O ieşeancă studentă în Anglia, premiată de National Geographic, „vede“ în sufletul oamenilor cu ajutorul aparatului foto: „În România nu aş fi reuşit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alecsandra Raluca Drăgoi FOTO Arhiva personală
Alecsandra Raluca Drăgoi FOTO Arhiva personală

Ieşeanca Alecsandra Raluca Drăgoi, absolventă a unei facultăţi de fotografie în Marea Britanie, a câştigat locul întâi la un concurs al revistei "National Geographic" cu o fotografie realizată în judeţul Bacău. În prezent, tânăra urmează cursurile unui masterat de fotojurnalism tot în Marea Britanie.

Alecsandra Raluca Drăgoi (21 de ani), o tânără născută în Iaşi, a devenit cunoscută în întreaga lume după ce a câştigat locul întâi la „Travel Photography Competition 2015“ (n.r. – „Competiţia fotografiilor de călătorie“), categoria „People“ (n.r. – „Oameni“), concurs de fotografie organizat de faimoasa revistă „National Geographic Traveller“. Românca a câştigat concursul cu o imagine realizată în Comăneşti, judeţul Bacău, care surprinde tradiţiile de Anul Nou.

La vârsta ei, tânăra are, deja, un CV impresio­nant: face un master în fotografie la Universitatea Westminster din Londra, iar imaginile care îi poartă semnătura au apărut în publicaţii importante, printre care  „The Guardian“, „The Independent“ şi „Daily Mail“.

Ieşeanca a pus pentru prima dată mâna pe un aparat de fotografiat în clasa a IV-a, în timpul unei excursii cu Şcoala Waldorf, la care a studiat până în 2011. A fost o simplă joacă la început. Prin clasa a X-a, însă, Alecsandra a devenit din ce în ce mai pasionată de captarea imaginii. Iniţial, s-a înscris la un curs de fotografie în Iaşi.

Nu am luat această pasiune în serios până în anul final de liceu, când mi-am spus că aş putea să o duc la un alt nivel. A fost momentul în care am decis să urmez o facultate de fotografie în Marea Britanie“, spune Alecsandra.

"JOACA" DE-A FOTOGRAFUL DIN ROMÂNIA

Premiile au început să vină pentru Alecsandra, încă din 2009, pe când mânuia aparatul de fotografiat în România. Astfel, în 2009 a luat premiul întâi la Fotomaratonul organizat de Centrul Cultural Francez din Iaşi. În anul următor, îşi îmbogăţeşte CV-ul: premiul întâi la Concursul Infoturism, premiul întâi la Concursul Naţional de Fotografie DigiPhoto, premiul al doilea la Workshop-ul de Fotografie din Vama Veche, categoria Fashion.

Când a început să facă propriile fotografii, din dorinţa de a se specializa în arta fotografică, Alecsandra Drăgoi i-a avut ca mentori pe fotografii ieşeni Dan Mititelu şi Ozolin Duşa. „Pe parcursul liceului şi anilor de facultate, artistul Ozolin Duşa mi-a fost alături de multe ori în deciziile pe care le-am luat, şi m-a sfătuit în multe momente“, mărturiseşte tânăra. De asemenea, ea recunoaşte că admiră mulţi fotografi, că a fost influenţată de mulţi şi că a încercat să „fure“ puţină meserie de la fiecare.

MARCATĂ DE „FATA AFGANĂ“

Prima imagine care i-a marcat şi i-a deschis calea spre pasiunea pentru portret şi poveşti, pasiune care se observă cu insistenţă în fotografiile sale, este „Fata afgană“, probabil unul dintre cele mai cunoscute chipuri din lume, imagine realizată de Steve McCurry. O fotografie care a făcut înconjurul lumii prin expresivitate şi, cu timpul, prin povestea şi istoria sa. Imaginea i-a marcat viaţa fotografului Steve McCurry şi munca pentru „National Geographic“.

De altfel, pasiunea pentru portret şi poveşti se observă şi în fotografia cu care Alecsandra Drăgoi a câştigat „Travel Photography Competi­tion 2015“: un băiat îmbrăcat în blană de urs, prezent la un festival din judeţ, într-o ipostază extrem de expresivă.

Alecsandra Dragoi

Băiat îmbracat în blană de urs, fotografia care i-a adus Alecsandrei Drăgoi locul întâi la „Travel Photography Competition 2015“ FOTO Arhiva personală

LEGĂTURA CU IMAGINEA

Dacă un fotograf ar surprinde-o pe Alecsandra Raluca Drăgoi, aşa cum ea însăşi o face, cu zoom in sau zoom out, ar imortaliza-o uitându-se cu bucurie la oameni, ascultându-le poveştile, citind, călătorind şi jucându-se cu obiectivul aparatului de fotografiat, care îi este cel mai bun prieten în multe momente.

„Legătura între mine şi fotografie este foarte strânsă, fiindu-mi întotdeauna alături pe drumul maturizării. A fost alături de mine la bine şi la greu, ajutându-mă în anumite momente să arăt ceea ce simţeam şi ceea ce nu reuşeam să exprim prin intermediul cuvintelor, mi-a oferit prilejul să întâlnesc oameni pe care nu m-aş fi gândit că voi ajunge să-i cunosc şi, în primul rând, m-a învăţat să mă cunosc mai bine“, povesteşte Alecsandra.

Ambiţia îi animă Alecsandrei personalitatea. Şi-a dorit cu adevărat să reuşească în această lume a fotografiei, unde concurenţa este la tot pasul, a luptat pentru a-şi împlini visele, s-a înscris la concursuri fotografice din întreaga lume pentru a fi cât mai vizibilă, a avut răbdare şi a aşteptat momentul potrivit pentru a ieşi pe podium. „Să fii promovat este foarte important şi acest lucru am încercat întotdeauna să-l am în vedere“, mărturiseşte tânăra.

BURSIERĂ ÎN MAREA BRITANIE

Fiind atrasă foarte mult de domeniul artei, al fotografiei, Alecsandra a dezvoltat o poftă pentru a călători şi pentru a descoperi cultura altor ţări. Şi, încet-încet, paşii au purtat-o pe drumul spre Marea Britanie, ţară care i-a oferit oportunitatea să întâlnească noi realităţi.

În septembrie 2011, tânăra a început cursurile de fotografie la Universitatea Ports­mouth din Marea Britanie. Iar din septembrie 2014, a fost acceptată cu o bursă care îi acoperă o parte din taxa de şcolarizare la Universitatea Westminster. De această dată, a decis să urmeze un curs mai complex, un master prin care să-şi extindă mai mult cunoştinţele în fotojurnalism şi fotografia documentară. În ultimii şapte ani, a dezvoltat o pasiune pentru poveşti, portrete şi fotografie socială, iar despre experienţa ei la universitate spune că îi dă în prezent libertatea să exploreze domeniul şi, în acelaşi timp, să întâlnească profesionişti.

Alecsandra Dragoi

Fotografie realizată de Alecsandra Drăgoi în 2013 la "Carnavalul de la Veneţia" FOTO Arhiva personală

„Am plecat cu gândul că Anglia mi-ar oferi mai multe oportunităţi pe domeniul ales faţă de România. Marea Britanie mi-a dat ocazia să mă fac mai mult cunoscută şi acesta este un lucru extrem de important în domeniul fotografiei“, rezumă Alecsandra Drăgoi.

NU-ŞI ŞTERGE FOTOGRAFIILE

Alecsandra evită, întotdeauna, butonul „Delete“ de pe aparat. Sunt rare momentele în care şterge o imagine, deoarece cu anii poate avea o altă perspectivă asupra acelei imagini.

O fotografie reuşită este cea care transmite un mesaj prin impactul vizual creat. În momentul în care reuşesc să transmit starea personajului sau emoţiile evenimentului, atunci pentru mine fotografiile vor fi reuşite. Cred că unicitatea imaginii şi impactul vizual au făcut ca imaginea mea să primească locul întâi în cadrul competiţiei organizate de «National Geographic Traveller»“, concluzionează Alecsandra.

Lucrează la „marele proiect“

În prezent, pe lângă studiul fotografiei documentare la Universitatea Westminster, Alecsandra Raluca Drăgoi experimentează în lumea de freelancer şi lucrează la „marele proiect“ pe care fiecare artist îl are în minte. Dacă nu va reuşi să-şi atingă obiectivele, după cum singură recunoaşte, se va îndrepta înspre lumea educaţiei. „Mi-aş dori să predau fotografia la un nivel înalt, la o universitate sau în cadrul unor cursuri private de fotografie“.

Freelancer pentru „The Guardian“

Din momentul în care tânăra a ales să trăiască şi să locuiască în Anglia, s-a înscris la cele mai importante concursuri internaţionale de specialitate şi au început să apară şi premiile. În 2013, Alecsandra Raluca Drăgoi a devenit primul fotograf român care a câştigat un trofeu la gala „Sony World Photography Awards“, la secţiunea „Youth“, dedicată tinerilor fotografi în vârstă de până la 19 ani, iar în 2015 a venit şi premiul întâi la „Travel Photography Competition“.

În momentul în care câştigi un concurs important, evoluţia profesională se poate produce brusc. Şi pentru românca de 21 de ani s-a întâmplat la fel. În urma concursului „The Guardian Student Media Awards“ (noiembrie 2014), în cadrul căruia a câştigat locul al doilea la secţiunea de fotografie, i s-a propus să lucreze pentru „The Guardian“, timp de o săptămână. După terminarea acestui internship, a devenit fotograf freelancer pentru publicaţie.

Alecsandra Dragoi

Sărbătorile de Iarnă în România văzute prin obiectivul Alecsandrei Drăgoi FOTO Arhiva personală

După cum ea însăşi recunoaşte, un singur lucru o ţine în Marea Britanie: cariera. „Tot ceea ce am realizat până acum nu aş fi reuşit în România, în special să ajung să lucrez la unul dintre cele mai mari ziare din lume, «The Guardian». Această ţară are cele mai mari oportunităţi pe toate domeniile, dar în acelaşi timp competiţia este foarte mare. Nu am o legătură foarte strânsă cu Anglia şi, dacă vreodată voi avea vreo oportunitate să plec în altă ţară, o voi face“, explică Alecsandra.

„APARATUL FOTO MĂ APROPIE DE OAMENI“

Prin fiecare fotografie pe care o face, Alecsandra Raluca Drăgoi se apropie de oameni şi transmite un mesaj dinspre ei înspre lume. Întrebată dacă nu cumva fotograful este doar o oglindă a lor, un intermediar între ei şi propriile sentimente, emoţii, stări, acţiuni, Alecsandra spune că fotografia este un fel de a relaţiona: „Aparatul de fotografiat mă apropie de oameni şi întotdeauna încerc să menţin această legătură şi după imaginea creată. Este un efort din ambele părţi. Încerc să arăt cât mai mult realitatea şi starea personajului şi să capăt încrederea lui în a imortaliza cel mai bun moment al acţiunii“.

Pentru Alecsandra, căutarea inspiraţiei a devenit un obicei de zi cu zi, un simţ în plus. Găseşte inspiraţie în fiecare pas pe care îl face, în oamenii pe care îi întâlneşte, în lucrurile pe care le atinge, le miroase, le gustă, în tot ce aude sau vede. De asemenea, o inspiră cărţile pe care le citeşte şi alţi artişti, întrucât „propria artă o înţelegi prin muncă şi un studiu profund al lucrărilor celor care au trecut pe acolo înaintea ta“.

Mai puteţi citi:

Alecsandra Drăgoi, tânăra din Iaşi care a câştigat concursul de fotografie National Geographic Traveller: "România, promit că acesta este doar începutul!"

Alecsandra Drăgoi, ieşeanca stabilită în Londra arată întregii lumi prin poze frumuseţile României: "Aşa îmi liniştesc dorul, după o plecare de patru ani"

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite