Oraşul din România care ar putea interzice maşinile sub Euro 4. Proiectul a intrat deja în dezbatere publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Iaşi ar putea, în anii următori, să interzică tranzitarea oraşului cu maşini care au norme de poluare sub Euro 3, respectiv Euro 4.

Municipalitatea ieşeană a lansat în dezbatere publică mai multe propuneri prin care îşi propune reducerea poluării din oraş. Iniţiativa Primăriei vine în contextul în care Iaşul este considerat unul dintre cele mai poluate oraşe din România, traficul rutier fiind considerat una dintre cauzele acestei situaţii.

În prezent, în Iaşi, potrivit datelor de la Primărie, sunt înmatriculate 117.000 de maşini, alte 25.000 de vehicule înmatriculate în alte localităţi tranzitând sau staţionând temporar în ora în fiecare zi.

„Având în vedere această situaţie, care se înrăutăţeşte de la un an la altul, Primăria Municipiului Iaşi propune în dezbatere publică adoptarea unor măsuri care să diminueze poluarea aerului în Municipiul Iaşi cauzată de traficul rutier. Este o dezbatere amplă, serioasă, în care invităm să îşi spună punctul de vedere cât mai mulţi ieşeni, ONG-uri, asociaţii ale transportatorilor, asociaţii ale cicliştilor şi alte entităţi interesate să contribuie la creşterea calităţii vieţii în Municipiul Iaşi”, au precizat reprezentanţii Primăriei Iaşi.

Propunerile adresate ieşenilor 

Aceştia au menţionat că au lansat deja în dezbatere publică o propunere care se referă „la interzicerea utilizării autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 3, inclusiv non-Euro, în intervalul orar 6.00 – 22.00, urmând ca, gradual, să fie interzise, după anul 2021, şi alte categorii de autovehicule”.

A doua propunere se referă la interzicerea vehiculelor poluante începând cu anul 2020, fiind formulată după cum urmează:

„Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Iaşi să introducă în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care să interzică utilizarea autovehiculelor poluante după următorul principiu:

- din 2020, interzicerea utilizării pe raza Municipiului Iaşi a tuturor vehiculelor sub Euro 3 (anume Euro 2, Euro 1 şi non-euro);

- din 2022, interzicerea utilizării pe raza Municipiului Iaşi a tuturor vehiculelor sub Euro 4 (anume Euro 3, Euro 2, Euro 1 şi non-euro)?”

Reprezentanţii Primăriei Iaşi spun că aceste măsuri, care ar urrma să fie implementate în funcţie de rezultatul dezbaterilor publice, vor fi însoţite de altele menite să încurajeze achiziţionarea şi utilizarea autovehiculelor hibrid şi electrice, mai exact diminuarea cu 50% a impozitului la maşinile hibrid până în anul 2024 inclusiv, precum şi anularea impozitului pentru orice tip de autovehicul electric.

Primăria şi-ar mai dori acordarea unor vouchere de câte 500 de euro acelor şoferilor care vor să renunţe la vehiculele vechi şi să-şi achiziţioneze altele noi, dar şi să modernizeze parcul auto al Primăriei şi societăţilor subordonate. 

O altă soluţie luată în calcul la Iaşi este introducerea unei taxe de congestie, după modelul adoptat în marile aglomerări urbane din Europa – Londra, Goteborg, Milano, Madrid etc. „Este vorba de impunerea unor taxe suplimentare pentru toţi utilizatorii de autovehicule poluante pentru toţi cei care doresc să pătrundă în zona istorică a Municipiului Iaşi”, au mai arătat autorităţile locale.

Dezbaterea publică se va desfăşura în următoarele trei luni, timp în care toţi ieşenii interesaţi de acest subiect pot să îşi expună punctul de vedere.

„Primăria Municipiului Iaşi asigură comunitatea ieşeană că nu va adopta nicio măsură de reducere a poluării cauzate de traficul rutier, până când marea majoritate a ieşenilor îşi va spune punctul de vedere şi va agrea un program general de măsuri. Dezbaterea publică se va desfăşura pe o perioadă de 3 luni, urmând ca rezultatele să fie făcute publice, iar Primăria Municipiului Iaşi să decidă în consecinţă”, a încheiat Primăria Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite