Părinţii cu chip de monstru: copiii din România, umiliţi, înfometaţi, bătuţi. Povestea copilei care mânca doar după ce aduna chiştoace pentru părinţi

Părinţii cu chip de monstru: copiii din România, umiliţi, înfometaţi, bătuţi. Povestea copilei care mânca doar după ce aduna chiştoace pentru părinţi

Sute de copii sunt abuzaţi anual în judeţul Iaşi FOTO Adevărul

Sute de copii din judeţul Iaşi sunt abuzaţi în diverse forme de părinţii lor, care îi maltratează sau obligă să muncească mult peste capacitatea lor. Numai în 2015, 643 de copii ar fi fost abuzaţi în judeţul Iaşi. Vă prezentăm câteva dintre cele mai odioase cazuri din ultima perioadă.

Ştiri pe aceeaşi temă

În judeţul Iaşi, statisticile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) relevă că 643 de copii ar fi fost abuzaţi în familie, cea mai deasă formă de abuz întâlnită fiind neglijenţa. Pentru această faptă, mai mulţi părinţi au fost trimişi în judecată în ultima perioadă pentru rele tratamente aplicate minorului, existând şi părinţi care au fost băgaţi la închisoare.
 
Un caz de acest gen a fost cel al concubinilor Ioan Cucoş (49 de ani) şi Petronela Părpăuţă (41 de ani) care au fost condamnaţi recent. Bărbatul este cel care a primit pedeapsa mai mare, el primind un spor de pedeapsă deoarece a încercat să-şi şi abuzeze sexual fetiţele. Cei doi au locuit până la începutul acestui an, alături de trei fete minore – cu vârste cuprinse între 8 şi 15 ani, într-o casă dărăpănată din localitatea ieşeană Cosiţeni. Imobilul era compus din două camere, nu era racordat la utilităţi, nu avea mobilă, iar condiţiile igienice erau precare. Cei doi părinţi erau consumatori cronici de băuturi alcoolice iar, deseori, în casa lor, la orgiile bahice mai participa şi Petru Azoiţei, un bărbat de 31 de ani ce în sat era cunoscut cu porecla de „Iuda”.
 


Frecvent, Petronela Părpăuţă şi Ioan Cucoş îşi loveau copiii, cea mai asuprită fiind fata cea mare, o minoră de 15 ani care provenea dintr-o altă relaţie a femeii. Aceasta era  lovită peste faţă şi înjurată de adulţi şi trimisă deseori în sat pentru a face rost de ţigări şi băutură. „Minora era exclusă de la masă, în unele zile hrănindu-se doar cu cornul primit la şcoală. Mai mult, fetiţa a preluat munca adulţilor în sensul că era obligată să adune lemne pentru foc, să spele rufe, să facă de mâncare ori să aibă grija fraţilor mai mici”, au precizat procurorii ieşeni. 
 
Anchetatorii au mai adăugat că în această familie, copii primeau hrană doar cât să nu moară de foame, singurul care avea dreptul să mănânce carne fiind Ioan Cucoş. Pe lângă viaţa cruntă de acasă, minorele era împiedicate să meargă la şcoală, iar când ajungeau, totuşi, la cursuri, mergeau cu temele nefăcute întrucât acasă  nu erau lăsate să înveţe. Ioan Cucoş şi-ar fi agresat şi sexual cele două fiice minore pe care le avea cu Părpăuţă. Una dintre acestea a fost victima unui abuz sexual produs şi de partenerul de pahar al celor doi părinţi denaturaţi, care a încercat să o violeze. „Ajunsă acasă, minora a povestit ce i s-a întâmplat însă inculpatul Cucoş Ioan s-a opus anunţării autorităţilor”, au completat procurorii. Cei doi părinţi sunt nemulţumiţi de decizia luată, în primă instanţă, de Judecătoria Iaşi şi au declarat apel împotriva acesteia. La rândul său, Petru Azoiţei a fost condamnat, tot de prima instanţă, la 4 ani de închisoare cu executare şi el atacând decizia. După ce viaţa de calvar a celor trei fetiţe a ajuns în vizorul anchetatorilor, minorele au fost preluate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. În  prezent, ele sunt instituţionalizate.
 
Copila care dormea în şanţ
 
Un alt caz este cel al unui bărbat de 53 de ani ce a fost pus sub acuzare pentru viol. Constantin D., originar dintr-un sat din judeţul Iaşi, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de către judecători, fiind acuzat de viol şi rele tratamente aplicate minorului. „Ca situaţie de fapt, s-a reţinut că în cursul anului 2015, în mod repetat, inculpatul şi-a obligat fiica minoră în vârstă de 4 ani, la acte sexuale orale ori la alte acte de natură sexuală. Minora se afla în grija tatălui, fiind născută în urma unei relaţii de concubinaj a inculpatului cu o femeie din aceeaşi localitate”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.
 
Anchetatorii au mai relevat că, în aceeaşi perioadă, bărbatul a supus minora la rele tratamente în sensul că a lovit-o în repetate rânduri, a scos-o din casă pe timpul nopţii, fetiţa fiind nevoită să doarmă în şanţ, nu i-a asigurat hrană, îmbrăcăminte şi îngrijirea corespunzătoare. Ancheta, una anevoioasă Victima a fost preluată din familie încă din august 2015, în prezent aflându-se în plasament familial. „În tot acest timp organele judiciare au asigurat buna desfăşurare a instrucţiei penale, administrând probele necesare pentru aflarea adevărului şi lămurirea împrejurărilor în care se presupune că au fost comise agresiunile sexuale, precum şi faptele ce pot fi subsumate infracţiunii de rele tratamente”, au mai precizat anchetatorii. Aceştia au precizat că audierea copilului victimă, cu respectarea tuturor garanţiilor de procedură, a putut fi realizată abia la sfârşitul lunii ianuarie 2016, în coordonare cu psihologul clinician, întârzierea fiind generată de factori obiectivi precum: vârsta fragedă; riscul re-victimizării; starea de şoc traumatic, privite ca elemente care au împiedicat comunicarea.
 
Fetiţă violată de tată
 
Un al caz odios este cel al unei copile obligate să adune mucuri de ţigară de părinţii ei. Procurorii ieşeni au pornit o investigaţie în toamna anului trecut, după ce o copula în vârstă acum de 13 ani, originară dintr-un sat din judeţul Iaşi, a povestit asistentului maternal la care fusese plasată că a fost violată. Autorităţile aflaseră deja de modul în care fata a trăit sub acoperişul părinţilor ei şi susţin că minora ar fi fost violată încă de când avea 10 ani, însă nu a avut puterea de a povesti acel episod de la bun început. Un motiv luat în calcul de anchetatori ar putea fi faptul că, imediat după abuzul sexual, fetiţa i-a povestit mamei ce păţise, însă acesteia nu i-a păsat.
 
Fetiţa a trăit, până la finele anului 2014, alături de o soră mai mică, un frate mai mare şi de cei doi părinţi, într-o casă dărăpănată. Cât timp a stat sub acoperişul celor care i-au dat viaţa, minora, precum şi surioara sa erau puse să muncească în locul adulţilor, trimise în sat să adune mucuri de ţigară pentru tată sau să le cumpere părinţilor alcool. Maltratate şi agresate adesea, copilele primeau doar o bucată de pâine pe zi şi asistau zilnic la bătăi crunte între tatăl şi mama lor. Adesea, spun autorităţile, ascundea obiectele contondente de prin casă de teamă că bărbatul îşi va ucide soţia sub ochii lor. Pe lângă aceste abuzuri, începând cu anul 2013 minora R.G. a mai fost şi abuzată sexual.
 
Agresorul ei a fost un văcar din sat, Sorin Mânzătescu, în vârstă acum de 22 de ani, care în vara acelui an a oferit un telefon mobil unui cunoscut de-al fetei pentru ca acesta să o ducă pe câmpul pe care Mânzătescu păştea vacile. Acolo, susţin procurorii ieşeni, bărbatul ar fi dezvirginat-o pe R.G. Aceasta a povestit acasă mamei ce a păţit, însă femeia nu a sesizat Poliţia. De altfel, din cauza consumului cronic de băuturi alcoolice, în noiembrie 2014 femeia a decedat. După acel eveniment, sora lui R.G. a fost preluată din familie, cea din urmă rămânând în grija tatălui. Anchetatorii ieşeni au suspiciuni şi cu privire la alte agresiuni de natură sexuală la care ar fi fost supusă R.G., suspecţi fiind doi bărbaţi în vârstă din satul ei, care i-ar fi introdus degetul în vagin, de asemenea fără ca părinţii să considere necesară anunţarea Poliţiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările