Olimpicul internaţional, student la Cambridge, condus pe ultimul drum. Portretul lui David - geniul de la Iaşi: „S-a dus să-şi dea ultima olimpiadă în Cer”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David era student în anul al II-lea la Universitatea Cambridge FOTO: Facebook
David era student în anul al II-lea la Universitatea Cambridge FOTO: Facebook

David Cristian Călin, tânărul excepţional din Iaşi care şi-a pierdut viaţa joi, a fost condus ieri pe ultimul drum. Profesorii, colegii şi apropiaţii lui David care i-au fost alături „micului geniu” şi-au luat la revedere de la David, întunecaţi de durere.

David, absolventul cu care se mândrea Colegiul „Costache Negruzzi” din Iaşi, era student în anul al II-lea la Universitatea Cambridge. Ieşeanul studia în Anglia inginerie chimică şi visa să lucreze în cele mai mari laboratoare ale lumii.

„A fost chemat în laboratoarele raiului să dea acolo ultima olimpiadă”, a spus inspectorul şcolar Mihaela Ţura, unul dintre profesorii care l-au pregătit pe David pentru olimpiadele internaţionale. Pedagogii săi vorbesc despre un copil genial, un elev excepţional care nu obosea să pună întrebări prin care să cuprindă rostul Universului.

„Este foarte greu să vorbesc la trecut despre David. E o durere mare în sufletul celor care l-am cunoscut pentru că a fost un copil iubit nu doar pentru performanţele sale, ci pentru felul său de a fi. L-am cunoscut din clasa a VI-a, era un copil curios, care avea mereu nişte ochi întrebători. «De ce se întâmplă aşa, de ce nu se petrece altfel?». Aveam un proiect în şcoală, Science Week, şi David venea special ca să facă experimente pentru colegii mai mici. Lucra cu ei cu mare drag ca să înţeleagă fiecare experimentele. Pentru elevii mai mici este foarte important să aibă pe cineva din mijlocul lor care să le explice. David înţelegea foarte bine fenomenele şi ştia să se facă înţeles”, a precizat profesoara Mihaela Ţura.

Profesoara de fizică s-a întâlnit ultima dată cu David acum câteva zile, când studentul şi-a vizitat profesorii din şcoala pe care a absolvit-o. Atunci a insistat să participe la mai multe ore de chimie, alături de elevii din liceu.

david

David era fascinat de ştiinţe – fizică, biologie, chimie şi geografie. Tânărul şi-a manifestat interesul pentru materiile menţionate încă din gimnaziu. O prietenă de-a sa a povestit că David era interesat de mersul lumii încă de mic. „Ne povestea la şcoală cât era de fascinat când era mic de şurubărelile pe care le făcea alături de tatăl său. Voiam să-şi facă o carieră în domeniu ingineriei chimice. Pentru el, ştiinţele nu erau doar o pasiune deosebită, ci un mod de viaţă”, a relatat Alina.

David a fost o minte sclipitoare care a obţinut numeroase premii naţionale şi care a strălucit printre cei mai talentaţi tineri ai lumii. Elevul ieşean a obţinut în anul 2010 medalia de bronz la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori, organizată în Nigeria. În următorul an, David s-a clasat pe primul loc la Olimpiada de Ştiinţe ale Pământului şi a adus aurul la Iaşi.

În 2012, elevul s-a remarcat din nou şi a câştigat medalia de argint la Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaada, secţiunea chimie. La ediţia din 2013 a olimpiadei pluridisciplinare, care reuneşte cei mai buni elevi la ştiinţe din întreaga lume, David a obţinut medalia de aur. Pentru realizările sale profesionale, în 2012, David Cristian Călin a fost declarat de autorităţile ieşene „Elevul Anului”. 

david

„David voia să ajungă departe şi avea toate puterile şi calităţile să o facă. Era un copil deştept, cu foarte mult bun simţ. Eu mereu spun că realizările sale nu au fost meritul profesorilor, ci al lui, pentru că el făcea totul să ajungă acolo, pe podium. Copilul meu de suflet, David, nu a uitat nicioadată şcoala de unde a plecat. Acum câteva zile a vrut să participe la mai multe ore de chimie şi a mers cu mine la clase. La final orelor i-am zis «la revedere, David», iar dragul de el a spus «staţi puţin, să vă conduc la autobuz». Mi se pare nedrept tot ce i s-a întâmplat. Cu un astfel de copil, noi, profesorii lui, am putut dărâma bariere”, a subliniat Maria Gânju, profesor de chimie la Colegiul „Costache Negruzzi”.

David Călin s-a implicat în diferite acţiuni de voluntariat alături de elevi ieşeni. Tânărul în vârstă de 21 de ani s-a stins din viaţă joi dimineaţa, în urma unui stop cardio-respirator. Studentul se afla în vacanţă şi participa la o petrecere împreună cu alţi prieteni.

Citeşte şi:

Misterul morţii tânărului genial din Iaşi, student la Cambridge

 

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite