a afla şi opinia sa. Ne bucurăm să avem în biserică şi în preoţi un sprijin pentru că oamenii vin şi spun că sunt de acord să doneze organele celui apropiat pentru că i-a sfătuit preotul că este bine”, a arătat dr. Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi. 

Medicul arată că sunt şi cazuri în care familiile pacienţilor aflaţi în moarte cerebrală nu vor să le doneze organele. Refuzurile au legătură de cele mai multe ori cu speranţa că posibilul donator va reveni la viaţă. În unele cazuri, cu tineri care se află în moarte cerebrală, familia refuză donarea organelor pe motiv că era singurul copil la părinţi.

Conform reprezentanţilor CRTS, refuzurile primite înseamnă şanse în minus pentru pacienţi care aşteaptă pe liste speciale un rinichi, ficat sau cornee sănătoasă. „Motivele rudelor nu pot fi interpretate având în vedere că pentru ei este un moment dificil. Noi ne străduim şi de fiecare dată când apare un posibil donator discutăm cu familia, dar mai mult nu putem face“, mai spus dr. Raluca Neagu.

Anul acesta, în cadrul CRTS Iaşi s-au realizat 14 prelevări de organe, după ce familiile persoanelor aflate în moarte cerebrală şi-au dat acceptul în acest sens. 

Citeşte şi:

Ce este moartea cerebrală şi ce se întâmplă în timpul recoltării organelor. „Donatorul devine rece. De multe ori este necesară încălzirea lui“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite