O viaţă dedicată artei - Ion Dichiseanu. Declaraţii de la apropiaţii regretatului actor, la festivalul care-i poartă numele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul de Teatru, Film şi Muzică „Ion Dichiseanu”  FOTO Eduard Anton
Festivalul de Teatru, Film şi Muzică „Ion Dichiseanu”  FOTO Eduard Anton

Festivalul dedicat regretatului actor Ion Dichiseanu a fost încheiat de un duet emoţionant: Ioana Dichiseanu pe scenă, acompaniată de vocea tatălui, prin intermediul înregistrărilor la care ţine atât de mult şi care rămân mărturie emoţionantă pentru public.

I se spunea Dichi. Pe marele ecran, pe scenă, la radio, la TV şi-n viaţă. Cu toţii îi spuneau Dichi. Era făcut să trăiască în lumina refletoarelor, să fie iubit, aplaudat şi apreciat. 

Pentru numeroasele roluri în teatru şi film, zecile de apariţii la teatru TV şi teatru radiofonic ale lui Ion Dichiseanu, familia şi Asociaţia Artis din Iaşi i-au dedicat actorului un festival In Memoriam. 

Prima ediţie a Festivalului de Teatru, Film şi Muzică Ion Dichiseanu s-a desfăşurat la Adjud, Vrancea, în oraşul natal al îndrăgitului actor, în perioada 20 - 22 mai. Primăria Municipiului Adjud şi Asociaţia Artis din Iaşi, în calitate de producător, au invitat, timp de trei zile, publicul de toate vârstele la Casa de Cultură „Tudor Vornicu” Adjud. 

GALERIE FOTO DE LA FESTIVALUL DEDICAT ACTORULUI ION DICHISEANU

În oraşul natal al iubitului actor Ion Dichiseanu, au avut loc proiecţii de film, spectacole, expoziţii de fotografie şi lansări de carte, la care au participat peste 1.500 de adjudeni.

„Cred cu tărie că Adjudul, cel puţin pentru aceste trei zile, este Capitala Culturală a judeţului, dar şi a zonei istorice Moldova (...) Aici, la Adjud, vom avea un bust, în apropierea piaţetei care-i poartă numele. Mi-ar plăcea ca acest festival să fie fratele tău, Ioana (Ioana Dichiseanu n.r.). Asta înseamnă că o să crească an de an” - Florin Nechifor, primarul municipiului Adjud. 

Spectatorii s-au bucurat de prezenţa unor artişti şi personalităţi cu care Ion Dichiseanu s-a cunoscut sau care au vrut să îşi arate aprecierea pentru el, precum: Claudiu Bleonţ, Victoria Cociaş, Gabriel Dorobanţu, Ana Maria Ivan, Catrinel Dumitrescu, Crina Matei, Paul Surugiu-Fuego, Nicolae Dumitru, Ioana Dichiseanu (fiica), Simona Florescu (fosta soţie), Toma Enache, George Rotaru, Ileana Popovici, Laurenţiu Damian.

„O primă ediţie cu secvenţe antologice. Au fost trei zile ample, cu evenimente care ne-au amintit de maestrul Ion Dichiseanu. Teatru, film şi muzică. Nu întâmplător, ci pentru că Ion Dichiseanu era un artist complet, care ne bucură şi astăzi prin ceea ce ne-a lăsat. Proiecţii de film, spectacole de teatru şi întâlniri de suflet cu familia, colegii şi prietenii maestrului. Spectatorii din Adjud şi-au amintit de marele actor care s-a născut şi a copilărit în oraşul lor. Ba chiar l-au cunoscut mai bine prin intermediul invitaţilor şi mărturisirilor celor prezenţi”, a spus Andrei Giurgia, directorul Asociaţiei Artis din Iaşi. 

    

O viaţă dedicată artei

Deschiderea festivalului a avut loc vineri, 20 mai, în prezenţa familiei regretatului actor (Ioana Dichiseanu, Simona Florescu, Adrian Artene şi Anastasia Dichiseanu), dar şi a autorităţilor locale. 

„Să ştiţi că eu voi fi foarte subiectivă în momentul în care voi vorbi, pentru mine este tata. Ştiu că pentru dumneavoastră este artistul Ion Dichiseanu şi cel care a lăsat o fărâmă de cultură în acest oraş pe care l-a iubit”-  a spus Ioana Dichiseanu, în deschiderea festivalului.

„Întotdeauna de Revelion spunea <Nu aduce anul ce aduce Dichiseanu>. Am trăit 23 de ani împreună şi bucurii, şi tristeţi, şi l-am cunoscut foarte bine. Sunt convinsă că i-ar fi plăcut foarte mult ceea ce se întâmplă acum, aici, pentru el. Este o onoare pentru toată familia (...) Pe mine şi pe Dichi ne-a unit scena şi muzica, ne-au adus împreună. Cred că tot Dichi a făcut să aibă loc acest festival”, a spus şi Simona Florescu, pe scena din Sala de spectacole „Ion Dichiseanu”. 

ion dichiseanu

Simona Florescu, pe scena din oraşul natal al actorului Ion Dichiseanu FOTO Eduard Anton

Prima zi de festival s-a încheiat cu aplauze pentru actorul Claudiu Bleonţ şi echipa Teatrului Ateneului Naţional din Iaşi, la finalul spectacolului Amadeus (regia: Toma Enache). „Pentru el (Ion Dichiseanu n.r.) publicul era cel mai special lucru. Aşa de mult se bucura când veneau la el să-i ceară un autograf, să povestească (...) Era de o poezie şi un parfum al cărui miros întotdeauna când vorbesc cu el parcă-l simt”, a subliniat regizorul Toma Enache.

„Un domn îmbrăcat într-un costum alb”

Programul spectacolelor de teatru şi proiecţiilor de film în care actorul a jucat a fost completat de o expoziţie de fotografie ce surprinde diferite etape din viaţa actorului şi lansarea uneia dintre cărţile sale, „Adevărul, mai frumos decât legenda” (Editura Polirom), alături de CD-ul muzical „Aminteşte-ţi clipa”. 

„Cine vrea să-l reaudă, să-l reîntâlnească viu pe Ion Dichiseanu are posibilitatea să achiziţioneze acest album şi să-l asculte în linişte, să-l asculte cu sufletul. El cânta pentru inima publicului. Era foarte atent la ceea ce interpreta. De-a lungul anilor au existat tot soiul de propuneri făcute de către compozitori. Mi-amintesc că stătea în linişte în camera lui, la birou, şi asculta la nesfârşit o melodie. De 10 - 15 ori, iar la final spunea: asta nu-mi place, nu mă regăsesc în ea. Şi nu o cânta”, a declarat Adrian Artene, soţul Ioanei Dichiseanu. 

În a doua zi de festival, sâmbătă, 21 mai, adjudenii au fost martorii unei întâlniri de suflet cu mari actori care au povestit despre experienţa lor artistică şi de viaţă alături de Ion Dichiseanu. 

„Un domn îmbrăcat într-un costum alb, parcă din altă vreme. Parcă dintr-un „Cuib de nobili” a lui  Turgheniev” - a remarcat regizorul Laurenţiu Damian, preşedintele UCIN.

   

Ion Dichiseanu

Regizorul Laurenţiu Damian  FOTO Eduard Anton

Reîntâlnire cu Teatrul Nottara 

A doua zi de festival a fost despre minute bune de aplauze, în sala de spectacole care îi poartă numele îndrăgitului actor Ion Dichiseanu. A fost ca o reîntâlnire a maestrului cu Teatrul Nottara. Spectatorii din Adjud au fost invitaţi la spectacolul de teatru „Aici nu-i de joacă” (regia: Catrinel Dumitrescu) cu Victoria Cociaş şi Catrinel Dumitrescu.

„Singura formă de nemurire e amintirea pe care ceilalţi ţi-o păstrează. Amintirea lui Dichi este minunată” - a mărturisit Catrinel Dumitrescu.

Sala a fost plină, în semn de mulţumire pentru numeroasele roluri în teatru şi film, zecile de apariţii la teatru TV şi teatru radiofonic ale lui Ion Dichiseanu. 

ion dichiseanu

Ioana Dichiseanu, pe scena Sălii de spectacole „Ion Dichiseanu”  FOTO Eduard Anton

„Aminteşte-ţi clipa”

Prima ediţie a Festivalului de Teatru, Film şi Muzică „Ion Dichiseanu” s-a încheiat cu spectacolul muzical „Aminteşte-ţi clipa. In Memoriam Ion Dichiseanu” cu Gabriel Dorobanţu, Paul-Surugiu Fuego, George Rotaru, Simona Florescu şi Ioana Dichiseanu. 

„Sunt convins că de undeva de sus dumnealui ne priveşte şi ştie că vorbim frumos despre un mare maestru al scenei româneşti. Să ne trăiţi în continuare în amintirea noastră, maestre Dichiseanu!”, a subliniat Gabriel Dorobanţu. 

Sala de spectacole „Ion Dichiseanu” de la Casa de Cultură „Tudor Vornicu” Adjud a fost plină de adjudeni, emoţie şi aplauze. 

„Ion Dichiseanu a fost un artist complet. A cântat, a dansat, a fost şarmant, a jucat genial în film, a fost colosal în teatru. Dichi de fiecare dată se reinventa. Cred că acesta este cuvântul potrivit pentru Ion Dichiseanu. El nu a fost un simplu artist. El de fiecare dată s-a reinventat, iar lucrul acesta trebuie să-l cunoască şi tânăra generaţie. Şcoala Dichiseanu este o şcoală importantă pentru tânăra generaţie. Acest mare actor lasă moştenire poporului român nişte nestemate. Eu am copilărit cu Dichi, cu «Toate pânzele sus». Aşa am crescut”, a povestit Paul Surugiu-Fuego, acasă la îndrăgitul actor Ion Dichiseanu. 

Seara a fost încheiată de un duet emoţionant: Ioana Dichiseanu pe scenă, acompaniată de vocea tatălui, prin intermediul înregistrărilor la care ţine atât de mult şi care rămân mărturie emoţionantă pentru public.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Scriitorul Robert Şerban, autorul volumului „Oameni în trening”: „Treningul ne accentuează umanitatea“

INTERVIU Actriţa Rodica Mandache: „Cred că aş fi fost repetentă în orice altă meserie”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite