Ocaua şi metrul de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, păstrate cu sfinţenie la Iaşi. Vezi cât de precise sunt FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Muzeul Unirii din Iaşi pot fi admirate ocale din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, iar la Serviciul Judeţean de Metrologie Legală se găseşte un metru etalon din timpul Principatelor Unite, dar şi Legea sistemului metric promulgată de domnitorul Moldovei şi Ţării Româneşti în Monitorul Oficial.

Vestita ocauă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza este piesă de muzeu în centrul Iaşiului. Toţi curioşii care intră în Muzeul Unirii pot admira „unitatea de măsură". Istoria spune că domnitorul făcea turul pieţelor şi pe negustorii pe care-i prindea cu înşelătorii îi pedepsea.

„Mergea prin pieţe şi cei care încercau să fure la cântărire erau luaţi la rost de domnitorul Cuza. De aici a rămas şi expresia prins cu «ocaua mică»", explică Aurica Ichim, directorul Muzeului Unirii din Iaşi.

image

Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea mai multe imagini cu exponatele din vremea domnitorului Cuza

Conform cărţilor de specialitate, ocaua este o unitate de măsură pentru lichide şi greutăţi, de origine arabă, folosită de poporul român din cele mai vechi timpuri. Ocaua a fost introdusă pe teritoriul Europei prin filieră bizantină. Turcii o foloseau în comerţul din Principate.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, vândut cu 3 lei la Iaşi FOTOGALERIE

VIDEO Istoria radioului în 200 de metri pătraţi FOTOGALERIE

Laboratorul-muzeu al lui Einstein de România FOTOGALERIE

Atestată documentar în secolul al XVII-lea, ocaua moldovenească pentru lichide avea 1,520 litri, iar cea pentru materiale uscate avea 1,79167 litri.

Un document cu o valoare istorică de nepreţuit este Legea metrologiei promulgată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza în septembrie 1864. Publicarea ei în Monitorul Oficial este păstrată cu sfinţenie la Serviciul Judeţean de Metrologie Legală din Iaşi.

„La 15 septembrie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat legea privind adoptarea sistemului metric în România. Până atunci se foloseau unităţile de măsură specifice fiecărui Principat, de exemplu ocaua cum era pentru lichide şi solide. După adoptarea sistemului metric în 1864, care s-a aplicat după 20 de ani pentru că măsurile trebuiau uniformizate, etaloanele erau aceleaşi în toată ţara. În 1884 s-a adoptat sistemul metric în România şi s-a introdus în practică. De atunci se folosesc unităţi de măsură", spune Gabriel Constantin Sârbu, şef Serviciul Judeţean de Metrologie Legală din Iaşi.  

Tot la Serviciul Judeţean de Metrologie Legală din Iaşi se găseşte un metru etalon din vremea Principatelor Unite, care o precizie de neegalat.

„Acesta este unul dintre etaloanele Serviciului Judeţean de Metrologie Iaşi. Este un metru etalon din alamă cu bandă de argint. Datează din 21 mai 1920. Are o exactitate, sau «corecţiunea» cum scrie pe el, de 0,0 milimetri. Este seria 5 şi din câte se ştie a fost fabricat în Elveţia. A fost făcut în numră limitat, pentru fiecare judeţ sau centru de metrologie. Este din vremea Principatelor Unite Române, aşa scrie şi pe el“, mai spune Gabriel Constantin Sârbu.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru cele mai noi informaţii în direct din Piaţa Unirii!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite