O scrisoare cât sfârşitul unui baron local. Curtea de Apel Bucureşti s-a dezmeticit dintr-o confuzie birocratică şi a dat verde pentru eliberarea scaunului lui Nichita

O scrisoare cât sfârşitul unui baron local. Curtea de Apel Bucureşti s-a dezmeticit dintr-o confuzie birocratică şi a dat verde pentru eliberarea scaunului lui Nichita

Gheorghe Nichita, primarul arestat la domiciliu FOTO Eduard Enea

Reprezentanţii Curţii de Apel Bucureşti au trimis la Iaşi, cu întârziere de aproape două săptămâni, un document care poate pune capăt mandatelor de 12 ani ale lui Gheorghe Nichita în fruntea Primăriei Iaşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este vorba despre încheierea şedinţei de judecată din data de 8 mai, care a avut loc la Curtea de Apel Bucureşti şi în urma căreia primarul de Iaşi, Gheorghe Nichita, a fost plasat în arest la domiciliu pentru suspiciuni de grave abuzuri în funcţie, anchetate de către procurorii DNA Bucureşti.

Potrivit legii, documentul, care explică pe scurt măsurile decise de instanţă, precum şi restricţiile legale corespondente arestului la domiciliu, trebuie ataşat ordinului de prefect prin care se poate dispune suspendarea din funcţie a unui înalt funcţionar public, în speţă primarul municipiului Iaşi.

Baronul PSD a refuzat să se autosuspende sau să-şi dea demisia, deşi se află în imposibilitatea de a se deplasa la primărie şi a-şi exercita atribuţiile. În schimb, şi-a luat concediu până pe data de 5 iunie, zi în care expiră mandatul de arestare, care poate fi prelungit doar la cererea expresă a DNA.

Încheierea şedinţei de judecată nu a ajuns până acum la Iaşi, deoarece oficialii instanţei bucureştene nu ştiau că trebuie s-o trimită. „Noi, prin Codul de Procedură Penală, avem obligaţia să trimitem minuta şedinţei doar organelor care pun în aplicare măsura decisă de instanţă, în speţă Poliţiei Iaşi. Lucru pe care l-am făcut“, a explicat în urmă cu două zile pentru "Adevărul" Daniel Grădinaru, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Bucureşti.

Magistraţii bucureşteni au fost convinşi să expedieze totuşi documentul astăzi, 21 mai, la Prefectura Iaşi de o acţiune a colegilor lor de la Curtea de Apel Iaşi, într-o speţă identică. Este vorba despre suspendarea din funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, arestat la domiciliu începând cu data de 14 mai. Judecătorii ieşeni au trimis minuta şedinţei la Prefectură chiar a doua zi, explicând că aşa cere un articol din Legea Administraţiei Publice Locale şi nu Codul de Procedură Penală.

În plus, prefectul de Iaşi, Dan Cârlan, aflat în relaţii apropiate cu primarul Nichita, susţine că a făcut demersuri scrise şi verbale la Bucureşti pentru trimiterea oficială a minutei, deşi în urmă cu două zile declara pentru "Adevărul" că nu are atribuţii să facă astfel de demersuri.

"În urma solicitării telefonice şi în scris adresată de către prefectului judeţului Iaşi Curţii de Apel Bucureşti, astăzi, joi, 21 mai, la ora 12.47 a fost înregistrată adresa prin care Curtea de Apel Bucureşti comunică Încheierea nr. 542/C din data de 8 mai 2015, pronunţată de către judecătorul de drepturi şi libertăţi în dosarul cu nr. 15792/3/2015, privind dispunerea măsurii preventive de arest la domiciliu în privinţa domnului Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi", arată Prefectura Iaşi într-un comunicat de presă.

Cu toate acestea, prefectul nu a dispus de îndată suspendarea lui Gheorghe Nichita, ci a înfiinţat "un grup de lucru" pentru a analiza hârtia trimisă de la Bucureşti şi şi-a luat un răgaz de 24 de ore pentru a comunica un răspuns oficial.

"Grupul de lucru deja constituit la nivelul Instituţiei Prefectului a fost însărcinat cu misiunea de a analiza conţinutul documentelor comunicate de către instanţă şi de a propune măsurile adecvate. Termenul de predare a raportului a fost fixat pentru vineri, 22 mai, ora 12. La fel ca şi în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean, până la soluţionarea finală a lucrării, Instituţia Prefectului nu va face niciun fel de referiri publice cu privire la conţinutul dosarului sau la soluţia preconizată", a mai declarat prefectul Dan Cârlan.

Pe aceeaşi temă:

Percheziţii DNA la Consiliul Judeţean Iaşi. Preşedintele şi vicepreşedintele CJ Iaşi, vizaţi pentru nereguli la un contract de 340.000 de lei

STENOGRAME Cristian Adomniţei, şeful CJ Iaşi, cercetat sub control judiciar. Cum intimida echipa de audit: „Ar trebui să gândiţi că poate nu-i calea cea bună“

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a plecat astăzi din România, la două ore după descinderea procurorilor DNA în instituţia publică

Cumetrie politico-penală anchetată de DNA. Liberalul Adomniţei a contractat la Consiliul Judeţean Iaşi firma finului de cununie al primarului PSD Nichita

Emoţii pentru Cristian Adomniţei, şeful CJ Iaşi. Curtea de Apel Iaşi a amânat pentru joi pronunţarea deciziei, după ce DNA a cerut arestarea liderului liberal

Dezvăluiri: Cristian Adomniţei, şeful Consiliului Judeţean Iaşi, „turnat“ chiar de fina primarului Nichita

UPDATE Cristian Adomniţei, plasat în arest la domiciliu: „Sunt şocat, mă voi suspenda din funcţiile deţinute în PNL”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările