Palatul Palas din Iaşi intră în legalitate pe uşa din spate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a tolerat construirea mallului Palas pe ruinele Curţii domneşti, Primăria pregăteşte de-abia acum un Plan Urbanistic Zonal prin care zona din jurul complexului comercial ar urma să devină protejată.

Consiliul Local Iaşi a lansat spre dezbatere publică un proiect de hotărâre referitor la refacerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru terenul din centrul Iaşiului pe care a fost ridicat controversatul complex comercial Palas. Este vorba despre o suprafaţă de 17,5 hectare, în care este inclus şi Palatul Culturii. Scopul declarat al PUZ-ului este de a decreta drept protejată zona centrală a oraşului „pentru amenajare Dala urbană, punere în valoare vestigii arheologice-grădina publică şi vecinătăţi", potrivit expunerii de motive. Mai mult, funcţionarii care l-au redactat au ataşat şi o schiţă pe care sunt desenate două pasaje subterane, care ar urma să faciliteze accesul înspre complexul comercial Palas.

UN PROIECT NUMIT DORINŢĂ

Proiectul, care ar urma să fie votat în noiembrie, la următoarea şedinţă a Consiliului Local, este iniţiat de primarul Gheorghe Nichita. Terenul din zona vizată se află în proprietatea Primăriei Iaşi şi a unei firme de consultanţă, SC One Line Concept&Consulting SRL, iar de-a lungul timpului a fost subiectul a numeroase controverse.

Statutul legal al terenului este în continuare incert, iar faptul că precedentele două PUZ-uri au fost întocmite defectuos a făcut ca asocierea în vederea construirii complexului Palas, dintre Primăria Iaşi şi omul de afaceri Iulian Dascălu, să fie declarată ilegală de trei instanţe de judecată.

UN PUZ ÎNTOCMIT PREA TÂRZIU

Din punct de vedere juridic, cel din urmă PUZ este cel care trebuia adoptat de la bun început. Practic, ar urma să decreteze că centrul Iaşiului este zonă de mare importanţă istorică, pe care n-ar trebui să se construiască şi care ar putea beneficia, cu prioritate, de finanţare, în baza unor proiecte cu fonduri europene. „Scopul PUZ-ului este să declarăm că acolo sunt spaţii protejate şi că nu se mai poate construi nimic", a confirmat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

UN MALL „ISTORIC"

Nu aceeaşi atitudine au avut-o şefii Primăriei în 2004, atunci când au semnat acordul cu investitorul privat şi au permis construirea în imediata apropiere a Palatului Culturii, o clădire şubrezită de timp, şi pe ruinele fostei Curţi Domneşti a Moldovei. Acum, Consiliul Local urmează să legifereze că inclusiv complexul comercial Palas devine zonă protejată, fapt ce-l include în categoria monumentelor istorice. „Perimetrul din acest PUZ se suprapune peste Palas, dar trebuie să văd exact dacă nu este vorba de o completare a PUZ-ului, legată de starea de fapt a proiectului Palas de acum, urmare a tuturor reglementărilor care au parvenit. S-au schimbat ordonanţe, legi, cred că despre asta este vorba", a răspuns criptic Mihai Chirica, viceprimarul Iaşiului.

În mai 2011, Curtea de Apel Iaşi a confirmat o decizie a Tribunalului Iaşi din noiembrie 2010 potrivit căreia cinci clădiri din arealul Palas sunt ridicate ilegal, la mai puţin de 100 de metri de Palatul Culturii, monument istoric de o deosebită importanţă. Ilegalitatea a apărut tocmai din cauza inexistenţei unui PUZ pentru zone protejate, fapt care a făcut ca autorizaţiile de construire emise pentru acele clădiri să nu fi avut temei legal. Tot în 2010, Curtea de Apel Oradea a hotărât că hotărârile CL Iaşi privind asocierea cu Iulius Group, precum şi trecerea terenului din patrimoniul public în cel privat al oraşului sunt nule de drept. Ulterior, cele cinci clădiri au fost reautorizate în baza unui nou PUZ, din 2009, iar terenul a fost trecut de Consiliul Local din patrimoniul privat în cel public.

Recent, la mijlocul lunii octombrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat decizia Curţii de Apel Oradea din 2010, prin care se decreta drept ilegală trecerea terenului pe care s-a construit Palas din domeniul public în domeniul privat.

Un tunel pentru Palas

De altfel, faptul că pasajul subteran prevăzut în proiectul de hotărâre, între Palatul Culturii şi Bulevardul Ştefan cel Mare, este o himeră, este confirmat şi de oficialii Primăriei. „Prin acest PUZ, legiferăm faptul că spaţiul verde de la Palas este unul protejat. Acest lucru înseamnă că nu putem să aducem modificări. Se pot propune anumite proiecte, cum ar fi un pasaj subteran care să facă legătura între Ştefan cel Mare şi Palat. Putem face această propunere, dar ar trebui fundamentată printr-un studiu geo-topo. Dacă acest studiu demonstrează că proiectul pasajului este viabil, Primăria ar putea face un studiu de fezabilitate pentru oportunitatea lui şi poate găsi surse de finanţare", susţine Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite