Parlamentarul român care a piratat softurile Microsoft şi Adobe. Viorel Blăjuţ, trimis în judecată de giganţii IT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Blăjuţ, un deputat este judecat într-un proces în care părţi vătămate sunt Microsoft şi Adobe. Foto: Mediafax
Viorel Blăjuţ, un deputat este judecat într-un proces în care părţi vătămate sunt Microsoft şi Adobe. Foto: Mediafax

Trei giganţi din domeniul IT vor să recupereze aproape 50.000 de euro de la deputatul român Viorel Blăjuţ. Acesta, în calitate de administrator al unei firme din Iaşi, a fost acuzat că ar fi folosit mai multe programe fără licenţă.

Viorel Blăjuţ este singurul deputat din România care se judecă cu trei mari companii din domeniu IT. Ieşeanul ajuns în Parlament în toamna anului trecut a fost trimis în judecată de procurorii ieşeni din cauza unor programe pirat folosite de angajaţii săi. Ieşeanul este acuzat de infracţiuni la legea privind drepturile de autor.

Pe lista părţilor civile din procesul lui Blăjuţ se află şi Microsoft Corporation, care vrea să recupereze de la demnitarul român suma de 11.532 de euro. Un alt gigant din domeniu, Adobe Sistem Incorporated se află de asemenea pe lista păgubiţilor cu un prejudiciu de 2.047 de euro.

Cea mai mare sumă solicitată de la Viorel Blăjuţ şi firma acestuia este cea de la Autodesk Inc., multinaţionala care editează programul Autocad. Compania cu sediul principal în Statele Unite ale Americii vrea să obţină de la Viorel Blăjuţ suma de 34.000 de euro.

Deputatul dă vina pe un fost angajat

Dosarul penal întocmit pe numele lui Viorel Blăjuţ s-a plimbat în ultima perioadă printre instanţe iar zilele trecute a ajuns pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Iniţial, procesul a început la Judecătoria Iaşi însă magistraţii de aici nu au fost de acord cu materialul de urmărire penală efectuat de procurori. Au dispus trimiterea dosarului înapoi la Parchet. Procurorii au făcut recurs, acesta urmând a fi judecat în continuare de magistraţii Curţii Supreme.

Viorel Blăjuţ şi firma sa, Iaşisting SRL, au fost trimişi în judecată iniţial în urmă cu un an. În rechizitoriul întocmit atunci de procurori se menţiona că firma Autodesk Inc. ar fi făcut reclamaţie împotriva deputatului ieşean şi a firmei acesteia, având suspiciuni că aceasta foloseşte programe fără licenţă. A urmat o percheziţie efectuată de poliţişti la sediul firmei lui Blăjuţ. Atunci s-a constatat că pe mai multe calculatoare erau instalate programele Windows, Adobe Reader şi Autocad. Softurile nu aveau licenţă însă, fiind luate de pe site-uri pirat de pe Internet. Companiile producătoare au fost ulterior contactate de autorităţile române, confirmând că programele găsite pe calculatoarele firmei lui Blăjuţ nu erau autentice.


Contactat de “Adevărul”, Viorel Blăjuţ a recunoscut că la firma sa s-au folosit programe fără licenţă, însă a precizat că totul s-ar fi întâmplat fără ştiinţa sa. “S-au găsit aceste programe pe patru calculatoare, în condiţiile în care erau alte câteva sute la care erau instalate programe cu licenţă. Programele piratate erau instalate de angajaţi de ai mei, eu nu am ştiut despre ele. Dacă judecătorii vor decide că am greşit, eu îmi voi asuma această decizie şi voi plăti prejudiciul”, ne-a spus Blăjuţ.

Acesta a mai menţionat că ar fi fost reclamat autorităţilor de un fost angajat de-al firmei sale.

“Eu am o colaborare de peste 20 de ani cu Microsoft. Am încercat să rezolv această problemă pe cale amiabilă, însă reprezentanţii acestei companii nu au fost de acord”, Viorel Blăjuţ, deputat


SC Iaşisting SRL este o companie din Iaşi specializată în activităţi de prevenire şi protecţie în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Firma are în jur de 400 de angajaţi.  

A golit Morga înainte de a ajunge în Parlament

În toamna anului trecut Viorel Blăjuţ a beneficiat de o adevărată lovitură de imagine după ce a înmormântat 52 de cadavre abandonate la Institutul de Medicină Legală din Iaşi. Trupurile neînsufleţite era lăsate în plata Domnului de mai mulţi ani de rudele care nu au avut posibilitatea să le înmormânteze.

Blăjuţ a organizat atunci o înmormântare colectivă, care a avut loc pe 7 octombrie 2012. Ulterior acţiunii, Viorel Blăjuţ anunţa că va candida din partea PP-DD pe un post de deputat de Iaşi. A reuşit să intre în Parlament în urma redistribuirii voturilor.

“Acţiunile mele n-au nicio legătură cu candidatura. Am avut nişte discuţii la PP-DD, am găsit acolo o familie dispusă să mă primească”, spunea Blăjuţ în momentul acţiunii umanitare.

Omul de afaceri şi prospătul parlamentar deţine şi Asociaţia Umanitară “Blăjuţ P. Sava”, cu care derulează acţiuni umanitare de mai mulţi ani.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite