O armată de funcţionari, ţinută în şah de contribuabilii mijlocii. Câţi bani a vărsat la buget una dintre cele mai sărace regiuni din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele centralizate de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi pe 2016 arată că din Regiunea de Nord-Est s-au colectat sume de peste 9,9 miliarde de lei. Principalele probleme semnalate de şefii direcţiei sunt legate de nivelul încasărilor de la contribuabilii mijlocii şi de fondurile colectate de comunităţile locale.

Nivelul încasărilor de la companiile mijlocii din Regiunea de Nord-Est reprezintă un punct roşu în raportul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi pe 2016. Practic, aproape un sfert din banii colectaţi de direcţie a venit de la Administraţia pentru contribuabili mijlocii. Concret, sumele atrase depăşesc 2,2 miliarde de lei, însă sunt sub nivelul prognozelor făcute de oficialii Agenţiei Naţionale de Admnistrare Fiscală. La nivelul regiunii sunt în jur de 1.500 de contribuabili mijlocii.


„Aici este, din punctul meu de vedere, problema majoră- la această Administraţie pentru contribuabili mijlocii. O cauză a nerealizării indicatorilor o reprezintă şi personalul insuficient. De aceea cred că se impune măsura relocării personalului în funcţie de valoarea veniturilor administraţiei“, a declarat Eugen Ciorici, directorul interimar al regionalei, care gestionează şase administraţii fiscale judeţene, Direcţia Regională Vamală şi Administraţia pentru Contribuabili Mijlocii.

Potrivit acestuia, cele mai mari sume au fost colectate de la Iaşi, peste 2,3 milioarde de lei, şi de la Administraţia contribuabili mijlocii, iar aici ar trebui relocat personal. În acest moment, regionala are în jur de 2.700 de salariaţi, dar şefii direcţiei susţin că organigrama ar fi de 3.400, iar lipsa de personal se observă în volumul de muncă.

La nivelul regiunii, de la Bacău şi Suceava s-au colectat în jur de 1,3 miliarde de lei, de la Neamţ un miliard, iar cele mai mici venituri la bugetul de stat s-au înregistrat la Botoşani- 687 milioane de lei şi la Vaslui – 670 de milioane de lei. „Iaşul stă cel mai bine pentru că aici avem şi cei mai mulţi contribuabili“, a punctat şeful DGRFP Iaşi.

Practic, la nivelul regiunii sunt înregistraţi peste 1,2 milioane de contribuabili dintre care peste 970.000 sunt persoane fizice, administrate în baza codului numeric personal. Din cei peste 1,2 milioane de contribuabili, cei mai mulţi sunt în Iaşi, aproximativ 300.000, urmează apoi Suceava- 222.703 şi Neamţ- 209.271. Bacăul este abia pe locul al patrulea cu 178.738, Botoşani- 150.665 şi Vaslui – 144.082. La nivelul persoanelor juridice, Iaşul se află pe primul loc detaşat cu 27.396 astfel de entităţi. La Suceava şi Bacău sunt câte 19.000 de contribuabili, la Neamţ- 14.530, iar la Vaslui- 8.194 şi la Botoşani 8.046. „Relaţia cu contribuabilul ar trebui să fie mult mai agresivă, în sensul bun al cuvântului“, a transmis Ciorici. Potrivit acestuia, anul trecut a crescut simţitor numărul societăţilor intrate în insolvenţă. Astfel, la Iaşi s-au raportat în jur de 1.600 de astfel de solicitări, faţă de 1.100, în 2015.


Şeful Fiscului regional a atras atenţia şi asupra sumelor reduse colectate de Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT-uri), unde media a fost de 85%. „Mulţi primari spun că nu au fonduri, dar nivelul de realizare a veniturilor la unii nu depăşeşte 60%. Ar trebui să se uite şi în curtea lor, pentru că bugetul de stat nu va putea fi sursă de finanţare la infinit“, a spus Ciorici.

Acesta a vorbit şi de faptul că nivelul investiţiilor străine şi ponderea regiunii la PIB -ul naţional sunt foarte scăzute. „Suntem regiunea cea mai populată, în ultimul an zona de IT s-a dezvoltat foarte puternic, iar mediul academic este extraordinar şi cu toate astea stăm prost. Nu-mi explic de ce. Acesta nu este locul pentru regiune, putem mai mult“, a punctat şeful regionalei.

Citeşte şi:

Al treilea cel mai mare angajator al Iaşiului împarte profitul. La cine se duc cei mai mulţi bani

Aeroportul din România care a ajuns de la 73.000 de pasageri anual la 76.000 de clienţi într-o singură lună. Este a doua cea mai importantă creştere din Europa

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite