Pacientă în comă după o infecţie cu Clostridium difficile. O ieşeancă încearcă să supravieţuiască bacteriei ucigaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienta a fost operată în clinica de ortopedie a Spitalului „Sfântul Spiridon” FOTO Arhivă
Pacienta a fost operată în clinica de ortopedie a Spitalului „Sfântul Spiridon” FOTO Arhivă

O pacientă internată acum o lună la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi pentru o intervenţie chirurgicală în Clinica de Ortopedie se află în stare critică la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, din cauză că s-a infectat cu bacteria Clostridium difficile. Potrivit medicilor, starea pacientei este deosebit de gravă, prognosticul în cazul său fiind rezervat.

 B.B., în vârstă de 67 de ani, originară din Iaşi, este în prezent intubată şi ventilată mecanic în secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.

Pacienta a fost internată aici duminică, 12 iunie, în urma complicaţiilor postoperatorii pe care le-a dezvoltat în urma unei operaţii de coxartroză.

Potrivit rudelor, femeia a ajuns în stare gravă după ce, în urma unor manevre de kinetoterapie, proteza care i-a fost montată de ortopezi i s-a desprins din locul în care a fost implantată. Mai mult, pe lângă această complicaţie, pacienta a contractat o infecţie nosocomială cu Clostridium difficile, din cauza căreia a intrat în septicemie.

În primă fază, B.B. a fost internată în secţia ATI a Spitalului „Sfântul Spiridon“, iar când starea i s-a ameliorat, pacienta a fost externată. Însă, după câteva zile, femeia a ajuns în comă la Spitalul de Boli Infecţioase.

„Pacienta nu s-a dus diareică în spital. Odată cu această problemă a făcut tensiune mică, 9 cu 6, şi a ajuns în şoc septic în ATI. Acolo i s-a făcut tratament şi la un moment dat a fost trimisă acasă, spunându-i-se că este bine. Noi am fost dumincă la ea şi am găsit-o inconştientă. Atunci am chemat salvarea, şi acum este în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase“, au mai precizat rudele bolnavei.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului „Sf. Spiridon“, conducerea va demara o anchetă după ce familia va depune o sesizare în acest sens. Momentan, rudele pacientei nu au făcut nicio plângere în legătură cu modul în care aceasta a fost îngrijită în spital.

„Din punct de vedere medical, pacienta a fost externată din spital cu stare ameliorată. Operaţia a decurs în regulă, însă în timpul procedurilor de kinetoterapie a intervenit acest accident. Atunci nu s-a putut reinterveni pentru că pacienta nu se refăcuse complet. Din această cauză, familia împreună cu medicul au stabilit că vor reinterveni peste o lună. Ulterior, în timpul internării, pacienta a ajuns în secţia ATI, cu şoc septic, cu infecţie cu Clostridium difficile, fiindu-i afectate toate organele interne“, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sf. Spiridon“.



Conform directorului medical de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, pacienta este menţinută sub supraveghere în secţia ATI, fiind intubată şi ventilată mecanic.

„Avem confirmare pentru Clostridum difficile, însă nu infecţia în sine a determinat evoluţia nefericită a stării de sănătate a pacientei. Infecţia aceasta apare pe fondul unui organism imunodeprimat, cu afecţiuni diverse, la pacienţi vârstnici, care au suferit o intervenţie chirurgicală sau care au un cancer. O infecţie cu Clostridium este uşor de diagnosticat şi uşor de tratat. Devine severă însă atunci când este asociată cu mai multe patologii“, a punctat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase.

Citeşte şi:

Moartea în spital a unui medic cu 60 de ani de experienţă. Familia invocă infecţii nosocomiale, şefii unităţii sanitare trag concluzia: „Nimeni nu e vinovat”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite