O copie a giulgiului de la Torino va fi expusă de săptămâna aceasta la Iaşi

O copie a giulgiului de la Torino va fi expusă de săptămâna aceasta la Iaşi

Giulgiul din Torino

Replica giulgiului va fi expusă începând de sâmbătă, 12 aprilie, la Episcopia Romano-Catolică de la Iaşi şi a fost primită cadou de la diaconul Joachim Huneke, din Grabenstätt, Germania.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit reprezentanţilor instituţiei de cult, dezvelirea copiei va avea loc sâmbătă, după liturgia de la ora 18.30, la care va fi prezent şi PS Petru Gherghel, episcopul de Iaşi.

„Va rămâne în catedrală pentru că giulgiul aminteşte de patimile lui Iisus. Pe pânză aceea este chipul lui, cum a fost bătut, flagelat, va rămâne în catedrală pentru că aminteşte de Înviere. Pentru că acesta este martorul tăcut al Învierii lui Hristos, când s-au dus cei doi ucenici la mormânt şi i-au găsit giulgiul acolo. Sâmbătă credincioşii vor primi asemenea explicaţii şi va fi o bună pregătire pentru sărbătoarea Paştelui. Giulgiul va rămâne al catedralei şi după sărbătoarea Paştelui, este un dar făcut“, a declarat pr. Cornel Cadar purtător de cuvânt al episcopiei ieşene.

Reprezentanţii episcopiei au mai notat că giulgiul este una dintre cele opt copii care se află în ţările germanofone, având dimensiunile giulgiului din Torino (4,20 metri pe 1,10). Se deosebeşte de celelalte existente în lume pentru că se evidenţiază amprentele printr-un proces fototehnic foarte bine elaborat, ele fiind fixate pe ţesătură cu o gelatină specială.

După scrierile Evangheliei, giulgiul este linţoliul funerar în care a fost înfăşurat Iisus după ce a fost coborât de pe cruce, originalul fiind păstrat la Torino din 1578, în catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul“. În secolul trecut, giulgiul autentic a fost expus public doar de patru ori, iar ultima oară a fost în a fost scos la lumină pe 30 martie 2013, în prezenţa Papei Francisc.

CITEŞTE ŞI:

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cere ca predarea religiei în şcoli să fie garantată în viitoarea Constituţie a României, iar numele Dumnezeu să apară în paragrafe

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: