Panouri LED pentru pelerini la coada de la Sfânta Parascheva. Primarul Iaşiului:  „Vrem să stea liniştiţi în orele în care aşteaptă să ajungă la raclă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai important pelerinaj religios din România va avea loc la Iaşi în perioada 11-15 octombrie. Organizatorii anunţă că, anul acesta, vor monta televizoare gigantice pe traseul cozii la moaşte.

Manifestările dedicate sărbătoririi Sfintei Cuvioase Parascheva vor avea loc anul acesta la Iaşi în perioada 11-15 octombrie. Câteva sute de pelerini s-au aşezat deja la coadă, încă din dimineaţa zilei de 8 octombrie, în preajma Catedralei Mitropolitane din Iaşi, acolo unde sunt depuse pentru închinare moaştele sfintei considerate făcătoare de minuni.

Pe întreaga perioadă a manifestărilor, sunt aşteptaţi la Iaşi câţiva zeci de mii de credincioşi.

Reprezentanţii municipalităţii din Iaşi au făcut publice ultimele detalii despre evenimentele ce vor avea loc cu ocazia sărbătoririi Sfintei Cuvioase Parascheva. Potrivit acestora, anul acesta, de-a lungul cozii pelerinilor, vor fi montate între 6 şi 8 panouri gigantice tip LED. Prin intermediul dispozitivelor, oamenii care aşteaptă la coadă vor putea urmări ce se întâmplă în zona unde va fi depusă racla cu osemintele Sfintei Parascheva.

Ceaiuri şi sarmale

„Vom instala şi circa 6-8 panouri video pe traseul cozii pelerinilor, pentru ca aceştia să stea liniştiţi în orele în care aşteaptă să ajungă la raclă. Vom asigura şi toată infrastructura necesară“, a declarat Mihai Chirica, primarul din Iaşi. Potrivit tradiţiei, voluntarii vor prepara pentru credincioşii veniţi din alte părţi ale ţării în jur de 35.000 de ceaiuri şi 60.000 de sarmale.

Manifestările oficiale vor începe vineri, 11 octombrie, la ora 6.30, atunci când va avea loc procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi depunerea lor pe platoul din faţa Căminului preoţesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“.

În aceeaşi zi, în intervalul 7.00 - 11.30, va avea loc sfinţirea apei şi Sfântul Maslu pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane.

Slujbă în faţa catedralei

„În data de 14 octombrie 2019, ziua de prăznuire a Sfintei Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane“, spun reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Pe întreaga perioadă a manifestărilor, pentru pelerini sunt organizate trasee de acces către zona centrală a oraşului. De exemplu, dacă pelerinii ajung în Iaşi dinspre vama Albiţa, pot parcurge traseul şoseaua Bucium - strada Bucium - bulevardul Metalurgiei - bulevardul D. Mangeron.

Municipiul Iaşi organizează în mod oficial în această perioadă, pentru a 28-a oară, zilele oraşului. Potrivit declaraţiilor primarului Chirica, în 2019 se vor cheltui din bugetul local 910.000 lei. „Manifestările sunt mai ieftine anul acesta pentru că bugetul a fost decapitat de Ordonanţa 114, de Legea Bugetului de Stat, de tăierea veniturilor. De aceea, trebuie să ne gândim la fiecare leuţ“, a declarat Mihai Chirica.

Concert la Palatul Culturii

Punctul final al zilelor oraşului Iaşi din 2019 va fi concertul din faţa Palatului Culturii din data de marţi, 15 octombrie, cu începere de la ora 18.00. Pe lista de invitaţi de anul acesta se află Ştefan Bănică Jr., Golden Gang, Mircea Eremia, Pasărea Rock, Ioana Ignat, artişti locali. Focul de artificii este programat în jurul orei 22.00. Con¬form estimărilor organizatorilor, anul trecut, până la terminarea manifestărilor, aproximativ 120.000 de pelerini s-au închinat la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite