Omul familiei Ponta, naşul celui mai temut asasin de peste Prut. Ce legături are afaceristul cu rakeţii basarabeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Munteanu, afaceristul de la Iaşi implicat în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, este foarte apropiat de doi dintre cei mai periculoşi rakeţi de peste Prut, ambii judecaţi sau condamnaţi pentru asasinate celebre.

Surse din lumea interlopă au precizat că Munteanu nu este doar prieten, ci chiar cumătru, respectiv naş de cununie al celor doi interlopi basarabeni, Vasile Rodideal şi Ion Druţă.

Primul dintre ei este căutat peste tot în lume de Interpol după ce a fost condamnat în România pentru instigare la omor, iar cel de-al doilea se află după gratii în Republica Moldova, fiind cercetat şi în două dintre cele mai celebre asasinate din ţara noastră: cel din cartierul Vitan, Bucureşti, şi cel al omului de afaceri băcăuan Valeriu Damian.

Legătura cu Druţă

Liviu Munteanu a fost căsătorit până în 2010 cu Culiţa Munteanu. Cei doi au desfăcut căsătoria de comun acord, printr-o sentinţă judecătorească pronunţată în acelaşi an. Înainte de a se despărţi, soţii Munteanu au închegat o serie de relaţii cu persoane influente din lumea interlopă.Dacă, la începutul anilor 2000, Munteanu era mai apropiat de clanul Corduneanu, mai târziu, afaceristul cercetat acum în dosarul familiei premierului Victor Ponta şi-a extins legăturile şi cu mafia de peste Prut. Alături de soţia sa, Munteanu i-a cununat pe Ion şi Cristina Druţă.


Soţii Druţă au locuit pentru o perioadă la Iaşi, unde au desfăşurat afaceri dubioase alături de ceilalţi doi fraţi ai lui Ion Druţă, Grigore şi Tudor, arestaţi şi ei în cazul uciderii omului de afaceri băcăuan Valeriu Damian, patron al lanţului de benzinării HeliosDupă ce a atras atenţia asupra sa, Druţă s-a retras în Republica Moldova. Acolo este şi în prezent judecat pentru un triplu asasinat mafiot ce a avut loc la începutul anilor 2000, având deja o condamnare nedefinitivă de 20 de ani de închisoare. A fost arestat în noiembrie anul trecut după ce a vândut arme unor reporteri ai Rise Project.


Relaţia dintre familiile Munteanu şi Druţă pare a fi foarte strânsă, potrivit surselor citate, dar şi conform interacţiunii pe care membrii acestora o au pe Facebook. Chiar dacă nu mai este căsătorită cu Liviu Munteanu, fosta sa soţie discută des cu nevasta lui Druţă.Copiii lui Liviu Munteanu postează, de asemenea, des, mesaje pe profilurile de Facebook ale lui Ion Druţă. „Succes la joc! Sănătate la familie şi mult noroc, vă pupăm pe toţi“, comentează fiul lui Liviu Munteanu la o fotografie care îl imortalizează pe Ion Druţă jucând poker.

Pe lângă Druţă, Liviu Munteanu şi-a făcut intrare în trecut şi la raketul Vasile Rodideal, celebru şi el în Iaşi pentru scandalurile penale în care a fost implicat. Notorietatea lui Rodideal a crescut după ce a vrut să arunce un aer un duşman din lumea interlopă din oraş.

Sursele citate au precizat că Liviu Munteanu a botezat un băiat de-a lui Rodideal. Acest lucru s-ar fi întâmplat când fiul lui Rodideal era mare, fiind vorba doar de o oficializare a relaţiei Munteanu - Rodideal.

Portretele rakeţilor: asasinate ca-n filme

Ion Druţă este judecat atât în România, cât şi în Republica Moldova în dosare de omor. În Republica Moldova, Druţă, poreclit Vanea Pisateli, ar fi instigat un alt moldovean, în anul 2000, să împuşte în cap trei persoane care se ocupau cu traficul de maşini furate şi care îi datorau bani. Cel care ar fi tras propriu-zis este un alt moldovean care avea să se aciueze ulterior la Iaşi. Îl cheamă Robert Gîrleanu şi a fost arestat de autorităţile române pentru asasinatul din Moldova. Gîrleanu şi Druţă sunt implicaţi, în calitate de complici, şi în dosarul asasinatului armat din 2012, din cartierul Vitan.


Atunci, au stabilit procurorii, fraţii Mararu de la Piatra Neamţ au apelat la rakeţii basarabeni pentru a găsi un asasin care să-l ucidă pe Dumitru Mironescu, duşmanul lor din lumea interlopă din Neamţ. Asasinul plătit, Vitalie Proca, a împuşcat o persoană nevinovată după ce a confundat-o cu ţinta sa. Toţi implicaţii în acest caz se află acum în arest. La rândul său, Vasile Rodideal este condamnat la 15 ani de închisoare pentru instigare la omor calificat după ce a tocmit mai mulţi basarabeni să pună o bombă sub maşina cămătarului ieşean Tiberiu Cristodorescu. Acesta a scăpat în urma unei conjucturi fericite. Rodideal a mai fost judecat şi într-un dosar de trafic de ţigări, alături de fostul şef al Vămii Albiţa, fiind însă achitat definitiv.
 
Liviu Munteanu, chemat ieri la DNA Ploieşti

Omul de afaceri Liviu Munteanu a fost chemat ieri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti, acolo unde a oferit noi declaraţii în dosarul în care cumnatului premierului este arestat. Acesta, alături de avocatul Adrian Fetcu, din Iaşi, a oferit primele declaraţii de după izbucnirea scandalului invocând că nu este vinovat şi că nu şi-ar fi recunoscut faptele imputate, după cum au anunţat de miercuri surse juridice. „Am ajuns administrator la această firmă datorită prieteniei pe care o am cu domnul Herţanu. Am copilărit în acelaşi cartier. Au existat unele elemente care m-au determinat să ies din această firmă. Nu-i cunosc pe parlamentarii din acest dosar“, a spus Munteanu.

Acesta a fost reţinut iniţial pentru 24 de ore, însă procurorii nu au mai propus arestarea sa după ce, au precizat agenţiile de ştiri citând surse juridice, ar fi colaborat cu anchetatorii. Munteanu a fost administrator al uneia dintre firmele care, potrivit DNA Ploieşti, ar fi deturnat aproximativ 8 milioane de lei dintr-un proiect cu finanţare europeană privind extinderea canalizării oraşului Comarnic. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. Cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, ieşean şi el la origine, a fost arestat pentru 30 de zile în cursul serii de miercuri.

Citeşte şi:

Tovarăş al Cordunenilor, stăpân peste firma familiei Ponta. Personajul cheie din dosarul cumnatului premierului

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite