Omul din spatele cărţilor „abandonate“ prin tot oraşul Iaşi. Mii de volume s-au răspândit în trei ani în toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de volume s-au răspândit în trei ani în toată lumea
Mii de volume s-au răspândit în trei ani în toată lumea

Viaţa ieşeanului Eugen Benea este legată de cărţi. Le adună, le citeşte şi le dăruieşte într-un „joc“ inventat de el în urmă cu trei ani şi jumătate.

GALERIE FOTO

La Iaşi nu mai surprinde pe nimeni dacă pe o alee lăturalnică a vreunui parc ori pe scaunul dintr-un tramvai ce urcă în Copou dai de o carte. Oamenii locului au auzit deja de „Cartea pe bancă“ un proiect început de ieşeanul Eugen Benea (66 de ani) din dorinţa de a-i face pe cei de lângă el să deschidă mai des un volum de proză sau poezie.

„Proiectul ăsta s-a născut pe 15 iulie 2015. Am lăsat atunci prima carte pe o bancă în parcul de la Teatrul Naţional. Era o carte de memorii militare. Pur şi simplu am vrut să văd ce se întâmplă cu cartea mea. Mergeam des în parc şi citeam, dar în jurul meu nu vedeam oameni făcând acelaşi lucru. Mi-am dorit să-i fac şi pe ei să deschidă cartea“, îşi aminteşte ieşeanul.

În primele luni după ce i-a venit ideea acestui „joc“ nu a reuşit să obţină feedback-ul dorit, însă treptat  tot mai multă lume a aflat de proiect. A creat o pagină de socializare, iar cititorii au devenit tot mai interesaţi, unii dintre ei replicând regulile proiectului: „Motto-ul proiectului este «Citeşte, dăruieşti, las-o pe o bancă!». Practic, cei care găsesc o carte pe bancă, o pot lua acasă, o citesc, dar apoi o lasă la rândul lor pe o bancă din oraş, pentru a fi citită şi alte persoane“. La început cărţile proveneau din propria bibliotecă, mai apoi au început să apară donaţiile de la aţi cititori, dar şi de la edituri precum Polirom, Trei, Nemira sau Adenium. În general, cărţile sunt de beletristrică şi nu se repetă volumele împărţite.

A urcat cartea în tramvai

Pentru că lectura în parcuri e condiţionată de vreme, Eugen Benea a decis să promoveze cititul şi în alte locuri mai puţin convenţionale. Lasă cărţi pe oriunde se duce în vacanţă sau cu alte treburi. Aşa au apărut proiecte „derivate“ precum Cartea din tramvai, Biblioteca din tramvai, dar şi Cartea din tren, aeroport ori din hotel. „Pe oriunde m-am dus am lăsat o carte, dar cele mai ample proiecte sunt cele cu cartea pe bancă şi în tramvai. Când vremea permite las cărţile în parcuri ori pe bănci în cartierele din Iaşi, iar apoi urc cu ele în tramvai. Las cam 2-3 cărţi săptămânal“, spune ieşeanul. În acest mod, volumele împărţite de Eugen Benea au ajuns şi în oraşe precum Braşov, Sinaia, Poiana Braşov, Târgu Mureş, Sibiu, dar şi la malul Mării Negre.

cartea

Alături de cei de la Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi, care pictează tematic tramvaiele din oraş, Eugen Benea a înfiinţat prima bibliotecă din tramvai, considerată în 2015 o premieră naţională. Practic, cei care urcă în Tramvaiul Literaturii pot să „împrumute“ pe timpul călătoriei una din cărţile aflate în mijlocul de transport în comun. Cei care deschid volumele pot citi următoarele rânduri: „Dragă cititorule, mă bucur să transmit că poţi împrumuta o carte din biblioteca Tramvaiului Literaturii. Te rog, însă, ca după ce o citeşti să o aduci înapoi la bibliotecă. Un alt iubitor de lectură va avea nevoie de ea”.

Cărţi pentru bibliotecile de la ţară

Iniţiativa a fost bine primită de călători, iar cei doi parteneri, Tramclub şi „Cartea pe bancă“, au demarat un nou proiect, de data asta de colectă de carte. Proiectul „Donează un tramvai de cărţi!”, iniţiat tot în 2015 şi organizat anual, a avut ca scop strângerea de cărţi care au ajuns în bibliotecile şcolilor din mediul rural. În octombrie 2018, acelaşi Tramvai al Literaturii a circulat în tot oraşul şi a staţionat în cinci ronduri importante din oraş, acolo unde ieşenii îşi puteau lăsa donaţia de carte. Până acum, aproximativ 2.000 de cărţi au ajuns la bibliotecile din localităţile Gîrbeşti, Mirceşti, Probota, Dobrovăţ, Dolheşti ori Gorban, din judeţul Iaşi. Zeci de sacoşe cu volume semnate de autori români şi străini au fost puse pe rafturile bibliotecile de la ţară, acolo unde elevi, dar şi părinţi ai acestora pot avea acces mai uşor la cărţi actuale.

cartea

Cea mai mare bucurie a lui Eugen Benea este faptul că proiectul este replicat şi de alţii: „Am primit un mesaj de la o prietenă din Ţara de Foc, din Rio Grande, prin care mă felicita pentru iniţiativa proiectului «Cartea pe bancă» şi spunea că doreşte să dezvolte proiectul şi acolo. Asta este o implinire, e semn că proiectul are impact“.

Eugen Benea estimează că până acum a lăsat pe bănci sau în tramvaie în jur de 5000 de volume, multe având mesajul „Citeşti, dăruieşti, las-o pe o bancă!“. Uneori, volumele lăsate în parcuri dispar fără urmă, dar ieşeanul pune în „circuit“ alte cărţi.

Pe viitor, doreşte să ducă proiectul în cât mai multe locuri din ţară, iar numărul volumelor să se dubleze ajungând la 10.000. „După ce am început proiectul am primit foarte multe reacţii frumoase din partea celor care au găsit cărţile, unii dintre aceştia lăsându-mi mesaje de mulţumire“, spune ieşeanul pasionat de lectură. Comunitatea virtuală a proiectului „Cartea pe bancă“ a strâns în cei trei ani de existenţă mii de prieteni. Acolo, Eugen Benea postează imagini cu cărţile de pe bănci sau din tramvaie, astfel fiind promovate şi diferite locuri din Iaşi.

Implicare civică a lui Eugen Benea, consultant în afaceri, nu se opreşte aici. Ieşeanul este un activist în campaniile organizaţiilor care militează pentru Autostrada 8 Ungheni-Iaşi- Târgu Mureş.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite